Cum stingi un incendiu dacă nu ai extinctor. Cum să procedezi în cazul în care izbucnește un foc în casă
Extinctorul este principalul mijloc de intervenție pentru stingerea incendiilor. Cu toate acestea, în cazul în care incendiul izbucnește în locuință și nu aveți un extinctor la îndemână, există și alte metode prin care puteți opri răspândirea focului.
Cauzele pentru care se produc incendiile sunt multiple.
În zonele rurale, incendiile se produc adesea din cauza coșurilor de fum defecte sau care nu sunt curățate la timp. La apartament, majoritatea incendiilor izbucnesc în bucătărie, în special din cauza neglijenței persoanelor la folosirea aparatelor casnice de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp, potrivit IGSU.
Cea mai simplă metodă de stingere a unui incendiu este cu extinctorul, dar în cazul în care nu e unul la îndemână, pompierii oferă câteva alternative pentru oprirea răspândirii focului.
Potrivit legislației, în locuințe nu este obligatoriu să avem extinctor. Însă este recomandat să aveți la îndemana unul cu pulbere sau gaz. Stingătoarele cu spumă sunt utile pentru centralele pe gaz, nu și pentru tablourile electrice.
Modalități de a stinge un incendiu dacă nu ai extinctor
Vas de gătit în flăcări
În cazul în care gătim și avem pe aragaz sau pe plită o oală, cratiță sau o tigaie și se produce un incendiu și recipientul în care pregătim mâncarea ia foc și nu avem extinctor procedăm astfel: întrerupem alimentarea cu gaze, după care luăm un prosop sau o cârpă umedă, pe care o poziționăm peste flacără pentru a întrerupe arderea.
De asemenea, se mai poate folosi un capac metalic pe care îl așezăm peste flacără și lăsăm vasul de gătit acoperit până când acesta este complet răcit, a explicat Ana Covașniuc, Sublocotenent ISU B-IF pentru Știrile Protv.
Trebuie să reținem că niciodată nu trebuie să aruncăm cu apă peste vasul de gătit care este în flăcări.
Incendiu la cuptor sau electrocasnice
Dacă incendiul izbucnește în cuptor trebuie să oprim alimentarea cu energie electrică sau gaze și ținem ușa cuptorului închisă.
În cazul în care incendiul izbucnește la un aparat electric/electrocasnic, înainte de a acționa este foarte important să oprim alimentarea la curent a acestuia.
„Acest lucru se poate realiza fie prin oprirea de la panoul central sau pur și simplu prin deconectarea din priză a acestuia. După întreruperea curentului putem acționa pentru stingerea incendiului folosind o pătură sau apă”, a menționat sublocotenentul Ana Covașniuc.
Dacă incendiul este provocat de o candelă sau de o lumânare putem stinge focul cu un prosop, o cârpă udă sau cu apă.
Când să suni la pompieri
„În cazul în care incendiul ia amploare, nu încercăm să intervenim, ne evacuăm imediat și sunăm urgent, din afara locuinței, la numărul unic de urgență 112”, a explicat sublocotenentul Ana Covașniuc.