Codul Rutier, modificat pentru pedepsirea șoferilor agresivi: imaginile filmate cu telefonul devin probe
Șoferii care au un comportament agresiv în trafic vor putea fi sancționați și în baza imaginilor înregistrate cu telefonul mobil sau camerele de bord.
Din toamnă, polițiștii îi vor amenda și le vor suspenda permisul de conducere celor care dau flash-uri sau care frânează brusc, pentru intimidare.
Vor fi admise ca probe atât imaginile surprinse de șoferii vătămați, cât și de martori. Modificările aduse Codului Rutier au fost publicate în Monitorul Oficial.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Într-o filmare, un șofer depășește pe linia continuă, iar când revine pe banda sa frânează brusc. Acest comportament agresiv, chiar dacă a fost filmat, nu putea fi sancționat la momentul înregistrării.
Acum, odată cu modificarea legii, astfel de șoferi pot rămâne fără permis timp de 30 de zile. Mai ales că mulți au camere montate pe bordul mașinii. Apoi, sunt admise ca probe și imagini filmate cu telefonul de alți participanți la trafic.
Șofer: ”Am pățit de foarte multe ori. Flash-uri, repede, de ce mergi încet? Se aruncă în fața ta”.
Șofer: ”Foarte des, mai ales mașinile mai tari, șoferi mai tineri, care stânga-dreapta, banda 1- banda 2, nici nu semnalizează”.
Marius Giurisici, președinte Asociația Auto Club Rally Timiș: ”Este o revoluție a Codului Rutier care se află deja în restul țărilor Europei. Până acum apăreau doar imagini pe diverse rețele de socializare și nu se puteau face prea multe”.
Specialiștii în conducere defensivă spun că astfel de situații cu șoferi care îi pun în pericol pe alții în trafic s-au înmulțit, iar acceptarea drept probă a dovezilor video i-ar putea descuraja pe viitor pe teribiliști.
Nicolae Istrat, profesor legislație rutieră: ”Cred că e o măsură care determină pe acei teribiliști să le fie teamă și să renunțe atunci când au tendința de a avea acel comportament, care trebuie să spunem că este periculos”.
Avocat: ”Ne vom transforma într-o țară de Big Brother”
Unii avocați, în schimb, susțin că există riscul să apară și imagini false cu incidente în trafic.
Cosmin Boloșin, avocat: ”Ne vom transforma într-o țară de Big Brother, în care fiecare poate să urmărească pe fiecare și să trimită imagini care pot să fie mistificate”.
Subcomisar Ioan Lazăr, Serviciul Rutier Timiș: ”Poliția Rutieră va fi organul care va avea competență să verifice veridicitatea acestor înregistrări. Sunt introduse și câteva limitări în ceea ce privește numărul de sesizări pe care o persoană le poate face cu privire la o faptă. Cu privire la același loc nu se pot face mai mult de trei sesizări în 24 de ore”.
Ordonanța de modificare a Codului Rutier a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din noiembrie. Martorii incidentelor vor încărca dovezile pe un portal al poliției, pe baza unei declarațiii pe propria răspundere.
Sursa: Pro TV
Etichete: cod rutier, video, modificari, probe, sofer agresiv, sanctionat,
Dată publicare:
03-07-2024 19:33