Concurs de creativitate mecanică la Iași. Elevii liceelor cu profil tehnic au construit mașinile mileniului trei
După doi ani de pandemie, liceele cu profil tehnic reiau competițiile de creativitate. La Iași, zeci de elevi și-au pus în valoare imaginația și au creat mașinile mileniului trei.
De la autovehicule care strâng singure gunoiul de pe stradă, până la automobile care, în caz de urgență, se pot transforma în avioane.
Toate prototipurile se bazează pe localizare GPS, şi pot fi controlate prin telefon, de la distanțe mari.
Nouă licee din județele Moldovei s-au întrecut într-o competiție de creativitate mecanică. Elevii de clasa a XII-a au avut la dispoziție o jumătate de oră, pentru a crea mașina mileniului 3, doar din piese Lego.
Ivan Bohanic, concurent: „Am venit cu o mașină cu trei roți. Are o singură roată pe față, nu este improvizat, nimic. Această mașina o să ajute oamenii la parcări, indiferent de modalitatea de a parca, indiferent că e lateral, cu spatele sau cu fața”.
Un model de mașină funcționează pe bază de panouri solare.
Competiția din Iași a ajuns la a 15-a ediție
Ionuț Cristian Zbâgnea, concurent: „Pe aceste aripi se află panouri solare, care încarcă bateriile și acumulatorii, care, la rândul lor, acționează motorul electric și pune în mișcare roțile”.
Rareș Mihai Petrov, concurent: „Este o mașină de tip hibrid, care mai are un motor acționat cu ajutorul hidrogenului. Ne ajută să ne putem deplasa prin aer, în cazurile extrem de aglomerate”.
Costurile mașinilor concepute de liceeni pornesc de la 80.000 de euro fiecare.
Prof. Cristina-Maria Bida, director Colegiul Tehnic Mihail Sturza - Iași: „Poate, din acest concurs, se nasc inginerii viitorului, de care avem nevoie toți este o rampă de lansare”.
Liceenii care participă și obțin premii la astfel de concursuri de inovație și creativitate mecanică sunt admiși la Facultatea de Construcții de Mașini, de la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi", fără concurs.
Prof. Dr. Cătălin Dumitraș, decan Facultatea de Construcții de Mașini, UTI Iași: „Sunt interesaţi de nou, sunt interesaţi de a dezvolta idei noi. Cred că, la un moment dat, pot fi aplicate în practică”.
Concursul de creativitate mecanică este organizat anual la Iași și a ajuns, deja, la cea de a 15-a ediție.