Cum se pregătește Japonia de un cutremur masiv. Secretele națiunii numită „Țara cutremurelor de pământ”

Cum se pregateste Japonia de cutremur
Shutterstock

Japonia este zguduită constant de cutremure, iar administrația de al Tokyo a implementat tehnologii avansate pentru securitate seismică.

Cu toate acestea, rămâne o întrebare crucială: sunt clădirile sale pregătite să facă față următoarelor cutremure?

De asemenea, fosta capitală japoneză, Tokyo, a suferit transformări radicale în decursul ultimului secol, în urma Marele Cutremur din Kanto, care a distrus orașul acum o sută de ani. Cutremurul cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter a provocat pierderea a 105.000 de vieți și a obligat orașul, în mare parte construit din materiale lemnoase, să fie reconstruit integral.

Astăzi, la o distanță de 100 de ani de când Tokyo a fost complet distrus, orașul se evidențiază prin silueta formată din zgârie-nori impunători din sticlă și oțel, concepuți cu o atenție deosebită la rezistența seismică.

Măsuri pe care le-a luat Japonia pentru a se proteja de cutremure

Toranomon Hills Mori Tower, cu o înălțime de 247 de metri, se ridică impunător în districtul de lux Roppongi din Tokyo, fiind doar una dintre clădirile care au fost consolidare cu tehnologie de siguranță seismică.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Cu 54 de etaje, această construcție găzduiește apartamente de lux, magazine și sediile unor companii de prestigiu precum Goldman Sachs, Google și Pokémon Company. În plus, se laudă cu sisteme antiseismice de ultimă generație, menite să controleze mișcările în timpul cutremurelor.

Potrivit arhitectului său, Kai Toyama, clădirea utilizează trei tipuri diferite de tehnologii de absorbție a șocurilor, însumând 516 de amortizoare de ulei, fiecare având un cilindru masiv de 1,7 metri lungime.

Aceste dispozitive funcționează împreună pentru a menține stabilitatea și rezistența clădirii în fața cutremurelor. Amortizoarele de ulei se comprimă și se dilată în mod repetat, transformând energia seismică în căldură și risipind-o atunci când clădirea este supusă unui cutremur, conform Euronews.com.

În anul 2011, Marele Cutremur din estul Japoniei a paralizat traficul în zona Roppongi, blocând vizitatorii și angajații de la Turnul Mori de atunci.

„Începând din acea vreme, ne-am pregătit să adăpostim persoanele blocate în oraș și incapabile să se întoarcă acasă”, a explicat Takashi Hosoda, directorul principal al biroului de urgență în caz de dezastre al clădirii Mori.

Camera de provizii de urgență este acum plină de stive de cutii care conțin alimente esențiale în eventualitatea unui alt incident major.

„Aici avem stocuri de produse de igienă pentru femei, iar aici avem conserve de ton, biscuiți și pături de aluminiu cunoscute sub numele de foi de salvare”, a adăugat Hosoda.

În Japonia, mulți locuitori și-au constituit propriile rezerve de provizii de urgență acasă, iar această practică este comună și în rândul întreprinderilor și guvernelor locale.

Aproximativ 400 de depozite sunt folosite de autoritățile locale din Tokyo pentru a stoca 9,5 milioane de mese instantanee, care includ orez, tăiței și biscuiți, începând cu aprilie 2023.

În Tokyo, încă se pot găsi case tradiționale din lemn, iar unele persoane sunt îngrijorate în legătură cu aceste construcții în zonele centrale ale orașului.

„Multe dintre clădirile din Tokyo sunt acum mai rezistente la cutremure în comparație cu acum 100 de ani. Cu toate acestea, există îngrijorări", a remarcat un vizitator al unei expoziții fotografice despre Marele Cutremur din Kanto, pe nume Hajime Nakamura.

Raionul Arakawa este un exemplu în acest sens, cu 60% din suprafața sa fiind cunoscută pentru numărul caselor din lemn. Multe dintre aceste case vechi au rămas neconsolidate sau ne-reconstruite pentru a face față cutremurelor. În încercarea de a „îmbunătăți situația în aceste zone”, autoritățile locale au luat mai multe măsuri.

În cartierul Arakawa, sunt instalate frecvent fântâni de urgență și containere cu rezervă de apă pentru a face față eventualelor incendii. Unele bănci sunt folosite drept depozite pentru echipamentele de urgență.

„Obiectivul principal este să facem orașul și clădirile mai rezistente la incendii, pentru a le întări și a le face mai puțin vulnerabile. Al doilea obiectiv este să lărgim străzile pe care oamenii se pot evacua”, a subliniat Hironori Murayama, un oficial din Arakawa Ward.

