Capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, descoperită în peretele unei foste școli din Arad
Descoperire inedită la prima școală evreiască din Transilvania în județul Arad. Muncitorii au găsit o capsulă a timpului, veche de mai bine de 100 de ani.
Documentul, încorporat în perete, într-un cilindru de zinc și scris cu o caligrafie impecabilă, are o deosebită valoare pentru istoria acelor vremuri.
„A fost necesar să dăm tencuiala jos și aici am găsit patru cărămizi care nu erau tencuite. Muncitorii le-au scos și au găsit acolo un cilindru din zinc”, a spus un reprezentant al firmei de construcții.
Manuscrisul a fost găsit întâmplător de muncitorii care se ocupă de renovarea școlii situate chiar în centrul vechi al Aradului.
„În el era un recipient din sticlă și se vedea clar un manuscris. Nu am mai desfăcut manuscrisul pentru că nu era treaba noastră”, a spus constructorul.
Documentul, scris de mână pe o hârtie scumpă, are o lungime de 4 metri și conține date importante legate de istoria zonei, din mijlocul secolului 19.
Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad: „Documentul intitulat capsulă timpului este realizat în 16 aprilie 1905 și reprezintă un scurt istoric al școli evreiești de băieți care s-a construit prin donații generoase. Documentul are o valoare excepțional istoria comunități evreiești din Arad”.
Hârtia a fost introdusă într-o eprubetă de sticlă, iar apoi într-un cilindru de zinc și așa s-a păstrat intactă până în zilele noastre. Acum se află la muzeul din Arad, iar cei interesați pot să vadă documentul jumătate de ora pe zi, după ce depun o cerere. Acesta este păstrat în condiții speciale.
Adrian Simon, directorul Direcției de Cultură și patrimoniu Arad: „Aceste capsule încep să apară la sfârșitul secolului 19 - începutul sec 20, probabil cu intenția de a rămâne peste timp date istorice despre respectiva clădire”.
Clădirea unde a fost găsit manuscrisul a fost construită în anul 1832, iar acum se află în proprietatea unei universități din Arad.