Cum sărbătoresc românii de Halloween. Au sculptat în dovleci și s-au costumat. „O mega petrecere”
Joi seară este Halloween-ul în toată lumea care a adoptat sărbătoarea, drept urmare și la noi. Oamenii și-au decorat casele cu dovleci și tot felul de accesorii înfricoșătoare sau nostime și se costumează în personaje de groază.
Pentru Halloween, agricultorii au scos pe piață toate soiurile de dovleci, în mărimi diferite, numai buni să fie transformați în felinare ori să fie pictați.
Pregătirile pentru Halloween încep și cu câteva săptămâni înainte.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Două surori din Timișoara dau o petrecere pentru prieteni. Ca să intre în atmosferă, au îmbrăcat costumele în timp ce aranjau casa.
Surori: „Diseară va fi o mega petrecere, așteptăm și copiii”.
Celor mici le e greu să decidă ce le place cel mai mult de Halloween: să se transforme în personaje sau să meargă la colindat. De obicei, a doua variantă înclină până la urmă balanța.
Copii: „Ca să luăm bomboane multe și să înfulecăm.
Și să colindăm și să le furăm toate bomboanele, că noi suntem FBI. Și să ne costumăm foarte creepy.”
Familia Berezenco a fost foarte ocupată. De la nepoți la bunici au pictat și sculptat dovleci.
Curtea a fost umplută cu bostani de toate mărimile. Toți provin din cultura proprie, care în timp a crescut la un hectar și jumătate. De la an la an, cererea a fost mai mare, în special în apropierea Halloweenului.
Roxana Berezenco: „Cultivând mai multe sortimente de dovleci ne-am dat seama că putem să îi și valorificăm toamna. Undeva la câteva mii de dovleci/ pe care am reușit să îi și pictăm, să îi vindem și la ateliere, la aprozare.”
La Târgu Jiu, câteva sute de oameni au sărbătorit împreună într-un parc din oraș decorat special. Au sculptat dovleci, iar cei mici și-au etalat costumele.
Fetiță: „M-am machiat ca de Halloween și mi-am luat căciulă, mantie din piață.”
Adulții au fost ceva mai reținuți. În mare parte au venit îmbrăcați în hainele obișnuite de stradă. Curajoșii și-au pus câte un accesoriu.
Dacă până acum ceva timp obișnuiam să vedem astfel de scene în filmele americane, iată că și comunitățile de la noi au început să adopte acest obicei odată cu lăsarea întunericului. Străzile de aici, din cartierul în care mă aflu acum, s-au umplut, la propriu, de personaje care mai de care mai înfricoșătoare.
Oamenii chiar s-au străduit. Sunt copii, tineri și chiar și adulți care s-au îmbrăcat cum au știut ei mai bine în așa fel încât să fie cât mai înfricoșători. Și-au pus măști, și-au pus pălării, s-au costumat în personajele favorite din seriale sau jocuri video. Bineînțeles că tot acest efort de a fi cât mai înfricoșător are și un scop foarte clar cu cât arăți mai înspăimântător, cu atât atunci când ajungi la ușa gazdelor primești mai multe bomboane.