Dezastrele naturale au făcut ravagii în 2022. Catastrofele care au marcat acest an
Catastrofele naturale au provocat ravagii în anul 2022. Pierderile sunt colosale, aceste dezastre marcând puternic anul care a trecut.
Uraganul Ian din Florida, seceta și valul extrem de căldură din Europa, și inundațiile mortale din Australia și Pakistan, se numără printre catastrofele naturale care au marcat acest an.
Aceste dezastre naturale s-au soldat cu pagube în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari, conform datelor statistice citate de yaleclimateconnections.org.
Caracteristicile dezastrelor naturale din 2022
1. Dezastrele naturale au inclus 14 evenimente meteorologice severe (daune produse de furtuni, grindină și/sau tornade), șase inundații, cinci secete, trei cicloane tropicale și o furtună, se arată în raportul trimestrial al brokerului de asigurări Aon, din 18 octombrie 2022
2. Pagubele cauzate de secetă în 2022 sunt deja de 38,4 miliarde de dolari, la nivel global, și vor crește.
3. Daunele cauzate de uraganul Ian ar putea depăși 100 de miliarde de dolari, a declarat brokerul de asigurări Gallagher Re, clasând uraganul în topul celor mai costisitoare cinci dezastre naturale din istoria lumii.
Uraganul Ian
Uraganul Ian a lovit Florida, Cuba, Insulele Cayman, Jamaica, Columbia, Venezuela, Trinidad şi Tobago, Sud-Estul Statelor Unite, între 23 septembrie și 2 octombrie 2022.
De departe cea mai costisitoare catastrofă naturală din acest an, Ian a provocat a doua cea mai costisitoare pierdere asigurată din istorie, după uraganul Katrina din 2005.
Ian a ucis 109 de oameni în Florida, aceasta fiind una dintre cele mai mortale furtuni din istoria recentă.
Inundațiile din Australia
Inundațiile de anul acesta din Australia sunt cele mai puternice din ultimele șapte decenii. În 2022, acestea au lovit puternic țara, fiind înregistrate zeci de victime.
Cele mai ploioase luni au fost ianuarie, fabruarie, martie, iulie și octombrie. Mii de locuințe au rămas fără curent electric, sute de oameni s-au refugiat și mii de școli au fost închise pe perioada inundațiilor. În timpul dezastrului natural au fost înregistrate cel puțin 22 de victime.
Uraganul Fiona
Uraganul Fiona a fost cel mai costisitor și mai intens ciclon tropical sau post-tropical care a lovit Canada vreodată. Primul din sezonul uraganelor din Atlantic din 2022, Fiona s-a dezvoltat dintr-un val tropical care a apărut în Africa de Vest.
Fiind prima insulă lovită de furtună, Guadelupa a întâmpinat precipitații record. 40% din populație a fost lăsată fără apă pentru câteva zile. Aici uraganul a făcut o singură victimă.
Și Puerto Rico s-a confruntat cu inundații grave și cu întreruperi de curent. 25 de victime au fost înregistrate în urma furtunii.
Fiona a fost, de asemenea, cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Canada, unde au fost înregistrate 5 victime.
Uraganul a mai lovit Republica Dominicană (2 decese), Insula Grand Turk și insulele Bermude.
Inundații devastatoare în Pakistan
Topirea ghețarilor și ploile intense au provocat inundații istorice care au devastat o mare parte a Pakistanului, din iulie până în septembrie 2022. Inundațiile au ucis aproape 1.700 de oameni, aproximativ 20% dintre decese având la bază cauze indirecte, precum bolile și malnutriția.
Aon a estimat daunele la 5,6 miliarde de dolari, devenind al doilea cel mai scump dezastru meteorologic al națiunii înregistrate, după marile inundații din 2010.
Pakistanul a înregistrat cel mai cald aprilie din istorie. În timpul valului de căldură, temperaturile din Jacobabad au depășit 38 de grade Celsius pentru 51 de zile consecutiv, atingând vârful de 51 de grade Celsius în data de 14 mai.
Potrivit Aon, în perioada iunie-septembrie 2022, au avut loc zeci de inundații provocate de topirea ghețarilor din nordul Pakistanului.
În timpul sezonului musonic de vară a fost înregistrat cel mai ploios iulie și cel mai ploios august din anul 1961 până în prezent.
Cutremur puternic în Indonezia
Cel puţin 50 de persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 5,6 care s-a produs pe 21 noiembrie în provincia Java de Vest din Indonezia. Epicentrul seismului a fost la circa 75 de kilometri sud-est de capitala Jakarta.
Agenţia naţională pentru dezastre (BNPB) a indicat că circa 700 de persoane au fost rănite, iar peste 300 de locuinţe au fost deteriorate sau distruse. În mai puţin de două ore de la seismul iniţial au fost înregistrate 25 de replici.
În 2018, insula Lombok şi insula vecină Sumbawa au fost lovite de un cutremur violent care a ucis peste 550 de persoane. În acelaşi an, un alt cutremur cu magnitudinea 7,5 a provocat un tsunami care a lovit Palu, pe insula Sulawesi, eveniment soldat cu moartea sau dispariţia a 4.300 de persoane.
Ţara rămâne însă marcată de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 170.000 în Indonezia, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale înregistrate vreodată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cutremur, inundatii, uragan, dezastre naturale, dezastre,
Dată publicare:
31-12-2022 19:01