Diferența dintre supă și ciorbă. Ingredientul care schimbă totul
Într-o zi rece, nimic nu te încălzește mai bine decât o supă sau o ciorbă. Dar, pe măsură ce gătești, s-ar putea să te întrebi: Care este diferența dintre supă și ciorbă?
Știm că ambele sunt lichide, însă nu sunt deloc același lucru, iar cunoscătorii știu foarte bine ce înseamnă o supă și ce înseamnă o ciorbă.
Diferența dintre supă și ciorbă
În general, un fel de mâncare se numește supă atunci când este în primul rând bazat pe lichide. Ciorbele sunt mai groase și mai consistente. Dar o supă foarte groasă și densă ar putea fi numită ciorbă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Caracteristica principală a supei este că este în primul rând bazat pe lichide. Indiferent de celelalte ingrediente pe care le conține (carne, pește, legume, orice), acestea sunt în raport mic cu lichidul.
Ciorba poate să înceapă în același mod ca o supă și poate include multe dintre aceleași ingrediente utilizate în supă (carne, pește, legume, orice).
Totuși, în ciorbe se păstrează toate legumele: morcovi, țelină, ardei gras, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartof, etc. Pe lângă ele, se adaugă, de regulă, carne, fie că vorbim despre perișoare, afumătură, carne de pui sau vită.
De regulă, majoritatea ciorbelor se acresc fie cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de varză, oțet sau alte ingrediente.
O supă nu va fi niciodată acrișoară. Apoi, ciorbele obișnuite conțin fie pastă de tomate, suc de roșii sau roșii tocate, pentru a obține acea nuanță roșiatică.
În supe, aceste ingrediente nu se adaugă și de obicei este o zeamă puțin tulbure și adesea gălbuie, de la puiul care a fiert în ea.
Ciorbele sunt în general mai groase decât supele, fiind compuse în principal din bucăți mari și solide de ingrediente. Cu alte cuvinte, ciorbele sunt mai consistente și mai dense și au întotdeauna ingrediente solide.
Mai mult, unele ciorbe se dreg cu un amestec de ou și smântână, ca să prindă o culoare deschisă și un gust mai bogat.
La supe, nu se practică acest lucru. În plus, supele sunt făcute în principal din carne de pasăre fiartă îndelung.
Supele conțin tăiței sau găluște, lucru care lipsește la ciorbe. În supă se pun legume întregi, care mai apoi se scot și se lasă doar morcovul mărunțit, alături de bucățele de carne și găluște sau tăiței, care pot fi cumpărați sau făcuți în casă.
Atât supa, cât și ciorba se încheie cu multă verdeață tocată deasupra.
Care este mai sănătoasă?
Atât ciorba, cât și supa sunt feluri de mâncare foarte sănătoase. Totuși, dacă ciorba este dreasă cu multă smântână, are o carne foarte grasă și legumele sunt călite în mult ulei înainte de a fi fierte, atunci ea poate deveni destul de calorică.
Pe de altă parte, supa are o cantitate considerabilă de grăsime, mai ales dacă folosești pasăre de curte.
Dar există și ciorbe care sunt considerate nesănătoase și ar trebui consumate rar. Vorbim despre ciorba de burtă, care conține o cantitate mare de grăsimi. În plus, burta este un ingredient care conține puțină carne și multă grăsime.
Nici ciorba de cartofi cu afumătură sau ciorba de miel nu au o reputație prea bună. Ele sunt consumate rar, mai ales dacă sunt drese cu smântână, pentru că au o cantitate mare de grăsime.
Supele și ciorbele în bucătăria internațională
Supele sunt una dintre cele mai vechi feluri de mâncare pregătite încă consumate astăzi. De fapt, este probabil la fel de veche ca și gătitul însuși.
Dovezi ale existenței supei pot fi găsite până în jurul anului 20.000 î.Hr., conform lui Campbell's.
În bucătăria franceză, supele sunt împărțite în două categorii: clare (bouillon și consommé) și groase (piureuri și bisque).
În continuare, aceasta este o categorie foarte largă care include atât supa clară de miso, cât și minestrone – groasă, astfel că este dificil să definești exact ce face o supă, într-adevăr, supă.
Ciorba, precum supa, a fost pregătită din timpuri străvechi. Ea poate să conțină orice combinație de ingrediente solide (legume sau carne) gătite în lichid, cum ar fi supa.
Ingrediente comune sunt: carne de vită, pui, morcovi, cartofi, ciuperci, ceapă, fasole și ardei.
Totuși, sunt puține ciorbe în bucătăria internațională. Cele mai celebre feluri de mâncare asemănătoare cu ciorba sunt soleanca, de la ruși, minestrone de la italieni, laksa (din Malaezia și Singapore) sau tom yum, a thailandezilor.