Cum arăta, în realitate, Isus Hristos. Reconstituirea realizată de experți este surprinzătoare și schimbă tot ce știam | FOTO
Isus Hristos este una dintre cele mai recunoscute figuri din lume, dar experții spun că fiecare imagine a sa pe care ați văzut-o este aproape sigur inexactă.
Nu numai că Isus cu siguranță nu ar fi avut plete curgătoare, dar este puțin probabil să fi lăsat o barbă lungă sau chiar să fi purtat hainele pe care le vedem în reprezentările clasice, scrie Daily Mail.
În schimb, istoricii cred că Isus ar fi arătat ca orice alt membru neremarcabil al societății iudeilor din secolul I d.Hr.
Dar există un detaliu surprinzător din reprezentările moderne ale lui Isus care este totuși corect. Deși ar putea părea ciudat că Isus este adesea descris cu abdomen bine lucrat, experții sunt de acord că probabil Hristos ar fi fost puternic și slab.
Dr. Meredith Warren, lector superior de studii biblice și religioase la Universitatea Sheffield, a declarat pentru MailOnline că aceste reprezentări musculoase nu sunt „complet neconforme”. ”Isus provine dintr-o familie în care munca manuală este norma și, cu siguranță, face exerciții cu toată mișcarea pe care o depune”, consideră experta.
Versiunea lui Isus cu care suntem cel mai familiarizați are părul șaten, care curge până la umeri și o barbă plină. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste imagini nu se potrivește cu ceea ce știm despre figura istorică a lui Isus.
Unul dintre puținele lucruri pe care le știm cu siguranță este că Isus era etnic iudeu și provenea din regiunea care este acum Palestina de astăzi. Aceasta înseamnă că părul și barba lui ar fi fost mai degrabă negre și creț decât șatene și drepte. La fel, este extrem de probabil ca Isus să-și fi purtat părul și barba destul de scurte.
Exact ca și astăzi, bărbile au avut tendința să se demodeze și apoi să revină la modă în lumea romană, de-a lungul anilor.
În timpul vieții lui Isus, în secolul I d.Hr., a fi bărbierit era extrem de important pentru romani, dar, ca evreu, lui Isus probabil că și-a lăsat o barbă bine întreținută.
Monedele romane din epocă arată că iudeii captivi au bărbi scurte și ondulate, ceea ce sugerează că aceasta ar fi putut fi moda vremii.
Primele imagini îl arată pe Isus bărbierit cu grijă și cu părul scurt
Joan Taylor, profesor privind originile creștine de la King's College din Londra, a declarat pentru MailOnline: „A avea părul lung și o barbă lungă însemna ceva în iudaismul antic - că ții un jurământ special și nu bei vin. Isus a fost de fapt acuzat că a băut prea mult, așa că nu a respectat un asemenea jurământ”.
De fapt, unele dintre primele reprezentări pe care le avem despre Isus îl arată ca fiind bine îngrijit.
Picturile datând din prima jumătate a secolului al III-lea d.Hr. descoperite în biserica din orașul ruinat Dura-Europos din Siria îl arată pe Isus bărbierit cu grijă și cu părul tuns cu mult deasupra gulerului.
Cu toate acestea, la fel ca multe dintre reprezentările noastre moderne ale lui Isus, aceste caracteristici spun mai multe despre cultura vremii decât despre figura istorică.
Profesorul Taylor spune că în secolul I d.Hr. părul lung al bărbaților era considerat „destul de nepotrivit”. Cu toate acestea, până în secolul al IV-lea d.Hr., imaginile lui Isus au început să-l prezinte cu păr și barbă lungi, în funcție de ceea ce artiștii doreau să sublinieze.
”Dacă vor să-l conecteze pe Isus cu noțiunea Păstorului Bun sau să facă paralele cu ideile romane despre Dionysos sau Apollo, el va avea părul mai lung; la fel, dacă vor să-l sublinieze pe Isus ca filosof, ar avea o barbă mai lungă. Mai târziu, când avem ideea unui Hristos atotputernic ca și Creator, reprezentarea lui se aliniază cu modul în care este reprezentat Zeus sau Jupiter: cu barbă și păr mai lungi”, explică dr. Warren.
În mod surprinzător, Biblia nu include multe descrieri ale înfățișării lui Isus. Dar, pe baza celor câteva detalii biografice pe care le avem, experții au reunit câteva detalii despre trăsăturile probabile ale feței sale.
Isus avea o fizionomie obișnuită, cu care nu ieșea în evidență
„Isus ar fi avut pielea măslinie, ochi căprui, la fel ca populația locală. A murit înainte de a împlini 40 de ani. Nu era bogat și ar fi petrecut mult timp în aer liber, așa că, probabil, avea niște riduri pe față. Mâinile și picioarele lui erau probabil dure și aspre”, mai spune dr. Warren.
