Cum să identifici semnele unei relații toxice: Indicii care avertizează cu privire la o relație toxică

Relatii toxice
Shutterstock

Relațiile toxice pot fi extrem de dăunătoare. O relație toxică te lasă fără prieteni, te îndepărtează de familie, te schimbă cu totul și te lasă pustiu pe dinăuntru, iar la finalul ei te întrebi cine ești, cu adevărat.  

O relație toxică are, de cele mai multe ori, câteva semne foarte clare după care poate fi recunoscută. De exemplu, primul semne este când prietenii îți cunosc partenerul și îți spun că lucrurile nu sunt în regulă, dintr-un motiv sau altul. În loc să îi îndepărtezi sau să le porți ranchiună, ar trebui să te detașezi și să porți o discuție cu ei.

Semne subtile ale unei relații toxice: Cum să identifici primele indicii

Mulți oameni sunt conștienți de repercusiunile unor relații nesănătoase, dar adesea semnele că o relație este toxică sunt recunoscute după ce este prea târziu pentru a se retrage cu ușurință.

Consecințele unei relații toxice pot fi imense - daune emoționale, dificultăți în a avea încredere în relații viitoare, depresie, anxietate și multe altele - ceea ce face cu atât mai important să fii capabil să recunoști semnele subtile ale toxicității unei relații la începutul acesteia.

Putere și control

Relațiile toxice tind să se concentreze pe putere și control, iar victima din aceste relații se află în mod constant la capătul perdant al acestei dinamici.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Pe măsură ce tot mai multe cercetări aprofundează motivul pentru care relațiile toxice sunt atât de greu de părăsit, devine din ce în ce mai evident faptul că frica (de a fi singur, de opiniile celorlalți, de a o lua de la capăt) joacă un rol central în motivele pentru care oamenii aleg să rămână în relații nesănătoase.

Pentru unele persoane, aceste relații pot părea inițial că bifează toate căsuțele și, pentru cei care s-au luptat să găsească relații satisfăcătoare, ideea că "aceasta pare în sfârșit a fi cea potrivită" poate fi irezistibilă.

Aceasta este o configurație ideală pentru ca dinamica puterii și a controlului să intre în joc: O persoană se simte aproape disperată ca o relație să funcționeze, în timp ce cealaltă simte o situație în care puterea poate fi folosită în interes personal.

Semnele subtile ale unei relații toxice

Dar relațiile toxice nu sunt întotdeauna atât de simple și ușor de caracterizat. Uneori, dinamica puterii și a controlului se petrece în mare parte în spatele scenei, sufocând subtil relația până când un sfârșit devastator îi stă victimei în față, potrivit Simple Psichology.

Recunoașterea și înțelegerea semnelor mai subtile ale relațiilor toxice ar putea fi cheia pentru a evita cu totul aceste înscenări:

- Simți un sentiment general de neliniște atunci când te gândești la viitor

- Când vine vorba de o relație toxică, corpul tău deține informații neprețuite pe care, dacă îți faci timp să le asculți, te pot salva de multe neplăceri.

- Dacă simți o îndoială atunci când te gândești la viitorul relației tale sau un disconfort vag care este ușor de raționalizat, fă-ți timp să te oprești și să explorezi aceste simțuri. Ele ar putea fi un semnal de alarmă pentru ceva mai sinistru sub suprafață sau ar putea fi doar emoțiile inițiale ale relației.

Fără a examina pe deplin aceste emoții, s-ar putea să ignori un sistem de avertizare încorporat care încearcă să îți atragă atenția.

- Ai probleme în a stârni emoții sau conversații serioase cu partenerul tău

Pe măsură ce relațiile progresează, la fel ar trebui să se întâmple și cu nivelul de încredere și comunicare. Conversațiile de la începutul unei relații sunt, de înțeles, mai superficiale și mai ușoare - dar dacă ești într-o relație de o perioadă îndelungată de timp și tot nu reușești să ai o conversație serioasă și sinceră, poate fi un semnal că ceva nu este în regulă.

