Diferența dintre supă și ciorbă. Ingredientul care schimbă totul

supa sau ciorba
Shutterstock

Într-o zi rece, nimic nu te încălzește mai bine decât o supă sau o ciorbă. Dar, pe măsură ce gătești, s-ar putea să te întrebi: Care este diferența dintre supă și ciorbă?

Știm că ambele sunt lichide, însă nu sunt deloc același lucru, iar cunoscătorii știu foarte bine ce înseamnă o supă și ce înseamnă o ciorbă.

Diferența dintre supă și ciorbă

În general, un fel de mâncare se numește supă atunci când este în primul rând bazat pe lichide. Ciorbele sunt mai groase și mai consistente. Dar o supă foarte groasă și densă ar putea fi numită ciorbă.

Caracteristica principală a supei este că este în primul rând bazat pe lichide. Indiferent de celelalte ingrediente pe care le conține (carne, pește, legume, orice), acestea sunt în raport mic cu lichidul.

Ciorba poate să înceapă în același mod ca o supă și poate include multe dintre aceleași ingrediente utilizate în supă (carne, pește, legume, orice).

Citește și
burse scolare
Acte pentru bursa socială. Ce documente trebuie să depună elevii și studenții cu dificultăți materiale

Totuși, în ciorbe se păstrează toate legumele: morcovi, țelină, ardei gras, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartof, etc. Pe lângă ele, se adaugă, de regulă, carne, fie că vorbim despre perișoare, afumătură, carne de pui sau vită.

De regulă, majoritatea ciorbelor se acresc fie cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de varză, oțet sau alte ingrediente.

O supă nu va fi niciodată acrișoară. Apoi, ciorbele obișnuite conțin fie pastă de tomate, suc de roșii sau roșii tocate, pentru a obține acea nuanță roșiatică.

În supe, aceste ingrediente nu se adaugă și de obicei este o zeamă puțin tulbure și adesea gălbuie, de la puiul care a fiert în ea.

Ciorbele sunt în general mai groase decât supele, fiind compuse în principal din bucăți mari și solide de ingrediente. Cu alte cuvinte, ciorbele sunt mai consistente și mai dense și au întotdeauna ingrediente solide.

Mai mult, unele ciorbe se dreg cu un amestec de ou și smântână, ca să prindă o culoare deschisă și un gust mai bogat.

La supe, nu se practică acest lucru. În plus, supele sunt făcute în principal din carne de pasăre fiartă îndelung.

Supele conțin tăiței sau găluște, lucru care lipsește la ciorbe. În supă se pun legume întregi, care mai apoi se scot și se lasă doar morcovul mărunțit, alături de bucățele de carne și găluște sau tăiței, care pot fi cumpărați sau făcuți în casă.

Atât supa, cât și ciorba se încheie cu multă verdeață tocată deasupra.

supa sau ciorba

Care este mai sănătoasă?

Atât ciorba, cât și supa sunt feluri de mâncare foarte sănătoase. Totuși, dacă ciorba este dreasă cu multă smântână, are o carne foarte grasă și legumele sunt călite în mult ulei înainte de a fi fierte, atunci ea poate deveni destul de calorică.

Pe de altă parte, supa are o cantitate considerabilă de grăsime, mai ales dacă folosești pasăre de curte.

Dar există și ciorbe care sunt considerate nesănătoase și ar trebui consumate rar. Vorbim despre ciorba de burtă, care conține o cantitate mare de grăsimi. În plus, burta este un ingredient care conține puțină carne și multă grăsime.

Nici ciorba de cartofi cu afumătură sau ciorba de miel nu au o reputație prea bună. Ele sunt consumate rar, mai ales dacă sunt drese cu smântână, pentru că au o cantitate mare de grăsime.

Supele și ciorbele în bucătăria internațională

Supele sunt una dintre cele mai vechi feluri de mâncare pregătite încă consumate astăzi. De fapt, este probabil la fel de veche ca și gătitul însuși.

