De 1 Mai, la Petrești, primavara este vestită de cea mai longevivă fanfară din România. „Toată lumea îi așteaptă cu drag"
Într-o localitate din Alba, 1 Mai se sărbătorește… în acorduri de fanfară, după un obicei moștenit de la sași.
Așadar, la Petrești, cea mai longevivă fanfară din România a defilat luni prin localitate, ca să vestească venirea primăverii și să aducă voia bună în gospodăriile oamenilor.
Potrivit tradiției, pe măsură ce muzicanții trec pe stradă, copiii, aflați pe biciclete, se alătură alaiului vesel.
La primele ore ale dimineții, de Ziua Muncii, pe străzile din Petrești răsună acorduri de fanfară. Cei 25 de artisti respectă o tradiție de 144 de ani și duc mai departe muzica săsească.
În fața fiecărei case, oamenii lasă în drum câte o sticlă cu tărie, iar fanfara se oprește și intonează un marș special, care anunță venirea lunii mai.
Localnic: „Întotdeauna de 1 Mai vine fanfara și cântă pe toate străzile, mai ales la cei care pun în fața casei un litru de țuică, asta e tradiția."
Sute de copii și localnici iau parte la acest obicei vechi.
Localnic: „Se defilează, copiii se duc după fanfară, primesc dulciuri, noi punem câte o sticlă de ceva în fața porții ca să ne cânte."
Localnică: „Toată lumea îi așteaptă cu drag."
Localnică: „Îmi place foarte mult și e bine dacă rămâne obiceiul mai departe."
Fanfara din Petrești e cea mai longeviva din țara noastră.
Ioanatan Butuc – membru fanfare: „Eu cânt la trompetă, îmi place foarte mult. E o onoare să fiu în fanfara asta, încercăm să păstrăm tradiția."
Lucian Ungureanu – membru fanfare: „Sunt în formație de 12 ani de zile și cântând de 9 ani de zile, cânt atât la trompetă, cât și la toate intrumentele. Încercăm să facem ziua mai frumoasă."
Reporter: De câți ani sunteți dumneavoastră în formație?
Chirion Jurju – președinte Asociația Fanfara: „De când eram în clasa a II-a și acum 55 de ani, de o viață."
Și, dacă tot a fost muzică, a fost loc și de dans.