- Prietenii tăi îți spun că ceva nu e în regulă

Dacă ți-ai prezentat partenerul prietenilor tăi și aceștia au observat câteva lucruri greșite: fie dinamica dintre voi, felul în care îți vorbește, modul în care se comportă, lucrurile pe care le spune oamenilor din jur sau orice alt lucru dubios, ai încredere în ei. Nu pleca de la premisa că sunt cârcotași și că nu îți vor binele. De cele mai multe ori, ei pot vedea mult mai multe decât vezi tu, care ești puțin orbit de îndrăgosteala inițiala.

Comportamente abuzive în relații: Indicatori de avertizare că te afli într-o relație toxică

Gelozie extremă

Gelozia este un semn de nesiguranță și lipsă de încredere, dar partenerul toxic va spune că este un semn de dragoste.

Acesta va pune întrebări victimei cu privire la persoanele cu care vorbește, o va acuza că flirtează sau va fi gelos pe timpul petrecut cu prietenii, familia sau copiii săi.

Agresorul poate refuza să lase victima să muncească sau să meargă la școală de teamă să nu întâlnească pe altcineva. Agresorul poate suna frecvent victima sau poate trece pe neașteptate pe la ea pentru a verifica ce face, potrivit leahsefor.com.

Comportament de control

Unul dintre parteneri conduce complet relația și ia deciziile. Acest lucru include "verificarea" victimei, cronometrarea victimei când iese din casă, verificarea kilometrajului mașinii, chestionarea victimei cu privire la locurile unde merge.

De asemenea, poate verifica istoricul apelurilor de pe telefonul mobil al victimei, istoricul e-mailurilor sau al site-urilor web. Agresorul poate controla finanțele și încearcă să spună victimei cum să se îmbrace, cu cine să vorbească și unde să meargă.

Implicare rapidă

Partenerul toxic vine în forță la începutul relației, făcând presiuni pentru un angajament și pretinde "dragoste la prima vedere" sau spune lucruri precum "ești singura persoană cu care aș putea vorbi vreodată", sau "nu am mai întâlnit pe nimeni ca tine până acum".

Adesea, la începutul unei relații, partenerul toxic este foarte fermecător și romantic, iar dragostea este intensă.

Așteptări nerealiste

Aceste persoane toxice se așteaptă ca partenerii lor să le satisfacă toate nevoile și să fie "perfecți". Ei pot spune lucruri de genul "dacă mă iubești, atunci eu sunt tot ce ai nevoie".

Izolare

Partenerul toxic încearcă să țină victima departe de prieteni și familie, punând la pământ pe toți cei pe care îi cunoaște victima, inclusiv familia și prietenii. Acesta poate împiedica victima să meargă la serviciu sau la școală.

Dă vina pe alții

Agresorul nu își asumă responsabilitatea pentru problemele sale, dând vina pe alții (de obicei pe victimă) pentru aproape orice. „Am spart cana pentru că m-ai enervat”, sau lucruri de acest gen.

Hipersensibilitate

Un partener toxic se simte ușor insultat și ia totul ca pe un atac personal și adesea exagerea situațiile sau sentimentele.

Este agresiv în intimitate

Partenerul toxic poate face presiuni asupra partenerului pentru a face sex, poate cere sex atunci când partenerul este obosit sau bolnav sau nu dorește să facă sex. Ori îl poate șantaja cu sexul în diferite direcții. Acesta poate cere victimei să facă lucruri pe care nu dorește să le facă.

Abuzul verbal

Un partener toxic va înjura, va jigni și va lua peste picior persoana „iubită”. La orice ceartă va profita pentru a arunca cu multe vorbe grele, pentru a reproșa și pentru a face partenerul să simtă că nu valorează nimic.

