Diferența dintre supă și ciorbă. Ingredientul care schimbă totul

supa sau ciorba
Shutterstock

Într-o zi rece, nimic nu te încălzește mai bine decât o supă sau o ciorbă. Dar, pe măsură ce gătești, s-ar putea să te întrebi: Care este diferența dintre supă și ciorbă?

Știm că ambele sunt lichide, însă nu sunt deloc același lucru, iar cunoscătorii știu foarte bine ce înseamnă o supă și ce înseamnă o ciorbă.

Diferența dintre supă și ciorbă

În general, un fel de mâncare se numește supă atunci când este în primul rând bazat pe lichide. Ciorbele sunt mai groase și mai consistente. Dar o supă foarte groasă și densă ar putea fi numită ciorbă.

Caracteristica principală a supei este că este în primul rând bazat pe lichide. Indiferent de celelalte ingrediente pe care le conține (carne, pește, legume, orice), acestea sunt în raport mic cu lichidul.

Ciorba poate să înceapă în același mod ca o supă și poate include multe dintre aceleași ingrediente utilizate în supă (carne, pește, legume, orice).

Citește și
Acte angajare
Acte necesare la angajare. Documentele care trebuie pregătite când te angajezi la un nou loc de munca

Totuși, în ciorbe se păstrează toate legumele: morcovi, țelină, ardei gras, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartof, etc. Pe lângă ele, se adaugă, de regulă, carne, fie că vorbim despre perișoare, afumătură, carne de pui sau vită.

De regulă, majoritatea ciorbelor se acresc fie cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de varză, oțet sau alte ingrediente.

O supă nu va fi niciodată acrișoară. Apoi, ciorbele obișnuite conțin fie pastă de tomate, suc de roșii sau roșii tocate, pentru a obține acea nuanță roșiatică.

În supe, aceste ingrediente nu se adaugă și de obicei este o zeamă puțin tulbure și adesea gălbuie, de la puiul care a fiert în ea.

Ciorbele sunt în general mai groase decât supele, fiind compuse în principal din bucăți mari și solide de ingrediente. Cu alte cuvinte, ciorbele sunt mai consistente și mai dense și au întotdeauna ingrediente solide.

Mai mult, unele ciorbe se dreg cu un amestec de ou și smântână, ca să prindă o culoare deschisă și un gust mai bogat.

La supe, nu se practică acest lucru. În plus, supele sunt făcute în principal din carne de pasăre fiartă îndelung.

Supele conțin tăiței sau găluște, lucru care lipsește la ciorbe. În supă se pun legume întregi, care mai apoi se scot și se lasă doar morcovul mărunțit, alături de bucățele de carne și găluște sau tăiței, care pot fi cumpărați sau făcuți în casă.

Atât supa, cât și ciorba se încheie cu multă verdeață tocată deasupra.

supa sau ciorba

Care este mai sănătoasă?

Atât ciorba, cât și supa sunt feluri de mâncare foarte sănătoase. Totuși, dacă ciorba este dreasă cu multă smântână, are o carne foarte grasă și legumele sunt călite în mult ulei înainte de a fi fierte, atunci ea poate deveni destul de calorică.

Pe de altă parte, supa are o cantitate considerabilă de grăsime, mai ales dacă folosești pasăre de curte.

Dar există și ciorbe care sunt considerate nesănătoase și ar trebui consumate rar. Vorbim despre ciorba de burtă, care conține o cantitate mare de grăsimi. În plus, burta este un ingredient care conține puțină carne și multă grăsime.

Nici ciorba de cartofi cu afumătură sau ciorba de miel nu au o reputație prea bună. Ele sunt consumate rar, mai ales dacă sunt drese cu smântână, pentru că au o cantitate mare de grăsime.

Supele și ciorbele în bucătăria internațională

Supele sunt una dintre cele mai vechi feluri de mâncare pregătite încă consumate astăzi. De fapt, este probabil la fel de veche ca și gătitul însuși.

