Cum să obținem ouăle perfecte pentru masa de Paște. Sfaturi pentru gospodine de la specialiști

×
Codul embed a fost copiat

Joia Marea este o zi de grea încercare în bucătărie pentru că se vopsesc ouăle de Paște. Fiecare gospodină și le dorește colorate uniform, fără defect.

Dar, ca să atingă perfecțiunea, trebuie să țină cont de câteva lucruri, cum ar fi timpul de fierbere sau cât de bine au fost degresate ouăle. Ingineri specializați în chimie alimentară, dar și bucătari, au câteva sfaturi pentru noi.

Alegerea ouălor este foarte importantă. Dar care sunt cele mai rezistente? Și de care se prinde culoarea cel mai bine? Specialiștii în chimie alimentară din Galați ne-au spus ce calități au ouăle, în funcție de culoarea lor naturală.

Prof. dr. Daniela Borda, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor: „Ouăle cu coajă albă sunt mai sensibile decât cele cu coajă colorată, putând crăpa cu mai multă ușurință”.

Urmează fierberea. Între 8 și 10 minute ar fi timpul optim de fierbere, conform manualului specialiștilor din Galați. Și este musai să fie urmate indicațiile producătorului de vopsea. În bucătăriile specializate, ouăle sunt lăsate mai mult la clocot.

Citește și
Reteta de drob
Drob - rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Ce preparat să alegi pentru masa de sărbători

Adrian Zeglea, bucătar: „Pentru a reuși să se prindă vopseaua perfect pe ou, aproximativ 10-12 minute”.

Iar ca vopseaua să fie și uniformă, fiecare ou este degresat înainte de fierbere. După, ca să aibă luciu, aceste sunt șterse cu ulei.

Și cu toate că în comerț sunt multe tipuri de vopsea, cu coloranți siguri, unele gospodine încearcă și metode inedite de vopsit, cum ar fi, cea cu vin roșu.

Altele, în schimb, vopsesc ouăle de Paște ca pe timpuri. De pildă, cu foi de ceapă. Iar ca ornamente folosesc frunze, care se prind de ou înainte ca acesta să fie pus la fiert.

Gospodină: „E mult mai sănătos. Cu mult mai sănătos”.

În Țara Lăpușului, ouăle încă sunt încondeiate cu ceară. Este nevoie de dibăcie și răbdare. Oul este împărțit în patru, simbol al celor patru anotimpuri, iar în fiecare compartiment sunt desenate modele vechi, precum flori de câmp sau unelte agricole.

Gabriela Filip, meșter popular: „Am făcut și colții de lup, diverse motive geometrice, motivul bradului, pe care le-am preluat de la bătrânii satului”.

La final, în loc de ulei, pentru luciu, ouăle sunt tăvălite pe un pat de slănină.

Și tot din vremuri de demult vin și ritualuri care implică ouăle vopsite. Cum ar fi, în dimineața de Paște, spălatul pe față cu apă dintr-un vas în care am scufundat un ou roșu și o monedă. Se spune că aduce sănătate și noroc. Se mai obișnuiește și ca cei mici să atingă un ou roșu de obraji, tot când se spală.

Specialiștii de la Facultatea de Chimie Alimentară din Galați atrag atenția că indiferent cum le pregătiți, ouăle de Paște trebuie păstrate în frigider și mâncate în cel mult o săptămână.

Reporteri: Marius Grama, Yvette Mîrza, Adina Timiș, Răzvan Dan

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Friptura de miel perfectă: 8 rețete tradiționale și 
secrete pentru o masă perfectă de Paște
Friptura de miel perfectă: 8 rețete tradiționale și secrete pentru o masă perfectă de Paște

Sunt o mulțime de rețete de friptură de miel, care mai de care mai delicioase pentru a avea în meniul de Paște cele mai bune preparate.

Drob - rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Ce preparat să alegi pentru masa de sărbători
Drob - rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Ce preparat să alegi pentru masa de sărbători

Dacă există o mâncare specifică de Paște la români, aceea este, cu siguranță, drobul. Fie că vorbim de drob de miel, de pui sau vegetarian, el este nelipsit din meniul de la masa de Paște.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.