Cooperativele viticole, o soluție pentru a crește exporturile de vinuri
Suntem pe locul doi în Europa la numărul de exploatații viticole, însă avem suprafețe mici și fărâmițate, ceea ce ne scade puterea de a ne promova soiurile în străinătate.
O soluție ar putea fi cooperativele. Pe lângă numeroase facilități fiscale, pot atrage și mai multe fonduri europene pentru tehnologizare. În prezent, în România avem doar 7 astfel de asociații.
Cinci producători din județul Sălaj s-au unit într-o cooperativă, pe dealurile scăldate de soare de la Măgura Șimleului. Iar podgoriile lor însumate ajung la o suprafață de aproape 100 de hectare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel care a luat inițiativa a studiat viticultura în Franța și acolo a observat că asocierea este un model de succes și cu tradiție.
Cu o finanțare de aproape 200.000 de euro, oferiți de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a început conturarea unor noi branduri de vinuri.
Szoboszlai Attila, președintele unei cooperative viticole: „La aceste cooperative înfințate pentru comercializare acesta este câștigul cel mai mare.Ne-am asociat pentru valorificarea producției obținute și pentru promovarea brandului.”
Dintr-o cramă care se află în Nord Vestul județului Sălaj, anual ies în jur de 200 de tone de vin, din care se îmbuteliază aproximativ 40 de mii de sticle. Mai târziu acestea sunt vândute în țară, dar și în afara țării.
Valentin Csepei, viticultor: „Momentam producem din opt soiuri, patru albe și patru roșii.Mai demult erau numai soiuri albe, acum, cu schimbările climatice, și cele roșii merg foarte bine la noi."
Tot prin cadrul cooperativei, viticultorii au reușit să obțină și alte finanțări, pentru dezvoltarea turismului de profil. La poalele podgoriei au construit o pensiune, iar în viitor vor face aici și un centru spa, astfel încât, după degustări, oaspeții să se bucure de tot răsfățul.
Și în județul Alba, mai mulți proprietari de podgorii au format o asociație care îi ajută în special să se promoveze pe la târguri și competiții.
Ovidiu Ngrea, președinte Asociația Țara Vinului: „Asta ne intersează să facem pe viitor la nivelul micilor producători, să îi convingem că este benefic să funcționăm în aceste cooperative având, de asemenea, posibilitatea de a accesa fonduri care să acopere acele investiții necesare."
Iar ideea le surâde și antreprenorilor.
Szikler Ervin Walter, antreprenor: „Am și eu în gând o astfel de asociere, trebuie să găsesc 3-4 oameni care într-adevăr vor.”
Potrivit Eurostat, România are peste opt sute de mii de exploatații viitocole, fiind pe locul doi după Spania. Totuși, rata de asociere la noi este extrem de mică. Cele mai multe exploatații sunt răsfirate ceea ce îngreunează mult procesul de producție.