Cum se pregătește Japonia de un cutremur masiv. Secretele națiunii numită „Țara cutremurelor de pământ”

Cum se pregateste Japonia de cutremur
Shutterstock

Japonia este zguduită constant de cutremure, iar administrația de al Tokyo a implementat tehnologii avansate pentru securitate seismică.

Cu toate acestea, rămâne o întrebare crucială: sunt clădirile sale pregătite să facă față următoarelor cutremure?

De asemenea, fosta capitală japoneză, Tokyo, a suferit transformări radicale în decursul ultimului secol, în urma Marele Cutremur din Kanto, care a distrus orașul acum o sută de ani. Cutremurul cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter a provocat pierderea a 105.000 de vieți și a obligat orașul, în mare parte construit din materiale lemnoase, să fie reconstruit integral.

Astăzi, la o distanță de 100 de ani de când Tokyo a fost complet distrus, orașul se evidențiază prin silueta formată din zgârie-nori impunători din sticlă și oțel, concepuți cu o atenție deosebită la rezistența seismică.

Măsuri pe care le-a luat Japonia pentru a se proteja de cutremure

Toranomon Hills Mori Tower, cu o înălțime de 247 de metri, se ridică impunător în districtul de lux Roppongi din Tokyo, fiind doar una dintre clădirile care au fost consolidare cu tehnologie de siguranță seismică.

Citește și
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Cu 54 de etaje, această construcție găzduiește apartamente de lux, magazine și sediile unor companii de prestigiu precum Goldman Sachs, Google și Pokémon Company. În plus, se laudă cu sisteme antiseismice de ultimă generație, menite să controleze mișcările în timpul cutremurelor.

Potrivit arhitectului său, Kai Toyama, clădirea utilizează trei tipuri diferite de tehnologii de absorbție a șocurilor, însumând 516 de amortizoare de ulei, fiecare având un cilindru masiv de 1,7 metri lungime.

Aceste dispozitive funcționează împreună pentru a menține stabilitatea și rezistența clădirii în fața cutremurelor. Amortizoarele de ulei se comprimă și se dilată în mod repetat, transformând energia seismică în căldură și risipind-o atunci când clădirea este supusă unui cutremur, conform Euronews.com.

În anul 2011, Marele Cutremur din estul Japoniei a paralizat traficul în zona Roppongi, blocând vizitatorii și angajații de la Turnul Mori de atunci.

„Începând din acea vreme, ne-am pregătit să adăpostim persoanele blocate în oraș și incapabile să se întoarcă acasă”, a explicat Takashi Hosoda, directorul principal al biroului de urgență în caz de dezastre al clădirii Mori.

Camera de provizii de urgență este acum plină de stive de cutii care conțin alimente esențiale în eventualitatea unui alt incident major.

„Aici avem stocuri de produse de igienă pentru femei, iar aici avem conserve de ton, biscuiți și pături de aluminiu cunoscute sub numele de foi de salvare”, a adăugat Hosoda.

În Japonia, mulți locuitori și-au constituit propriile rezerve de provizii de urgență acasă, iar această practică este comună și în rândul întreprinderilor și guvernelor locale.

Aproximativ 400 de depozite sunt folosite de autoritățile locale din Tokyo pentru a stoca 9,5 milioane de mese instantanee, care includ orez, tăiței și biscuiți, începând cu aprilie 2023.

În Tokyo, încă se pot găsi case tradiționale din lemn, iar unele persoane sunt îngrijorate în legătură cu aceste construcții în zonele centrale ale orașului.

„Multe dintre clădirile din Tokyo sunt acum mai rezistente la cutremure în comparație cu acum 100 de ani. Cu toate acestea, există îngrijorări", a remarcat un vizitator al unei expoziții fotografice despre Marele Cutremur din Kanto, pe nume Hajime Nakamura.

Raionul Arakawa este un exemplu în acest sens, cu 60% din suprafața sa fiind cunoscută pentru numărul caselor din lemn. Multe dintre aceste case vechi au rămas neconsolidate sau ne-reconstruite pentru a face față cutremurelor. În încercarea de a „îmbunătăți situația în aceste zone”, autoritățile locale au luat mai multe măsuri.

În cartierul Arakawa, sunt instalate frecvent fântâni de urgență și containere cu rezervă de apă pentru a face față eventualelor incendii. Unele bănci sunt folosite drept depozite pentru echipamentele de urgență.

