Furnicile nebune galbene provoacă haos în mai multe sate din India
Sute de oameni care locuiesc în șapte sate din statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, spun că trec prin clipe de groază după o invazie de furnici nebune galbene, scrie BBC.
Aceste insecte, spun ei, le atacă proviziile și afectează randamentul culturilor, punându-le în pericol mijloacele de existență.
Furnicile nebune galbene sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Nu mușcă și nu înțeapă, ci pulverizează acid formic, care poate provoca reacții adverse.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Aceste furnici – pe numele lor științific Anoplolepis gracilipes - se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod necoordonat, mișcarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.
Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot „fauc multe daune faunei sălbatice native”. Multe părți ale Australiei au raportat infestări cu aceste insecte.
Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o „specie oportunistă”. "Nu au preferințe de dietă. Mănâncă orice și oricât", spune el, adăugând că atacă și alte specii de furnici, albine și viespi.
Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune deluroasă în jurul pădurii Karanthamalai din districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.
"De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se cațără pe noi, ne provoacă iritații. Nici măcar nu putem duce apă de băut, deoarece ele efectiv roiesc. Nu știm ce să facem", spune Selvam, un fermier de 55 de ani.