Vulnerabilitate

Relațiile sănătoase se bazează pe respect reciproc, iar încrederea care însoțește acest respect îi deschide pe ambii parteneri spre vulnerabilitate.

Vulnerabilitatea este o modalitate majoră prin care indivizii toxici obțin putere și control asupra altei persoane. Deși poate fi o parte frumoasă a unei relații înfloritoare, poate fi, de asemenea, periculoasă dacă este unilaterală.

Relațiile sănătoase sunt caracterizate de un echilibru egal de putere și investiție, un concept care presupune ca fiecare partener să își asume responsabilitatea pentru calitatea relației.

Dacă te găsești mai preocupat și mai concentrat pe conservarea relației decât este celălalt partener, trebuie să regândești traiectoria timpului petrecut împreună.

Dependența reciprocă poate fi o experiență plăcută dacă este construită pe o bază de încredere, empatie și îngrijire de sine. Atunci când relațiile devin dezechilibrate - depinzând de o persoană pentru a menține relația pe linia de plutire, în timp ce cealaltă are mână liberă să acționeze așa cum dorește - este un semn clasic că toxicitatea se ascunde în spatele scenei.

Sfaturi pentru gestionarea unei relații toxice: Cum să ieși dintr-un ciclu vicios

Gestionarea unei relații toxice poate fi o provocare, dar este important să acorzi prioritate propriei bunăstării și să te eliberezi de acest ciclu, potrivit Psych Central.

Recunoaște toxicitatea: Recunoaște că relația este nesănătoasă și dăunătoare pentru bunăstarea ta mentală, emoțională și fizică. Înțelege că meriți ceva mai bun.

Stabilește limite: Stabilește limite clare pentru a te proteja de alte prejudicii. Comunică partenerului toxic limitele tale și fii ferm în aplicarea lor. Acest lucru poate implica limitarea contactului, evitarea anumitor subiecte sau distanțarea totală.

Caută sprijin: Apelează la prieteni de încredere, la membri ai familiei sau la un terapeut care îți poate oferi îndrumare și sprijin. Să ai pe cineva în care să te încrezi și pe care să te sprijini poate face o diferență semnificativă.

Concentrează-te asupra activităților care îți fac plăcere: Reia-ți hobby-urile, ai grijă de tine, reia legăturile pe care le-ai pierdut, mergi singur la cinema, la prânz, la teatru și citește. Ieși cu prietenii și înconjoară-te de oameni care sunt alături de tine. Îngrijirea sănătății fizice și mentale este crucială în această perioadă.

Identifică tiparele și comportamentele care contribuie la ciclul toxic: Obține o perspectivă asupra propriilor reacții și răspunsuri în cadrul relației. Această auto-reflecție te poate ajuta să te eliberezi de repetarea acelorași tipare în relațiile viitoare.

Dacă te-ai decis să părăsești relația toxică, creează-ți un plan de ieșire solid. Acest lucru poate implica găsirea unui loc sigur în care să stai, colectarea documentelor importante și solicitarea de consiliere juridică, dacă este necesar. Ia în considerare implicarea unei rețele de sprijin care să te ajute în acest proces.

Întrerupe contactul: Odată ce ai pus capăt relației, nu menține niciun contact cu persoana toxică. Acest lucru include blocarea numărului de telefon și a profilurilor lor de socializare. Eliminarea prezenței lor din viața ta te va ajuta să te vindeci și să mergi mai departe.

Folosește această oportunitate pentru a te concentra pe creșterea personală și pe reconstruirea vieții. Investește în activități care îți aduc bucurie și înconjoară-te de influențe pozitive. Acest lucru te va ajuta să îți recâștigi stima de sine și încrederea.

Nu uita, eliberarea de o relație toxică necesită timp și efort. Ai răbdare cu tine și sărbătorește micile victorii pe parcurs. Dacă este necesar, caută ajutor profesional pentru a te ajuta în călătoria de vindecare și recuperare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.