„Obiectivul principal este să facem orașul și clădirile mai rezistente la incendii, pentru a le întări și a le face mai puțin vulnerabile. Al doilea obiectiv este să lărgim străzile pe care oamenii se pot evacua”, a subliniat Hironori Murayama, un oficial din Arakawa Ward.

Unii experți spun că, în ciuda tuturor acestor eforturi, Tokyo rămâne vulnerabil la cutremure și chiar mai mult la alte dezastre naturale, cum ar fi inundațiile.

Într-o conferință de presă recentă, seismologul Masayuki Takemura a deplâns faptul că reconstrucția postbelică a orașului Tokyo a fost „anarhică” și „a acordat prioritate dezvoltării economice și nu construcției unui oraș rezistent”.

De asemenea, el a declarat că sunt prea multe construcții zgârie-nori și insule artificiale construite în zone rezidențiale, ceea ce crește riscul de izolare a acestora în cazul unui dezastru natural.

Japonia este predispusă la cutremure din cauza geografiei sale de-a lungul inelului de foc activ al Pacificului, unde mai multe plăci tectonice și interacționează.

Experții spun că există o probabilitate de 70% ca un cutremur major să lovească Tokyo în următorii 30 de ani.

Cele mai puternice cutremure în Japonia

Istoria Japoniei este marcată de numeroase cutremure devastatoare, dintre care cele mai cunoscute sunt:

Marele Cutremur Kanto din 1923:

· A lovit regiunea Kanto pe 1 septembrie 1923, cu o magnitudine de 8,3 grade pe scara Richter.

· A provocat un incendiu major care a distrus Tokyo și Yokohama.

· Se estimează că și-au pierdut viața între 100.000 și 140.000 de persoane, făcându-l cel mai mortal cutremur din istoria Japoniei.

Cutremurul și Tsunami din Tōhoku din 2011

· A avut loc pe 11 martie 2011, cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter.

· A declanșat un tsunami devastator care a lovit coasta de nord-est a Japoniei, provocând pagube materiale și pierderi de vieți omenești uriașe.

· Se estimează că și-au pierdut viața peste 19.000 de persoane, iar centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost grav avariată, provocând un accident nuclear major.

Cutremurul Kobe din 1995:

· A lovit orașul Kobe pe 17 ianuarie 1995, cu o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter.

· A provocat pagube materiale semnificative și a dus la moartea a peste 6.400 de persoane.

· A fost un punct de cotitură în ingineria seismică din Japonia, ducând la implementarea unor standarde de construcție mai stricte.

Alte cutremure semnificative

· Cutremurul Meiji-Sanriku din 1896: A provocat un tsunami devastator care a ucis peste 27.000 de persoane.

· Cutremurul din Niigata Chūetsu din 2007: A avut o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter și a provocat pagube materiale semnificative în prefectura Niigata.

· Cutremurele din Kumamoto din 2016: O serie de cutremure cu magnitudini cuprinse între 6,4 și 7,3 au lovit prefectura Kumamoto în aprilie 2016, provocând pagube materiale semnificative și pierderi de vieți omenești.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Care e explicația științifică a acelui „du-te-vino” din Marea Neagră, unde au apărut specii noi de pești
Care e explicația științifică a acelui „du-te-vino” din Marea Neagră, unde au apărut specii noi de pești

E un du-te-vino în Marea Neagră, unde apar tot mai multe specii de pești noi, iar altele, dispărute de zeci de ani, se întorc. Explicația, spun specialiștii, este că apa a devenit ceva mai curată și mai bogată în nutrienți.

Motivul pentru care româncele aleg produsele cosmetice coreene. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm
Motivul pentru care româncele aleg produsele cosmetice coreene. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm

Produsele cosmetice coreene sunt tot mai căutate de românce. Fenomenul K-pop nu este doar despre muzică, dans sau mâncăruri tradiționale.  

Primii fulgi de nea în masivul Postăvaru. Turiștii entuziasmați s-au bucurat de zăpadă. Reacția unei femei din Filipine
Primii fulgi de nea în masivul Postăvaru. Turiștii entuziasmați s-au bucurat de zăpadă. Reacția unei femei din Filipine

A nins la munte, unde iarna își intră, încet-încet, în drepturi, după o toamnă târzie. Nerăbdători să vadă prima zăpadă din acest sezon, turiștii care au ajuns în masivul Postăvaru, la peste 1700 de metri altitudine, au avut parte de o priveliște de vis.  

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.