Directiva europeană care ne va ajuta să ne reparăm electrocasnicele, în loc să le aruncăm la gunoi. Ce prevede
Uniunea Europeană schimbă regulile de pe piață, deoarece vrea să ne reparăm bunurile - cum ar fi aspiratoarele, telefoanele și mașinile de spălat - în loc să le aruncăm la gunoi și să cumpărăm altele noi.
Producătorii vor fi obligați să pună la dispoziția consumatorilor piese de schimb, ustensile și informații. Toate statele membre sunt obligate să se conformeze în următorii doi ani.
Doar anul trecut, la nivel european, au fost aruncate peste 35 milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice. Adică de aproape nouă ori greutatea Palatului Parlamentului. Nici țara noastră nu stă bine. Reparațiile sunt scumpe, iar meseriașii tot mai puțini.
Eusediu Margasoiu, CEO-UL unei platforme de servicii: „Costurile reparațiilor sunt prea mari pentru a-ți permite să repari. La ora actuală e nevoie și de educație în acest sens, de școală prefesională care să creeze acest statut. O bună parte din cei care oferă asemenea servicii au migrat în partea de vest a Europei”.
Alte țări le acordă de câtiva ani vouchere celor care decid să își repare aparatele. De exemplu, Franța oferă de la 10 euro pentru un fierbător și până la 45 de euro pentru un calculator. Noi măsuri vor fi luate și la nivel european.
Conform Comisiei Europene, oamenii pierd aproximativ 12 miliarde de euro pe an înlocuind bunurile în loc să le repare.
Vlad Botos, europarlamentar: „Vom putea din nou să schimbăm bateria la telefon, ceea ce este destul de greu acum, sau un ecran spart, vom putea radioul sau televizorul să-l reparăm și vom putea face asta în ateliere specializate, dar și noi acasă”.
Producătorii vor fi obligați să ofere servicii de reparații rapide și la prețuri rezonabile, să asigure accesul la piese de schimb și să le ofere consumatorilor toate informațiile necesare.
De asemenea, aceștia vor beneficia de extinderea garanției legale cu un an pentru produsele reparate în timpul perioadei inițiale de garanție.
După expirarea acesteia, producătorii sunt obligați să continue reparațiile pentru aparatele casnice cum ar fi mașinile de spălat, aspiratoarele și telefoanele mobile.
Mai mult, în cazul în care un aparat este în reparații, consumatorii pot împrumuta un dispozitiv sau pot opta pentru unul recondiționat, dacă reparația nu este posibilă.
Consumatorii vor fi încurajați să opteze pentru reparare și prin stimulente stabilite de fiecare stat în parte.
Țările pot alege între vouchere, fonduri pentru reparații, să ofere cursuri de reparare sau să sprijine inițiativele din domeniu de la nivelul comunităților.
După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.