Cum să folosești afirmațiile pozitive pentru a-ți îmbunătăți viața

afirmatii pozitive
Shutterstock

Afirmațiile pozitive reprezintă o formă de dezvoltare personală care te ajută să-ți învingi temerile, să capeți mai multă încredere în tine și să-ți faci viața mai ușoară.

Desigur, trebuie să știi cum să le folosești corect în avantajul tău, astfel încât să poți depăși mai repede chiar și cele mai dificile momente.

Să descoperim împreună cum trebuie să utilizezi afirmațiile pozitive și care sunt cele mai importante mesaje, care te pot ajuta să te simți mai bine!

Ce sunt afirmațiile pozitive?

Afirmațiile pozitive sunt - așa cum rezultă și din denumirea lor - fraze menite să alunge gândurile negative, pesimiste. Ele sunt foarte ușor de folosit în viața de zi cu zi, pentru a te motiva sau pentru a-ți crește stima de sine, astfel încât să poți obține cele mai bune rezultate în orice activitate îți propui. Deseori, ne lăsăm copleșiți de idei negative, chiar și în subconștient, iar prin folosirea corectă a unor afirmații pozitive, acestea pot fi înlocuite cu succes, iar mintea noastră se va adapta la noul model de gândire - cel optimist, potrivit WebMD.

Poți rosti afirmații pozitive oricând dorești, cu voce tare sau în gând, după cum te simți tu mai confortabil. De asemenea, le poți scrie într-un jurnal sau în locuri foarte vizibile din casă sau de la birou, spre exemplu pe o tablă specială sau chiar pe perete. Desigur, totul trebuie să vină natural, adică nu este nevoie să-ți faci un program special, să rostești anumite afirmații pozitive la anumite ore, zi de zi. Contează doar să le incluzi în rutina ta zilnică și, în timp, să devină o parte naturală din gândirea ta. Spre exemplu, cât timp te privești în oglindă, îți poți spune că arăți foarte bine, sau atunci când te simți copleșită la serviciu, îți poți spune că ești priceput la ce ai de făcut și că te vei descurca foarte bine.

Cum să folosești afirmațiile pozitive?

Pentru a folosi afirmațiile pozitive, trebuie să alegi mai întâi o abilitate pe care o ai sau o trăsătură care te definește și să încerci să scoți în evidență cât mai mult părțile ei bune. Este indicat să fie o idee concretă, nu ceva general, pentru că afirmațiile pozitive sunt mai utile atunci când te confrunți cu o problemă clară.

Atunci când folosești afirmații pozitive, nu trebuie, sub nicio formă, să negi realitatea și situațiile dificile de care te lovești la un moment dat. Prin urmare, trebuie să te străduiești să înțelegi cât mai bine problemele care apar și să cauți să gestionezi cât mai eficient emoțiile și sentimentele. Din acest punct de vedere, afirmațiile pozitive te pot ajuta într-un mod foarte simplu și eficient: îți arată care este situația reală, ce neplăceri există, apoi îți spun cum poți depăși mai ușor aceste provocări.

Un alt mod în care poți folosit afirmațiile pozitive este identificarea unor valori importante cu care te identifici și scrierea lor într-un jurnal, spre exemplu. În acest fel, prin simpla lor redactare, mesajele optimiste se vor întipări mai repede și mai puternic în subconștient și te vor ajuta să-ți schimbi modul de gândire, astfel încât să vezi mai mult partea bună a evenimentelor prin care treci.

Folosind constant afirmațiile pozitive, vei obține beneficii importante, printre care menționăm în special reducerea stresului, atingerea unei stări de bine, obținerea unor rezultate mai bune la serviciu sau la școală și adaptarea mai rapidă la schimbările care apar inevitabil în viață.

Cele mai bune afirmații pozitive pentru începători

Dacă vrei să începi să folosești și tu afirmațiile pozitive, îți prezentăm în continuare câteva exemple de la care poți să pornești:

●      Eforturile mele vor aduce rezultate!

●      Voi reuși să fac asta!

●      Sunt un om puternic și nu voi renunța!

●      Am încredere în calitățile și abilitățile mele!

●      Sunt mulțumită de mine și de ce am reușit până acum!

●      Simt că sunt pe drumul cel bun!

●      Am încredere în mine și în forțele mele!

●      Este în regulă să mă simt bine!

●      Mă simt în siguranță!

●      Merit să fiu iubită și fericită!

●      Este important să am grijă de mine!

●      Fiecare zi trebuie trăită cu bucurie!

Desigur, poți concepe chiar tu mesaje potrivite, în funcție de situația și nevoile tale. Aceste afirmații sunt mesaje scurte și simple, pe care le poți folosi oricând - în drum spre serviciu, înainte de culcare sau în timp ce faci un duș, oricând simți nevoia, scrie Positive Psychology.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Surpriză la Electric Castle în 2024. Va ajunge pentru prima dată în România
Surpriză la Electric Castle în 2024. Va ajunge pentru prima dată în România

Ne pregătim pentru sărbători, dar și pentru festivalurile care ne vor anima vara, anul viitor. La Electric Castle - ediția cu numărul 10 - pe scenă vor urca numai artiști de nota 10, promit organizatorii.

Un tigru se plimba cu un pantof în gură într-o grădină zoologică, apoi angajații au făcut o descoperire șocantă
Un tigru se plimba cu un pantof în gură într-o grădină zoologică, apoi angajații au făcut o descoperire șocantă

Un bărbat din Pakistan a fost găsit mort la o grădină zoologică, după ce angajații au văzut un tigru cu un pantof în gură.

Culoarea anului 2024. Reprezintă un simbol al compasiunii și conexiunii umane
Culoarea anului 2024. Reprezintă un simbol al compasiunii și conexiunii umane

Culoarea anului 2024 de la Pantone este PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, o nuanţă de piersică blândă şi hrănitoare, care ne aminteşte să încetinim şi să avem grijă de noi înşine şi de ceilalţi.

Recomandări
Încercarea lui Cherecheş de anulare a condamnării prin strămutarea dosarului, respinsă de ÎCCJ. Decizia este definitivă
Încercarea lui Cherecheş de anulare a condamnării prin strămutarea dosarului, respinsă de ÎCCJ. Decizia este definitivă

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, fostul primar din Baia Mare, condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru luarea de mită în formă continuată, a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică
Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară, Venitul Minim de Incluziune. 

„Sarcina noastră este să îl găsim și să îl ucidem”. Armata israeliană știe unde se află liderul Hamas. Ce informații are IDF
„Sarcina noastră este să îl găsim și să îl ucidem”. Armata israeliană știe unde se află liderul Hamas. Ce informații are IDF

Pe celălalt front, din Orient, armata israelienă își intensifică operațiunile în Gaza, în special în nordul enclavei și în orașul Khan Yunis, din sud.