Cum se pregătesc de iarnă cei șase delfini de la parcul acvatic din Constanța. Au un meniu special pentru iarnă
Cei șase delfini simpatici, vedetele parcului acvatic din Constanța, se pregătesc de iarnă cu un meniu special, cu multe calorii, dar și cu simularea condițiilor din mediul săbatic.
Ajutoarele lui Moș Crăciun le dau pește bogat în grăsimi, astfel încât delfinii să treacă fără probleme peste sezonul rece. În paralel, se antrenează intens și învață noi trucuri acrobatice pentru vara viitoare.
Nini-Nini, Chen Chen și cei patru delfini veniți din Ucraina au trecut la dietă și program de iarnă. Specialiștii le-au schimbat meniul, temperatura din sala de spectacole, dar și din bazin. Delfinii se simt aproape la fel ca în Marea Neagră, în sălbăticie și trebuie să facă față frigului. Așa că mănâncă mai multe feluri pe zi.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Delfinii au patru mese principale pe zi, mănâncă în jur de 10 kilograme de pește. Dacă vara primesc merluciu care este un pește mai slab, iarna primesc mai mult macrou pentru că este bogat în grăsimi.
Specialiștii spun că cei șase delfini trebuie sa aibă simulate, în detaliu, toate condițiile din mediul natural.
Angelica Curlisca, șef secție Delfinariu Constanța: „Iarna este iarnă, este obligatoriu să aibă sezoanele, altfel se dereglează metabolic și în sală este temperature scăzută și la apă este temperatura scăzută, astfel încât și atunci când respiră să aibă acea temperatură scăzută a aerului din jurul lor, astfel le facem anotimpurile”.
Din această cauză, hrana delfinilor este, la fel ca în sălbăticie, mai bogată în grăsimi.
Adriana Bâlbă, biolog: „Diferențele de temperatură între cele 36 de grade ale corpului lor și a apei care scade în mod natural este firesc să fie compensată cu o dietă mai calorică, mai bogată în pește gras”.
Însă vedetele Delfinariului din Constanța nu au intrat în vacanță. Se antrenează de trei ori pe zi și se pregătesc pentru noul sezon estival.
Diana Dinu, antrenor: „Avem mai multe sesiuni în care nu este public, în care putem să antrenăm elemente noi pentru demonstrațiile de vara următoare. Noi iarna ne pregătim pentru sezonul de vară”.
Iar cei care iubesc delfinii pot adopta unul de la distanță. Mare Nostrum, organizația care se ocupă de salvarea delfinilor din Marea Neagră, încearca să obțină fonduri pentru a continua programul de monitorizare a singurelor mamifere marine care trăiesc la noi.
Marian Paiu, biolog ONG „Mare Nostrum”: „Trebuie să dați un email cu doresc să adopt un delfin, există și un formular, avem două variante una dedicate persoanelor fizice cu 100 de lei pe un an sau 500 de lei pe viață și una persoanelor juridice cu 500 de lei an sau 5000 de lei pe viață”.
La ultimul recensământ, efectuat pe o suprafață de 60 % din Marea Neagră, experții au numărat 280.000 de deflini. În urmă cu 50 de ani, numărul lor era de peste 2 milioane.