De la dinozaur la bec, cu Metano și Electro. Cât de ușor este pentru copii să învețe despre energie

Ultima actualizare: 29-05-2020 13:49
De la dinozaur la bec, cu Metano și Electro. Cât de ușor este pentru copii să învețe despre energie

Alături de Metano și Electro, copiii pot învăța acum noțiuni de bază despre gazul natural și energia electrică, precum și utilizarea acestora în siguranță, în cadrul proiectului „Întâlnire cu energia”.

Electro, atomul de energie electrică și Metano, o moleculă de gaz, sunt cele două personaje cu ajutorul cărora copiii pot afla informații noi cu privire la tipurile de energie, drumul parcurs de gazul natural de sub pământ până în case sau cum pot face economie de energie.

„Ne leagă o prietenie specială, magică, dar cel mai tare este că avem o misiune foarte importantă împreună: amândoi ajutăm oamenii!”, spune Metano despre prietenia sa cu Electro.

Cel mai important, în cadrul sesiunii online de 45 de minute, copiii primesc sfaturi de siguranță pentru folosirea curentului electric și a gazului natural prin exemple și comparații creative, realizate pe înțelesul lor.

„Prietenia mea cu Electro are o regulă foarte importantă, pe care nu trebuie să o încălcăm niciodată – nu trebuie să ne întâlnim, altfel oamenii sunt în mare pericol. În loc să îi ajutăm, îi rănim, iar magia prieteniei dispare” – astfel, copiii învață despre pericolele reprezentate de „întâlnirea” curentului electric cu gazul natural.

Proiectul „Întâlnire cu energia”, dezvoltat de ENGIE România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Hands Across Romania, are menirea de a educa elevii de clasa a IV-a, într-o manieră non-formală, despre energie.

Lecția online se va desfășura în baza unei broșuri pe care o va primi fiecare copil - „Aventurile fantastice ale lui Metano si Electro în lumea energiei” – care include povestea celor două personaje, informații despre energia electrică, gazul natural și utilizarea lor în viața de zi cu zi, precum și sfaturi pentru folosirea sigură a acestora.

Informațiile utile, pe care orice copil ar trebui să le știe, sunt însoțite de desene atractive, jocuri și multe altele.

În contextul pandemiei Covid-19, proiectul, care cu un an în urmă fusese însoțit și de experiența memorabilă a realității virtuale, a fost adaptat sub forma unor sesiuni online de 45 de minute.

Peste 40.000 de elevi de clasa a IV-a, din toate județele din sudul țării, au participat la proiectul „Întâlnire cu energia”, lansat în anul 2007. La sesiunile online realizate până acum au participat peste 1.500 de copii.

Programul se desfășoară online în perioada aprilie -15 iunie 2020, iar părinții își pot înscrie copiii printr-un email la adresa asociației Hands Across Romania: inscrieri@handsacross.ro

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO