Dark Web - Ce este internetul ascuns și ce lucruri se întâmplă acolo
Dark web-ul este o parte ascunsă a internetului, neindexată de motoarele de căutare obișnuite, accesată prin browsere specializate.
Găzduiește atât activități legale cât și ilegale, oferind anonimitate, dar și conținut ilicit.
Ce este Dark Web
Internetul este vast, cu miliarde de pagini web, baze de date și servere, toate funcționând non-stop. Dar așa-numitul internet „vizibil” (numit și surface web sau open web) - site-uri care pot fi găsite folosind motoare de căutare precum Google și Bing - este doar vârful aisbergului.
Open web-ul, sau surface web-ul, este partea „vizibilă”, de la suprafață, dacă ne imaginăm un aisberg.
Dacă vizualizăm întregul web ca un aisberg, open web-ul ar fi vârful, care este deasupra apei. Această colecție de site-uri și date reprezintă sub 5% din totalul internetului.
Toate site-urile publice, accesibile prin browsere tradiționale precum Google Chrome, Internet Explorer și Firefox, sunt cuprinse aici, conform kaspersky.com.
Site-urile sunt de obicei etichetate cu operatori de registru (extensii) precum „.com” și „.org” și pot fi găsite ușor cu motoare de căutare populare.
Localizarea site-urilor web de pe surface web este posibilă deoarece motoarele de căutare pot indexa web-ul prin link-uri vizibile (un proces numit „crawling” datorită modului în care motorul de căutare navighează pe web ca un păianjen).
Deep web
Deep web-ul reprezintă aproximativ 90% din toate site-urile web. Aceasta ar fi partea din aisberg de sub apă, mult mai mare decât surface web-ul. De fapt, acest web ascuns este atât de mare încât este imposibil de descoperit exact câte pagini sau site-uri sunt active.
Continuând analogia, marile motoare de căutare ar putea fi considerate ca niște bărci de pescuit care pot „prinde” doar site-uri aproape de suprafață. Tot restul, de la jurnale academice la baze de date private și conținut ilicit, este inaccesibil.
Acest deep web include și partea pe care o cunoaștem drept dark web.
Mare parte din porțiunea deep web-ului este perfect legală și sigură. Unele dintre cele mai mari părți ale deep web-ului includ:
• Baze de date: atât colecții publice, cât și private protejate de fișiere care nu sunt conectate la alte părți ale web-ului, ci doar căutabile în interiorul bazei de date.
• Intranets: rețele interne pentru întreprinderi, guverne și instituții educaționale utilizate pentru a comunica și a controla aspecte private în cadrul organizațiilor lor.
În cazul în care te întrebi cum să accesezi deep web-ul, sunt șanse să-l folosești deja zilnic. Termenul „deep web” se referă la toate paginile web care nu sunt identificabile de motoarele de căutare.
Site-urile din deep web pot fi ascunse în spatele parolelor sau altor ziduri de securitate, în timp ce altele pur și simplu instruiesc motoarele de căutare să nu le „crawleze”. Fără link-uri vizibile, aceste pagini sunt mai ascunse din diverse motive.
Pe deep web-ul mai mare, conținutul „ascuns” este în general mai curat și mai sigur. Totul, de la postări pe bloguri în curs de revizuire și redesign-uri de pagini web în așteptare, la paginile pe care le accesezi când faci banking online, fac parte din deep web. Mai mult, acestea nu reprezintă nicio amenințare pentru computerul tău sau pentru siguranța generală. Majoritatea acestor pagini sunt ținute ascunse de open web pentru a proteja informațiile și confidențialitatea utilizatorilor, cum ar fi:
• Conturi financiare precum banking și pensii
• Conturi de e-mail și mesagerie socială
• Baze de date private ale întreprinderilor
• Informații sensibile HIPAA, cum ar fi documentația medicală
• Dosare legale
Accesarea unor porțiuni mai adânci ale deep web-ului aduce însă un pic mai mult pericol.
Pentru unii utilizatori, părți din deep web oferă oportunitatea de a ocoli restricțiile locale și de a accesa servicii TV sau filme care pot să nu fie disponibile în zonele lor locale. Alții merg puțin mai adânc pentru a descărca muzică piratată sau pentru a fura filme care nu sunt încă în cinematografe.
