Cum vor arăta târgurile de Crăciun din România, după ce au explodat prețurile la energie
Mai multe primării din țară au decis că bucuria Crăciunului trebuie trăită cu orice preț. Așa că nu vor renunța la târgurile tradiționale de sărbători și la iluminatul festiv.
În unele locuri, oficialii vor căuta soluții de economisire a energiei electrice, fără ca publicul să simtă asta.
Târgul de Crăciun din Sibiu: 11 noiembrie - 8 ianuarie
Primul se va deschide Târgul de Crăciun de la Sibiu, care are o tradiție de 15 ani. Pe 11 noiembrie, Piața Mare a orașului va fi scăldată în lumini.
Organizatorii spun că folosesc de multă vreme becuri led, cu consum redus de energie. Chiar și așa se așteaptă la o factură de 100.000 de euro, dublă față de anul trecut. Dar sunt luate în calcul câteva variante de economisire.
Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul târgului de Crăciun din Sibiu: „Aceste decorațiuni și proiecțiile din jurul târgului, de pe clădiri, să le potrivim cu fluxul de vizitatori și al luminii. Vom folosi de anul acesta niște programatoare, că abia atunci când este întuneric în piață, abia atunci să se pornească."
Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca: 25 noiembrie - 1 ianuarie
La Cluj Napoca, târgul va fi chiar mai mare decât în edițiile trecute.
Mihai Oprean, directorul târgului de Crăciun din Cluj-Napoca: „Avem tema de relaxare, o să-l găsiți pe ren făcând poziții yoga, vom avea mai multe căsuțe ca anul trecut. Vom avea și carusel și roată, tramvaiul lui Moș Crăciun, căsuța lui Moș Crăciun."
Târgul de Crăciun din Bistrița: 1 decembrie - 7 ianuarie
Primăria Bistrița a alocat 200 mii lei pentru a cumpăra instalații luminoase și ornamente NOI pentru Craciun. Autoritățile se orientează spre beculețe tip led și vor da stingerea la miezul nopții, pentru a face economie.
Mihai Ruști, purtător cuvânt primăria Bistrița: „Putem oferi și în acest an un iluminat festiv de sărbători, sigur ajustat pe noile condiții, un iluminat care să nu funcționeze decât în orele serii, atunci când lumea să se poată bucura de aceste decorațiuni.”
Cum vor arăta târgurile de Crăciun în Europa
În Europa mai multe orașe mari, printre care Koln, Viena, Budapesta și Paris, au anunțat și ele că nu-i pot dezamăgi pe oameni, chiar dacă vor fi nevoite să facă mici ajustări.
În capitala Austriei, de pildă, Târgul de Crăciun va începe cu o săptămână mai târziu. Vitrinele festive vor străluci doar 364 de ore, în loc de 660, cum a fost anul trecut. Autoritățile au calculat că în acest fel vor reduce consumul de energie cu 45 la sută. Și la Paris, iluminatul festiv de pe Champs-Elysees va fi redus semnificativ.