Cea mai veche piramidă din lume, redeschisă turiştilor după ani de zile. Ce ascunde
Cea mai veche piramidă din lume, care poate fi din nou vizitată. Este vorba despre Piramida în Trepte a faraonului Djoser, construită în urmă cu aproape cinci milenii în apropiere de actuala capitală Cairo.
În ultimii ani, uriaşa construcţie a fost într-un proces extins de restaurare.
După aproape 14 ani, turiștii pășesc din nou prin tunelurile sacre ale piramidei în trepte de la Sakkara . Uriaşa construcţie a fost ridicată în urmă cu mai bine de 4.600 de ani de marele preot Imhotep, drept loc de veci pentru faraonul Djoser. Este considerată cea mai veche piramidă din lume şi se află în centrul unui complex monumental cu structuri ceremoniale, temple şi decoraţiuni din piatră. Piramida ascunde un mormânt aflat pe fundul unui puţ adânc de nu mai ouţin de 28 de metri.
Khaled el-Anany, ministrul egiptean al Antichităților: "Acesta este un sit arheologic foarte important, ne aflăm acum în complexul mortuar al faraonului Djoser. De ce este important? Pentru că este cea mai veche construcţie din piatră tăiată din lume, nu doar din Egipt."
Autorităţile speră ca redeschiderea piramidei să contribuie la creşterea numărului de turişti care vizitează monumentele faraonilor. Turismul încă suferă după violențele din 2011, care au dus la prăbuşirea regimului Mubarak.
Mostafa Madbouly, premierul Egiptului: "Acest proiect uriaş de restaurare, în faţa căruia ne aflăm acum, a început în 2006. Sunt aproape 14 ani de când au început lucrările de restaurare la acest monument, lucrări care au costat statul aproape 7 milioane de dolari."
Pe acelaşi platou au fost construite alte cel puţin zece piramide, alături de sute de morminte ale unor oficiali din Egiptul Antic, multe dintre ele vechi de peste cinci mii de ani.