Cum poate umorul unui șef să influențeze relațiile de muncă. Un studiu analizează efectele glumelor la locul de muncă
Românii au sute de bancuri în care personaj principal este ”șeful”, iar o cercetare recentă ne arată că tocmai șeful câștigă puncte în fața echipei dacă e relaxat, și glumeț.
Angajații preferă superiorii ierarhici care au pe lângă abilități tehnice și suficient umor. Cu condiția să nu devină agasanți. Un șef care așteaptă, mereu hohote de râs îi va face pe oameni să-și dea demisia.
Majoritatea românilor declară că râd cu poftă, cu prietenii sau cu familia, numai o dată la două zile. Mult mai des le oferă zâmbete prietenești colegilor de serviciu. Și, desigur, clienților.
Angajat: „Foarte des! În colectivitatea pe care o am, la clienți cât ne permite jobul. Cât ne putem întinde cu consumatorul”.
Râsul vinde când e ”administrat” în doze mici. Adică e mai probabil să cumpărăm de la o anumită tarabă în piață ori dintr-un magazin, dacă persoana care ne întâmpină ne oferă un zâmbet discret. În schimb, în relațiile de serviciu de lungă durată, partenerul de afaceri care zâmbește forțat tot timpul pare că disimulează o informație pe care ar trebui să ne-o spună ori că e, pur și simplu, neserios.
Paradoxal, teoria funcționează și în cazul șefilor. Cercetătorii universității Harvard au ales 88 de perechi formate din șefi și subalterni. Concluzia este că angajații preferă un șef jovial, unuia scorțos și ursuz. Dacă face glume frecvent, e considerat cu 27 la sută mai motivant, deoarece crește buna dispoziție a echipei.
Pe de altă parte, șefii care întrec măsura cu poantele devin imediat indezirabili. Sunt cei care vor cu orice preț să fie haioși și de gașcă, spun bancuri neinspirate pe seama subalternilor și pretind permanent aplauze.
Alina Uriceac, psiholog: „Simțim nevoia să facem frumos în fața șefului, și asta vine cu o presiune suplimentară, consumă de fapt foarte multe resurse. Pe termen lung, devine complicat și afectează starea de bine și productivitatea”.
Cercetarea a definit și cea mai păguboasă combinație, la locul de muncă - managerul îmbrăcat la costum, cu umor de șantier. Transmite mesaje contrare- e autoritar, dar mediocru. Cel mai bun profil al liderului- se îmbracă lejer, în tricou tip polo, și glumește fin, fără subtexte care ar putea jigni.