Electro-roșia – fructul viitorului conceput la Universitatea de Agronomie din Iași

×
Codul embed a fost copiat

Ați auzit de...electro-roșia? Dacă nu, aflați că este fructul viitorului, potrivit horticultorilor. Are un gust plăcut, este aromată și de un roșu aprins, care îți fură privirea.

Nu are nevoie de foarte multă apă, și nici de lumina la capacitate maximă, pentru a ajunge la maturitate. În schimb, este conectată, non-stop, la stimuli electrici.

O astfel de roșie a fost concepută în serele Universității de Agronomie din Iași.

"Aici utilizăm curentul electric în plantă. Utilizând o spirală, înfășurată în jurul tulpinei plantei aplicăm un curent de slabă intensitate", explică Mădălin Gheorghițoaie, doctorand, cum trece curentul prin plantă.

30 de răsaduri de roșii sunt atent îngrijite într-una dintre serele Universității de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad", din Iași. Conectate în permanentă la o sursă de curent eletric, plantele au crescut mult mai repede, iar fructul obținut este copt, de un roșu aprins. La exact două luni de când plantele au fost conectate la energie eletrica, cercetătorii au cules primele...23 de kilograme.

Citește și
Universitatea București
Studenții Universității București revin fizic la cursuri din toamnă
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

"-Are peste 300 de grame.
-Cum e, ce gust are?
-E dulce, e foarte bună. Pulpă este roșie, este coaptă".

Specialiștii spun că fluxul de curent electric care face că roșia să se coacă favorizează absorbția mineralelor din sol, iar fructul se dezvoltă fără să fie atacat de paraziți. Un alt avantaj este acela că prin acest stimul artificial, dar nepericulos de creștere, pe un răsad se dezvoltă mai multe fructe decât pe o plantă sădită direct în pământ, sub cerul liber sau într-o seră. Costurile de producție sunt diminuate cu până la 70 la sută, spun cercetătorii din Iași.

Prof dr Vasile Stoleru, Facultatea de Horticultură, USV Iași: "Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensități mici, nu facem altceva decât să stimulăm această activitate hormonală în latura de creștere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali inevitabil, odată instalat sistemul, poate fi utilizat pe tot parcursul anului".

Curentul electric ajunge la plantă, direct prin tulpină. În același timp, planta are nevoie, zilnic, de măcar 30 de ml de apă, pentru ca solul să rămână umed.

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand: "Prin utilizarea curentului electric există un potențial de stimulare al plantelor, existând posibilitatea de a accelera capacitatea de producție, prin dezvoltarea mai rapidă a plantei, înflorire, fructificare și maturare a fructelor ceva mai timpuriu".

Deocamdată, roșiile nu au fost scoase la vânzare, dar prețul pentru un kilogram va fi asemănător cu cel al legumelor bio. Electrorosia este unicat pe piață din România. Studii asemănătoare se fac și în China.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
De ce aleg tinerii din străinătate să facă facultatea în România.
De ce aleg tinerii din străinătate să facă facultatea în România. "Aici facem practică încă din primul an”

După un an şi jumătate de pandemie în care mulţi studenţi străini au ales să renunţe la studii, universităţile din România par să îşi revină.

Studenții Universității București revin fizic la cursuri din toamnă
Studenții Universității București revin fizic la cursuri din toamnă

Studenții Universității din București vor fi nevoiți să revină fizic la cursuri începând de la 1 octombrie.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.