Contrabandiștii de furnici au ajuns în fața unui judecător. „Am făcut-o din prostie”

Contrabanda cu furnici s-a încheiat pentru patru traficanți din Kenya, care au fost prinși cu mii de exemplare protejate de insecte, în eprubete și seringi modificate astfel încât să nu fie depistate la controalele din aeroporturi. Metoda nu a mers.
Patru contrabandişti au fost prinşi în timp ce încercau să transporte mii de furnici vii din Kenya pentru a le vinde pe piaţa de animale exotice din Europa şi Asia. Ei urmează să fie condamnaţi pentru trafic de specii sălbatice, transmite marţi Reuters, preluat de Agerpres.
Serviciul kenyan pentru faună sălbatică (KWS) a anunţat că autorităţile au interceptat furnici regine vii, inclusiv din specia foarte căutată Messor cephalotes, cunoscută şi sub numele de furnica uriaşă culegătoare africană, ascunse în eprubete şi seringi modificate.
Potrivit anchetei, eprubetele fuseseră concepute astfel încât furnicile să reziste până la două luni şi să nu fie detectate pe aeroport, a indicat KWS într-un comunicat, descriind operaţiunea drept "premeditată şi bine executată".
În timp ce pentru unii aceste insecte sunt o pacoste, pasionaţii se bucură să le crească în ferme de furnici, recipiente transparente în care le pot observa cum construiesc colonii complexe.
Potrivit unui document judiciar consultat de Reuters, autorităţile au interceptat aproximativ 5.000 de regine ambalate în 2.244 de containere, cu o valoare de piaţă de aproximativ 1 milion de şilingi kenyeni (7.800 de dolari).
Doi belgieni, un vietnamez şi un kenyan au pledat vinovat, luni, la acuzaţiile de deţinere ilegală şi trafic de animale sălbatice vii şi au compărut din nou, marţi, la Tribunalul aeroportului internaţional Jomo Kenyatta.
„N-am venit aici să încălcăm vreo lege. Am făcut-o accidental şi din prostie", a declarat David Lornoy, unul dintre contrabandiştii belgieni, solicitând instanţei să dea dovadă de clemenţă.
Instanţa a amânat judecarea cauzei la data de 23 aprilie, când va lua în considerare rapoartele KWS, ale Muzeelor Naţionale din Kenya şi ale ofiţerului de probaţiune, cu suspecții în arest.
O sursă apropiată comerţului cu furnici, care a dorit să rămână anonimă, a declarat că furnizorii au nevoie de o licenţă de la KWS şi de un certificat sanitar pentru a exporta exemplare din specia Messor Cephalotes.
Sursa a declarat că exemplarele din această specie, originară din Kenya, sunt foarte căutate şi greu de obţinut.
KWS a declarat că acest caz reprezintă un pas important în lupta împotriva infracţiunilor privind fauna sălbatică.