Dovezi ale existenței supei pot fi găsite până în jurul anului 20.000 î.Hr., conform lui Campbell's.

În bucătăria franceză, supele sunt împărțite în două categorii: clare (bouillon și consommé) și groase (piureuri și bisque).

În continuare, aceasta este o categorie foarte largă care include atât supa clară de miso, cât și minestrone – groasă, astfel că este dificil să definești exact ce face o supă, într-adevăr, supă.

Ciorba, precum supa, a fost pregătită din timpuri străvechi. Ea poate să conțină orice combinație de ingrediente solide (legume sau carne) gătite în lichid, cum ar fi supa.

Ingrediente comune sunt: carne de vită, pui, morcovi, cartofi, ciuperci, ceapă, fasole și ardei.

Totuși, sunt puține ciorbe în bucătăria internațională. Cele mai celebre feluri de mâncare asemănătoare cu ciorba sunt soleanca, de la ruși, minestrone de la italieni, laksa (din Malaezia și Singapore) sau tom yum, a thailandezilor.

Articol recomandat de sport.ro
Mouratoglou, omul care a ruinat-o pe Halep, reacție după retragerea Simonei: a postat un story cu un mesaj de un rând
Mouratoglou, omul care a ruinat-o pe Halep, reacție după retragerea Simonei: a postat un story cu un mesaj de un rând
Citește și...
Acte pentru bursa socială. Ce documente trebuie să depună elevii și studenții cu dificultăți materiale
Acte pentru bursa socială. Ce documente trebuie să depună elevii și studenții cu dificultăți materiale

Pentru elevii și studenții care se confruntă cu dificultăți materiale, bursa socială reprezintă un sprijin important pentru a continua studiile.

Semințe de cânepă - cum să le consumi și ce beneficii au pentru sănătate
Semințe de cânepă - cum să le consumi și ce beneficii au pentru sănătate

Cânepa este o plantă versatilă din genul Cannabis, folosită de mii de ani în industrie, alimentație și medicină. Are tulpini rezistente, semințe bogate în nutrienți și frunze cu diverse utilizări.

 

Fraudă de 150.000 de euro cu animale de companie fictive în Spania. Aproximativ 100 de persoane au fost păcălite
Fraudă de 150.000 de euro cu animale de companie fictive în Spania. Aproximativ 100 de persoane au fost păcălite

Poliția din Spania investighează o bandă de escroci care a păcălit mai mulți iubitori de animale de companie, însușindu-și mai mult de 150.000 de euro.

Recomandări
Două cadre medicale și Spitalul de Urgență Piatra Neamț, trimiși în judecată pentru tragedia din 2020, când 9 oameni au murit
Două cadre medicale și Spitalul de Urgență Piatra Neamț, trimiși în judecată pentru tragedia din 2020, când 9 oameni au murit

Procuorii au finalizat cercetările în dosarul incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane, precum și a spitalului de urgență.

Ministrul israelian al Apărării ordonă armatei să pregătească „un plan al plecării voluntare” a palestinienilor din Gaza
Ministrul israelian al Apărării ordonă armatei să pregătească „un plan al plecării voluntare” a palestinienilor din Gaza

Ministrul israelian al Apărării Israel Katz a ordonat joi armatei israeliene să pregătească un ”plan” care să permită ”plecarea voluntară” a locuitorilor Fâşiei Gaza, scrie presa israeliană, relatează AFP.

Laura Vicol a încasat într-o zi 58.000 € din banii clienților Nordis, pe care i-a cheltuit în magazine din Monaco și Doha
Laura Vicol a încasat într-o zi 58.000 € din banii clienților Nordis, pe care i-a cheltuit în magazine din Monaco și Doha

Laura Vicol, soțul ei Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă, asociații lor, au ajuns după gratii pentru 30 de zile.