Diferența dintre supă și ciorbă. Ingredientul care schimbă totul

supa sau ciorba
Shutterstock

Într-o zi rece, nimic nu te încălzește mai bine decât o supă sau o ciorbă. Dar, pe măsură ce gătești, s-ar putea să te întrebi: Care este diferența dintre supă și ciorbă?

Știm că ambele sunt lichide, însă nu sunt deloc același lucru, iar cunoscătorii știu foarte bine ce înseamnă o supă și ce înseamnă o ciorbă.

Diferența dintre supă și ciorbă

În general, un fel de mâncare se numește supă atunci când este în primul rând bazat pe lichide. Ciorbele sunt mai groase și mai consistente. Dar o supă foarte groasă și densă ar putea fi numită ciorbă.

Caracteristica principală a supei este că este în primul rând bazat pe lichide. Indiferent de celelalte ingrediente pe care le conține (carne, pește, legume, orice), acestea sunt în raport mic cu lichidul.

Ciorba poate să înceapă în același mod ca o supă și poate include multe dintre aceleași ingrediente utilizate în supă (carne, pește, legume, orice).

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Totuși, în ciorbe se păstrează toate legumele: morcovi, țelină, ardei gras, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartof, etc. Pe lângă ele, se adaugă, de regulă, carne, fie că vorbim despre perișoare, afumătură, carne de pui sau vită.

De regulă, majoritatea ciorbelor se acresc fie cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de varză, oțet sau alte ingrediente.

O supă nu va fi niciodată acrișoară. Apoi, ciorbele obișnuite conțin fie pastă de tomate, suc de roșii sau roșii tocate, pentru a obține acea nuanță roșiatică.

În supe, aceste ingrediente nu se adaugă și de obicei este o zeamă puțin tulbure și adesea gălbuie, de la puiul care a fiert în ea.

Ciorbele sunt în general mai groase decât supele, fiind compuse în principal din bucăți mari și solide de ingrediente. Cu alte cuvinte, ciorbele sunt mai consistente și mai dense și au întotdeauna ingrediente solide.

Mai mult, unele ciorbe se dreg cu un amestec de ou și smântână, ca să prindă o culoare deschisă și un gust mai bogat.

La supe, nu se practică acest lucru. În plus, supele sunt făcute în principal din carne de pasăre fiartă îndelung.

Supele conțin tăiței sau găluște, lucru care lipsește la ciorbe. În supă se pun legume întregi, care mai apoi se scot și se lasă doar morcovul mărunțit, alături de bucățele de carne și găluște sau tăiței, care pot fi cumpărați sau făcuți în casă.

Atât supa, cât și ciorba se încheie cu multă verdeață tocată deasupra.

supa sau ciorba

Care este mai sănătoasă?

Atât ciorba, cât și supa sunt feluri de mâncare foarte sănătoase. Totuși, dacă ciorba este dreasă cu multă smântână, are o carne foarte grasă și legumele sunt călite în mult ulei înainte de a fi fierte, atunci ea poate deveni destul de calorică.

Pe de altă parte, supa are o cantitate considerabilă de grăsime, mai ales dacă folosești pasăre de curte.

Dar există și ciorbe care sunt considerate nesănătoase și ar trebui consumate rar. Vorbim despre ciorba de burtă, care conține o cantitate mare de grăsimi. În plus, burta este un ingredient care conține puțină carne și multă grăsime.

Nici ciorba de cartofi cu afumătură sau ciorba de miel nu au o reputație prea bună. Ele sunt consumate rar, mai ales dacă sunt drese cu smântână, pentru că au o cantitate mare de grăsime.

Supele și ciorbele în bucătăria internațională

Supele sunt una dintre cele mai vechi feluri de mâncare pregătite încă consumate astăzi. De fapt, este probabil la fel de veche ca și gătitul însuși.

Dovezi ale existenței supei pot fi găsite până în jurul anului 20.000 î.Hr., conform lui Campbell's.

În bucătăria franceză, supele sunt împărțite în două categorii: clare (bouillon și consommé) și groase (piureuri și bisque).

În continuare, aceasta este o categorie foarte largă care include atât supa clară de miso, cât și minestrone – groasă, astfel că este dificil să definești exact ce face o supă, într-adevăr, supă.

Ciorba, precum supa, a fost pregătită din timpuri străvechi. Ea poate să conțină orice combinație de ingrediente solide (legume sau carne) gătite în lichid, cum ar fi supa.

Ingrediente comune sunt: carne de vită, pui, morcovi, cartofi, ciuperci, ceapă, fasole și ardei.

Totuși, sunt puține ciorbe în bucătăria internațională. Cele mai celebre feluri de mâncare asemănătoare cu ciorba sunt soleanca, de la ruși, minestrone de la italieni, laksa (din Malaezia și Singapore) sau tom yum, a thailandezilor.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Românii se pregătesc de 1 Mai. Centrul vechi din București a fost plin de oameni dornici să petreacă. „O plăcere să fim aici”
Românii se pregătesc de 1 Mai. Centrul vechi din București a fost plin de oameni dornici să petreacă. „O plăcere să fim aici”

Se face încălzirea pentru maratonul de petreceri anunțate de 1 mai.  În București, de exemplu, tinerii și-au exersat vineri seară mișcările de dans, în cluburile din Centrul Vechi.

 

Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării
Localitatea din România care nu poate scăpa de poluare. Oamenii au ajuns în culmea disperării

O comună de la poalele munților Făgăraș nu poate scăpa de poluare, motiv pentru care ar putea fi organizat un referendum local.

A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”
A crezut că a salvat doi pui de pisică, dar a fost uimit când a aflat ce erau, de fapt. „Aceste animale erau mai sălbatice”

Un locuitor din Arizona a crezut că a dat peste mai mulți pisoi, ascunși în spatele unei magazii, și le-a dus la o organizație nonprofit pentru animale.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.