Ofertele false de vaccinuri de pe Dark Web s-au înmulțit de 3 ori în 3 luni. Ce spun experții

Dată publicare: 10-04-2021 08:31
Dată actualizare: 10-04-2021 09:57


Uniunea Europeană va negocia achiziția a 1,8 miliarde de seruri anti-Covid de la Pfizer, pentru 2022 și 2023.

Sunt vaccinuri de a doua generație, eficiente împotriva noilor variante ale virusului. Executivul european a luat aceasta inițiativă dornic să anticipeze vaccinarea copiilor și adolescenților, dar și apariția mutaţiilor care fac ineficiente actualele seruri.

Guvernele europene sprijină acest plan deși nu exista, încă, o aprobare definitivă. Între timp, în multe state, virusul continuă să facă ravagii.

De miercuri, Ungaria a permis redeschiderea unor magazine și servicii neesențiale și a redus cu două ore carantina de noapte.

Gergely Gulyas, șeful cancelariei premierului Viktor Orban: "Decizia noastră privind redeschiderea a fost legată de atingerea pragului de 2,5 milioane de oameni vaccinați".

Dr. Zoltan Komaromi, medic de familie: "Acest reper de 2,5 milioane de vaccinări pe noi ne-a surprins complet, pentru că nu găsești în manualele de epidemiologie ori în alte îndrumare o teorie care să susțină că vaccinarea unui sfert din populație are vreun impact epidemiologic".

Alte restricții ar urma să fie ridicate peste o săptămână. Însă medicii se opun categoric.

Dr. Zsombor Kunetz, expert în sănătate: "Chestiunea deschiderii ar trebui să depindă exclusiv de situația epidemiologică. Singurele cifre care contează sunt cele ale spitalizărilor și ale pacienților de la terapie intensivă".

Dr. Zoltan Komaromi, medic de familie: "Tendința este în creștere, la fel de abruptă ca înainte. Redeschiderea a fost o decizie pripită și greșită. Dumnezeu să ne aibă în pază ca să moară cât mai puțini oameni".

Ungaria are a treia cea mai mare rată de mortalitate asociată Covid din lume, iar miercuri a raportat un record național de 311 decese.

Și în Polonia, spitalele rămân sufocate de numărul de bolnavi. Cea mai gravă situație este în Cracovia. Autoritățile au anunțat 28.500 de cazuri noi și 768 de decese.

Marcin Jędrychowski, manageul Spitalului Universitar din Cracovia: "Nu mai operăm nici bolnavii de cancer. Primim doar urgențe, iar asta va conduce la și mai multe decese. Am fost siliți să decidem că în următoarele două săptămâni să anulăm toate operațiile programate, ca să putem muta cadrele medicale, anesteziști mai ales, în secțiile de terapie intensivă".

Și în Silezia ambulanțele stau cu orele în fața spitalelor.

Waldemar Machała, medic de la Spitalul Clinic Central din Lodz: "Drept să vă spun, afirmația că suntem în război este pe deplin întemeiată. Ca să transporți un pacient trecut pe ECMO, avem nevoie de elicoptere militare, doar acestea au capacitatea să primească asemenea echipament".

Pe de altă parte, în privința vaccinării, comisarul european pentru piața internă spune că mingea este acum în terenul statelor membre.

Thierry Breton, comisar UE: "În acest moment, 53 de fabrici produc vaccinuri 24 de ore din 24 și acestea vor livra numărul necesar de doze pentru a vaccina 70% dintre adulți până la jumătatea lunii iulie. Deci va ține de statele membre să accelereze campania de vaccinare".

În timp ce guvernele se luptă pentru a crește numărul vaccinurilor administrate populației, așa-numitul Dark Web este plin de reclame ce vând speranțe false de acces la serurile anti-Covid.

Derek Middlemiss, expert securitate cibernetică EMEA:
"Putem vedea că ofertele de vaccinuri s-au înmulţit de trei ori în trei luni. Este o creştere constantă".

Companii de securitate cibernetică investighează ofertele clandestine - frauduloase şi cel mai probabil periculoase - ale vânzătorilor ilegali de vaccinuri.

Cât despre momentul în care vom scăpa de pandemie, experții nu se arată prea optimiști. Specialiști în sănătate din Statele Unite avertizează că, după criza Covid, ne-am putea trezi cu un tsunami de boli cronice.

Robert Califf, fost comisar FDA: "Pe măsură ce pandemia se va apropia de sfârșit, mai ales ca acum avem vaccinuri, va ieși la iveală această nouă problemă. Și nu vorbim doar de boli cardiovasculare, ci de cancer, insuficiență renală și boli pulmonare cronice".

Pentru a preveni un val fără precedent de boli cronice, este nevoie de monitorizarea celor care au trecut prin boala generata de SARS-COV-2, spune specialistul american.


VIDEO PROTVPLUS.RO