Dovezi ale existenței supei pot fi găsite până în jurul anului 20.000 î.Hr., conform lui Campbell's.

În bucătăria franceză, supele sunt împărțite în două categorii: clare (bouillon și consommé) și groase (piureuri și bisque).

În continuare, aceasta este o categorie foarte largă care include atât supa clară de miso, cât și minestrone – groasă, astfel că este dificil să definești exact ce face o supă, într-adevăr, supă.

Ciorba, precum supa, a fost pregătită din timpuri străvechi. Ea poate să conțină orice combinație de ingrediente solide (legume sau carne) gătite în lichid, cum ar fi supa.

Ingrediente comune sunt: carne de vită, pui, morcovi, cartofi, ciuperci, ceapă, fasole și ardei.

Totuși, sunt puține ciorbe în bucătăria internațională. Cele mai celebre feluri de mâncare asemănătoare cu ciorba sunt soleanca, de la ruși, minestrone de la italieni, laksa (din Malaezia și Singapore) sau tom yum, a thailandezilor.

Articol recomandat de sport.ro
Momentul în care Olympique Lyon a vrut să îl fure pe Elias Charalambous de la FCSB! Scandalul născut în România
Momentul în care Olympique Lyon a vrut să îl fure pe Elias Charalambous de la FCSB! Scandalul născut în România
Citește și...
Acte necesare la angajare. Documentele care trebuie pregătite când te angajezi la un nou loc de munca
Acte necesare la angajare. Documentele care trebuie pregătite când te angajezi la un nou loc de munca

Dacă te angajezi la un nou loc de muncă, trebuie să știi că departamentul de Resurse Umane îți va cere să prezinți câteva documente necesare pentru procesul de angajare.  

Corpul unui bărbat s-a transformat după ce a mâncat 30 de ouă pe zi. Provocările și rezultatele neașteptate
Corpul unui bărbat s-a transformat după ce a mâncat 30 de ouă pe zi. Provocările și rezultatele neașteptate

Joseph Everett, creatorul canalului popular de YouTube „What I’ve Learned”, a mâncat 900 de ouă într-o lună.

România urcă în clasamentul celor mai influente țări din lume. Poziția pe care se află țara noastră
România urcă în clasamentul celor mai influente țări din lume. Poziția pe care se află țara noastră

România a urcat pentru al doilea an consecutiv în topul celor mai influente țări din lume și ocupă acum locul 55 din 193 de state. Clasamentul a fost realizat înaintea scandalului privind alegerile prezidențiale.

 

Recomandări
Renegocierea PNRR, singura speranță a României. Cu doar 14% dintre jaloane îndeplinite, riscăm să pierdem 19 miliarde de euro
Renegocierea PNRR, singura speranță a României. Cu doar 14% dintre jaloane îndeplinite, riscăm să pierdem 19 miliarde de euro

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles. Pentru ca țara noastră să nu piardă 19 miliarde de euro, România va cere modificarea PNRR, așa cum au procedat deja Spania, Grecia și Italia.

Cât ar costa apărarea Europei fără ajutorul SUA în cazul unui război cu Rusia. Suma pe care UE deja și-o permite
Cât ar costa apărarea Europei fără ajutorul SUA în cazul unui război cu Rusia. Suma pe care UE deja și-o permite

Europa trebuie să cheltuiască anual în jur de 250 de miliarde de euro în investiţii pentru apărare pentru a se securiza fără sprijinul Statelor Unite, sumă pe care blocul comunitar şi-o poate permite având în vedere puterea sa economică, arată un studiu.

Politolog: „Americanii fac tot ce pot pentru a provoca discordie în Europa, vor să o destabilizeze”. Atacurile lui JD Vance
Politolog: „Americanii fac tot ce pot pentru a provoca discordie în Europa, vor să o destabilizeze”. Atacurile lui JD Vance

Vicepreședintele american a criticat din nou anularea prezidențialelor din România. „Nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite, dacă anulezi alegerile, pentru că nu-ți place rezultatul”, a declarat JD Vance.