La capătul întunecat al web-ului, vei găsi conținut și activități mai periculoase. Browser-ul Tor se află la acest capăt îndepărtat al deep web-ului, fiind denumit „dark web”.
Reputația dark web-ului a fost adesea legată de intenții criminale sau conținut ilegal, și „site-uri de comerț” unde utilizatorii pot achiziționa bunuri sau servicii ilicite.
Cele mai șocante lucruri de pe Darknet
Pe Darknet poți găsi tot felul de lucruri dubioase, de la arme și muniții până la servicii ilegale.
Folosind instrumente precum "Grams" (un motor de căutare echivalent cu Google pentru Deep Web), oamenii cumpără și vând bunuri și servicii precum droguri, arme, muniție și alte servicii ilegale.
Aceste persoane reușesc să-și mascheze activitățile folosind instrumente precum "Tor", care le permite să navigheze pe web în mod anonim. Tor ascunde locația și criptează datele în timp ce și este adesea folosit pentru scopuri legitime, cum ar fi de către jurnaliștii din țări opresive.
Cu toate acestea, cei care îl descarcă pe calculatoarele lor devin imediat persoane de interes pentru servicii.
Spre exemplu, fondatorul "The Silk Road", al cărui site a realizat vânzări de 1,2 miliarde de dolari în 28 de luni, a fost arestat pentru că a angajat un asasin plătit să ucidă unul dintre angajații săi. Din nefericire pentru el, a angajat un agent sub acoperire al DEA.
Cât de periculos este
Software-ul periculos — adică malware-ul — este prezent pe tot dark web-ul.
Este adesea oferit în unele portaluri pentru a oferi persoanelor rău intenționate instrumentele necesare pentru atacuri cibernetice. Cu toate acestea, se găsește pe întreg dark web-ul pentru a ataca utilizatori, la fel ca pe restul internetului.
Dark web-ul nu respectă multe dintre contractele sociale pe care furnizorii de site-uri web le urmează pentru a proteja utilizatorii pe restul internetului. Astfel, utilizatorii se pot găsi expuși în mod regulat la unele tipuri de malware, precum:
• Keyloggere
• Malware pentru botnet
• Ransomware
• Malware de phishing
Dacă alegi să explorezi orice site-uri pe dark web, te expui riscului de a fi vizat de hack-uri și altele. Majoritatea infecțiilor cu malware pot fi detectate de programele tale de securitate endpoint.
Monitorizarea guvernamentală
Există un pericol de a deveni o țintă a guvernului doar pentru că ai vizitat un site de pe dark web.
Piețele de droguri ilegale, precum Silk Road, au fost deturnate pentru supravegherea poliției în trecut. Folosind software personalizat pentru a infiltra și analiza activitatea, acest lucru a permis autorităților să descopere identitățile utilizatorilor, fie ei clienți sau simpli vizitatori.
Evitarea restricțiilor guvernamentale pentru a explora ideologii politice interzise în statul în care trăiești poate fi o infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea în unele țări.
China, de exemplu, folosește ceea ce se numește „Marele Firewall” pentru a limita accesul la site-urile din afara țării. Riscul de a fi un vizitator al acestui tip de conținut ar putea duce la plasarea pe o listă de supraveghere.
Escrocherii
Unele servicii pretinse, cum ar fi „asasinii profesioniști”, pot fi doar escrocherii menite să profite de pe urma persoanelor dispuse să plătească pentru astfel de „servicii”.
Alți utilizatori pot profita de reputația dark web-ului pentru a înșela alți utilizatori de sume mari de bani.
De asemenea, unii utilizatori de pe dark web pot încerca escrocherii de tip phishing pentru a-ți fura datele personale pentru a te șantaja, spre exemplu.
Utilizarea dark web-ului poate expune utilizatorii la numeroase riscuri, de la infectarea cu malware până la monitorizarea guvernamentală și escrocherii financiare.
Este esențial să fii extrem de precaut și de conștient de aceste pericole înainte de a te aventura în această parte ascunsă a Internetului.
Sursa: kaspersky.com, StirilePROTV
Etichete: internet, dark web, escrocherii,
Dată publicare:
08-08-2024 12:00