Pentru a obține detalii mai specifice, experții trebuie să se uite la alte persoane care trăiesc în regiune la acea vreme. Unul dintre puținele lucruri pe care Biblia ne spune despre înfățișarea lui Isus este cât de nedistinctiv, obișnuit, părea să fie.
Când soldații au venit să-l ia din Grădina Ghetsimani, au avut nevoie de Iuda să-l arate în mulțimea altor bărbați iudei.
La fel, în Evanghelia după Ioan, Maria Magdalena îl confundă cu un grădinar când merge să-i caute trupul.
Din aceste informații, unii cercetători au dedus că Isus ar fi putut semăna foarte mult cu alți bărbați ai perioadei și nu avea multe trăsături distinctive.
În opinia ei, doctorul Warren crede că cele mai bune reprezentări ale modului în care ar fi putut arăta Isus provin din portretele mumiilor egiptene. Aceste picturi au fost realizate cu oameni care au murit între 80 și 120 d.Hr., într-o parte a lumii unde trăiau oameni cu fizionomii similare cu a lui Isus.
Acestea arată bărbați cu ochi întunecați, piele brună, păr scurt și creț, bărbi și trăsături faciale care ar fi fost distinctive pentru oamenii care trăiesc în ceea ce sunt acum Egipt, Palestina și Israel.
La fel, în 2015, artistul medical Richard Neave a folosit tehnici criminalistice pentru a reconstrui chipul unui bărbat din Iudeea studiind craniile semite. Portretul dezvăluie o față lată, ochi întunecați, o barbă stufoasă și păr scurt și creț, precum și un ten bronzat care ar fi putut fi tipic evreilor din zona Galilei.
Deși acesta este doar portretul unui bărbat adult care trăiește în același timp cu Isus, reconstrucția ne oferă o idee mai bună despre ce fel de trăsături ar fi avut, de fapt, Hristos. Printre statuile și picturile lui Hristos, una dintre cele mai ciudate caracteristici este că fiul lui Dumnezeu este adesea reprezentat cu abdomen cizelat.
Cel mai probabil, Isus avea un abdomen bine lucrat
Deși acesta ar putea părea un detaliu absurd, experții spun că nu este atât de nebunesc când luăm în considerare detaliile vieții lui Isus.
„Isus a mers mult pe jos în timpul misiunii sale, iar meseria lui era de dulgher sau constructor, așa că nu era un leneș de canapea. El și discipolii săi trăiau în esență din ospitalitate, caritate și împart mâncarea, așa că nu cred că a mâncat atât de mult. Îl văd mai mult slăbănog decât voluminos”, apreciază profesorul Taylor.
Aceasta înseamnă că statuile lui Isus cu un abdomen ”pachet de șase” probabil nu sunt atât de departe de realitate pe cât ați putea crede. Cu toate acestea, statuile lui Iisus pe cruce cu bicepși și pectorali bine lucrați ratează cu siguranță această imagine.
Fiind cineva care a călătorit pe jos și a mâncat foarte puțin, ar fi extrem de surprinzător dacă Isus să fi fost deosebit de musculos.
Când vedem astăzi picturi cu Isus, el poartă adesea o haină lungă albă, care îi atârnă până la glezne. Cu toate acestea, în Iudeea secolului I, hainele lungi ca acestea ar fi fost văzute doar pe femei.
În schimb, bărbații din regiune ar fi purtat o tunică scurtă de lână formată din două piese, cu brâu sau legată în talie, cu o tunică de in mai subțire pe dedesubt.
Numai cetățenilor romani le era permis să poarte o togă, iar Isus ar fi avut o manta groasă de lână numită himation. Ca evreu, mantaua lui Isus ar fi putut avea ciucuri înnodate numite tzitzit pe fiecare dintre colțuri.
Sandale de piele și haine simple, nevopsite
Singurul lucru pe care imaginile noastre moderne despre Isus care respectă realitatea de atunci este că toată lumea din Iudeea ar fi purtat sandale de piele.
Sandalele lui Isus ar fi fost foarte simple, cu tălpi din bucăți groase de piele cusute împreună, iar părțile superioare din curele de piele trecând prin degete.
Când vine vorba de culoare, imaginile cu Isus îl arată adesea purtând o mantie roșie sau albastră peste hainele sale albe. Dovezile arheologice din epocă arată că oamenii purtau haine viu colorate și cu modele - dar este mai probabil ca hainele lui Isus să fi fost puțin mai puțin stridente.
„Multe articole de îmbrăcăminte erau vopsite în culori strălucitoare, dar a fost considerat mai bărbătesc să poarte nuanțe mai terne sau îmbrăcăminte nevopsită”, spune profesorul Taylor.
„Înfățișarea și îmbrăcămintea contează, iar Isus a fost destul de clar în acest sens: le-a cerut celor pe care i-a trimis în numele său să poarte o singură tunică și o pereche de sandale, fără bani. Asta înseamnă că s-ar fi îmbrăcat foarte simplu”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: experti, cum arata, realitate, Isus Hristos,
Dată publicare:
02-12-2024 17:15