Cum să fierbi pastele ca să nu se lipească - ce ingredient să adaugi în apă

paste fierte
Shutterstock

Să fierbi paste este cel mai simplu lucru din lume, până și un copil o poate face. Dar lucrurile par să se complice puțin dacă de fiecare dată ți se lipesc între ele și în loc să ai spaghete fierte te alegi cu un bulgăre de paste.

Ce faci greșit și cum poți preveni să se întâmple asta? Trucurile sunt foarte simple și odată ce le aplici nu va mai trebui să îți faci griji în legătură cu asta.

Cum se fierb pastele ca să nu se lipească

Dacă nu poți găti altceva, ar trebui cel puțin să poți fierbe paste. Dar pastele pot deveni destul de lipicioase, dacă nu sunt gătite corect.

Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni acest lucru:

Asigură-te că apa ta fierbe înainte de a adăuga orice fel de paste. Dacă adaugi pastele înainte ca apa să fiarbă cu adevărat, ele vor sta în apa care nu este suficient de fierbinte și se vor lipi între ele.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Când adaugi paste în apa clocotită, de fapt, scade temperatura apei, deci dacă apa ta nici măcar nu fierbe de la început, va fi destul de călduță odată ce adaugi pastele.

Amestecă pastele. În primele două minute de când pui pastele în apa clocotită, ele sunt acoperite de un strat lipicios de amidon. Dacă nu-i amesteci continuu în primele două minute, ele se vor lipi unele de alele și vor rămâne lipite.

Nu adăuga ulei la pastele tale dacă planifici să le mănânci cu sos. Da, uleiul va face pastele mai puțin lipicioase, dar le face atât de alunecoase încât atunci când încerci să adaugi sos, acesta va aluneca pur și simplu de pe ele.

Nu există nimic mai rău decât atunci când tot sosul ajunge la fundul farfuriei. Cu toate acestea, dacă ai de gând să mănânci pastele cu unt sau doar cu ulei de măsline, atunci poți adăuga ulei în apa clocotită.

Clătește pastele gătite cu apă — dar numai dacă nu le mănânci imediat. Dacă nu ai de gând să scurgi pastele, să le acoperi cu sos și să le mănânci imediat, este cel mai bine să le clătești cu apă rece. Acest lucru îndepărtează amidonul, care este principala cauză a lipirii pastelor.

paste fierte

Când ești gata să mănânci, asigură-te că încălzești pastele cu sosul pe care-l folosești. Această metodă funcționează și dacă folosești pastele pentru o salată rece.

Adaugați sare în apa pentru paste. Acesta este un pas simplu pe care nu ar trebui să-l omiți, deși probabil nu va impiedica lipirea pastelor.

Sarea în apă nu împiedică tăițeii să se lipească, dar le va da mai multă aromă.

Sarea nu previne lipirea și, în contradicție cu mitul, nu va face ca apa să fiarbă mai repede. Dar ceea ce face este să adauge aromă, așa că ar trebui să incluzi acest pas în rutina ta de gătit paste. Doar pune sarea după ce apa clocotește.

Dacă adaugi sarea înainte ca apa să fiarbă, probabil nu va face o diferență semnificativă.

paste fierte

Greșeala pe care mulți o fac când gătesc paste

Mulți dintre cei care gătesc paste și acestea se lipesc fac o greșeală enormă. Nu folosesc suficientă apă sau un vas suficient de încăpător.

Acesta este un alt aspect pe care ar trebui să-l iei în considerare dacă pastele tale se lipesc chiar și după amestecare frecventă: dacă folosești suficientă apă sau nu.

Motivul pentru care pastele se lipesc în primul rând este că ele eliberează amidon în apă în timp ce fierb.

Dacă ai suficientă apă, concentrația va fi destul de scăzută, astfel încât riscul ca pastele să se lipească va fi redus.

Raportul este de obicei de 4 litri de apă la 1 kilogram de paste uscate. Dacă gătești într-o o oală mai mică și folosești mai puțină apă, amestecă mai des.

Sfaturi importante când gătești paste

Nu este o idee bună să gătești pastele prea devreme.

Există riscul ca ele să se lipească înainte de a face sosul. Pastele pot fi amestecate cu o cantitate mică de ulei, dar acest lucru va împiedica lipirea sosului.

În plus față de clătirea pastelor sub apă rece, vei clăti și amidonul care este necesar pentru ca sosul să le lpească de ele. Combină pastele cu sosul imediat ce sunt gătite.

Pastele proaspete ar trebui presărate cu făină Dacă faci paste de casă sau tăiței de casă, folosește destulă făină.

După ce stau un timp, aluatul proaspăt va elibera umiditate, ceea ce va face ca pastele sau tăițeii să se aglomereze.

Când îi porționezi, presară-i din nou cu făină înainte de a-i tăia.

Cea mai bună metodă este să adaugi pastele în sos chiar înainte să se termine de gătit. Lasă pastele al dente, apoi termină-le de gătit în sos.

Este doar o chestiune de a scoate pastele din apă cu câteva minute înainte să fie complet gătite, și apoi să le lași în sos să se termine de gătit.

Înainte de a scurge pastele, s-ar putea să vrei să păstrezi puțină apă de paste într-o ceașcă înainte de a le scurge.

Apa cu amidon se adaugă la orice fel de sos și asta va face ca sosul să se lipească mai bine de paste, având un preparat omogen.

În plus, acest truc este ideal dacă sosul tău a ieșit puțin cam subțire. Amidonul din apa în care s-au gătit pastele va face ca sosul să se îngroașe și să capete o consistență perfectă.

Apa pentru paste este esențială dacă faci paste carbonara. Aceasta este ingredientul principal, care leagă tot preparat și care face din gălbenușul de ou și parmezan un sos catifelat și delicios.

În plus, este ideal și dacă ai un sos prea gros. Adaugă puțină apă de la paste în sos, mai amestecă de câteva ori și apoi oprește focul după ce ai adăugat pastele gătite. Sosul va fi mai lichid dacă nu lași amidonul să se gătească și să îngroașe totul. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.