Degustare pe nevăzute, la Iași. Oamenii au savurat și au încercat să ghicească vinul. „E super interesant”
Au savurat, au notat, au cântărit, apoi s-au pus pe ghicit. Așa poate fi descrisă pe scurt experiența de care au avut parte zeci de iubitori de vinuri la o degustare pe nevăzute, organizată la Iași.
S-au răsfățat cu licori parfumate, fără să știe ce au în pahare pentru ca la final să încerce să identifice soiurile.
Cei care au răspuns provocării s-au așezat la masă înarmați cu simțuri ascuțite, o foaie și un pix. Rând pe rând au gustat diferite soiuri de vin, dar fără să știe clar cu ce au de-a face, pentru că sticlele au fost acoperite cu hârtie.
După fiecare înghițitură, participanții și-au notat amănunte despre licoarea savurată.
Bărbat: „E un vin roze, atât mi-am dat seama. Ce am scris uite zic așa: este un vin din 2018, un vin dulce. Cred că e undeva din zona Focșaniului”.
Femeie: „Prima dată e provocator așa. Când nu știi despre vin trebuie să stai mai mult să îl analizezi, nu vii cu așteptări”.
Femeie: „E super interesant. Cred că ne ajută și pe noi să ne dezvoltăm oarecum simțurile”.
După o perioadă de răgaz, timp în care au pus cap la cap informațiile adunate, unii și-au făcut curaj și au dat verdictul.
Fată: „Îmi place să învăț. E un pic diferit, îți pui întrebări, oare chiar e așa cum am crezut că e? E un pic mai dificil, dar vinurile tot bune sunt”.
Evenimentul organizat la Iași amintește de Marea Degustare de la Paris, din anii '70.
Ilinca Gorodenco, somelier: „Degustătorii celebri ai Franței au degustat în paralel vinuri franțuzești de renume și vinuri americane dintr-o regiune de lume nouă. Marea majoritate au decis că mai mult le plac vinurile americane, spre stupoarea lor la final”.
Claudia Rusu, organizator: „Am încercat să scoatem rigiditatea din degustările de vin în care ni se spune exact ce trebuie să simți și cum trebuie să simți.”
Somelierii spun că românii au devenit mai atenți când vine vorba despre vinurile cu care se răsfăța.