Coca-Cola și Pepsi, forțate să-și schimbe ambalajele. Se iau în calcul acțiuni în justiție

Coca-Cola și Pepsi sunt giganții băuturilor răcoritoare care se confruntă cu o decizie cu fundament ecologic. După cele din Uniunea Europeană, fabricile din India trebuie să folosească ambalaje diferite
E o măsură de reducere a deșeurile de plastic, printr-o nouă regulă care obligă giganții din domeniul băuturilor să utilizeze materiale reciclate în ambalajele lor, transmit The Economic Times preluat de Yahoo News.
Începând cu 1 aprilie 2025, companii precum Coca-Cola și PepsiCo trebuie să utilizeze exclusiv sticle PET cu un conținut de plastic reciclat de cel puțin 30%. Acest procent va crește cu 10% anual până când va ajunge la 60% până în anul fiscal 2028-29.
Obiectivul final al acestei noi norme este o economie circulară durabilă în care sticlele de plastic sunt colectate, reciclate și transformate în sticle noi.
Pentru consumatorii obișnuiți, acest lucru ar putea însemna prețuri ușor mai mari pe termen scurt, deoarece companiile ar putea transfera o parte din creșterea costurilor, estimată la 30%. Cu toate acestea, beneficiile pe termen lung includ reducerea poluării cu plastic în spațiile publice și în căile navigabile.
De asemenea, politica ar putea inspira inovația în domeniul ambalajelor, companiile explorând alternative precum materialele biodegradabile sau pe bază de plante.
Dar tranziția nu va fi ușoară. Autoritatea pentru standarde și siguranță alimentară din India autorizează doar cinci fabrici să producă PET reciclat de calitate alimentară, iar capacitatea celor cinci combinate satisface doar 15% din cererea medie.
Sticlele PET reprezintă în prezent aproximativ 70% din ambalajele pentru băuturi din India, deoarece sunt considerate mai convenabile decât sticla și mai ieftine decât cutiile.
Unele companii iau în considerare acțiuni în justiție, iar un director care a vrut să-și păstreze anonimatul a declarat pentru The Economic Times: „S-ar putea să fim nevoiți să acționăm în instanță și să luăm măsuri de suspendare anticipată dacă termenul limită nu este prelungit. Momentul este prost, înainte de vârful verii. Investim în capacitate, dar obiectivele sunt la doi-trei ani distanță."