Unii experți spun că, în ciuda tuturor acestor eforturi, Tokyo rămâne vulnerabil la cutremure și chiar mai mult la alte dezastre naturale, cum ar fi inundațiile.

Într-o conferință de presă recentă, seismologul Masayuki Takemura a deplâns faptul că reconstrucția postbelică a orașului Tokyo a fost „anarhică” și „a acordat prioritate dezvoltării economice și nu construcției unui oraș rezistent”.

De asemenea, el a declarat că sunt prea multe construcții zgârie-nori și insule artificiale construite în zone rezidențiale, ceea ce crește riscul de izolare a acestora în cazul unui dezastru natural.

Japonia este predispusă la cutremure din cauza geografiei sale de-a lungul inelului de foc activ al Pacificului, unde mai multe plăci tectonice și interacționează.

Experții spun că există o probabilitate de 70% ca un cutremur major să lovească Tokyo în următorii 30 de ani.

Cele mai puternice cutremure în Japonia

Istoria Japoniei este marcată de numeroase cutremure devastatoare, dintre care cele mai cunoscute sunt:

Marele Cutremur Kanto din 1923:

· A lovit regiunea Kanto pe 1 septembrie 1923, cu o magnitudine de 8,3 grade pe scara Richter.

· A provocat un incendiu major care a distrus Tokyo și Yokohama.

· Se estimează că și-au pierdut viața între 100.000 și 140.000 de persoane, făcându-l cel mai mortal cutremur din istoria Japoniei.

Cutremurul și Tsunami din Tōhoku din 2011

· A avut loc pe 11 martie 2011, cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter.

· A declanșat un tsunami devastator care a lovit coasta de nord-est a Japoniei, provocând pagube materiale și pierderi de vieți omenești uriașe.

· Se estimează că și-au pierdut viața peste 19.000 de persoane, iar centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost grav avariată, provocând un accident nuclear major.

Cutremurul Kobe din 1995:

· A lovit orașul Kobe pe 17 ianuarie 1995, cu o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter.

· A provocat pagube materiale semnificative și a dus la moartea a peste 6.400 de persoane.

· A fost un punct de cotitură în ingineria seismică din Japonia, ducând la implementarea unor standarde de construcție mai stricte.

Alte cutremure semnificative

· Cutremurul Meiji-Sanriku din 1896: A provocat un tsunami devastator care a ucis peste 27.000 de persoane.

· Cutremurul din Niigata Chūetsu din 2007: A avut o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter și a provocat pagube materiale semnificative în prefectura Niigata.

· Cutremurele din Kumamoto din 2016: O serie de cutremure cu magnitudini cuprinse între 6,4 și 7,3 au lovit prefectura Kumamoto în aprilie 2016, provocând pagube materiale semnificative și pierderi de vieți omenești.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
Citește și...
Un câștig la loterie s-a transformat într-un coșmar pentru o tânără, după ce statul i-a luat tot premiul
Un câștig la loterie s-a transformat într-un coșmar pentru o tânără, după ce statul i-a luat tot premiul

O femeie din SUA a avut parte de un șoc atunci când a aflat că banii pe care i-a câștigat la loterie vor merge la stat.

Micii, cârnăciorii și sarmalele ajung pe Broadway, în cadrul unei noi ediții a unui festival românesc cu tradiție
Micii, cârnăciorii și sarmalele ajung pe Broadway, în cadrul unei noi ediții a unui festival românesc cu tradiție

Timp de o zi, mâncărurile noastre tradiționale vor ajunge pe Broadway, iar micii vor fi în centrul atenției. Toate acestea la un festival românesc cu tradiție, organizat în inima orașului New York, la care participă zeci de mii de oameni.

Cum arată aparatul de zbor care le va permite salvamontiștilor să ajungă în zone greu accesibile într-un timp extrem de scurt
Cum arată aparatul de zbor care le va permite salvamontiștilor să ajungă în zone greu accesibile într-un timp extrem de scurt

Departamentul pentru Situații de Urgență a testat luni, în județul Alba, un aparat de zbor de tip jetpack, destinat intervențiilor pe munte. Acesta le permite salvamontiștilor să ajungă în timp extrem de scurt în zone greu accesibile.

Recomandări
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât pe numele său, cât şi pe numele unor lideri Hamas.

Miron Cozma a sărit să bată una dintre victimele Mineriadei. ”Minerii au venit să planteze panseluțe? Exact!”
Miron Cozma a sărit să bată una dintre victimele Mineriadei. ”Minerii au venit să planteze panseluțe? Exact!”

Au fost momente tensionate și chiar îmbrânceli la Parchetul Militar după audierea lui Miron Cozma în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”
Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, “nu mai deține puterea absolută în țară”, iar dacă poporul va vota pentru un președinte mai moderat, acesta va fi obligat să accepte rezultatul votului.