Cetățenia elvețiană: cum poate un român să o obțină. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Procesul pentru obținerea cetățeniei elvețiene este mai complex decât în alte țări. Solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții riguroase.
Pentru a obține cetățenie elvețiană, solicitantul trebuie să locuiască permanent în țară, să vorbească și să scrie fluent într-una dintre limbile oficiale, să cunoască istoria și tradițiile și să respecte legile.
Avantajele cetățeniei elvețiene: drepturi
Obținerea unei cetățenii elvețiene le oferă străinilor o mulțime de drepturi, printre care: dreptul la libera circulație, securitatea informațiilor bancare și dreptul de a-și deschide o afacere beneficiind de o procedură mult mai simplă.
Cetățenia elvețiană le oferă oamenilor dreptul de a vizita 185 de țări, inclusiv țările care se află în UE, cele care se află în spațiul Schengen sau țări precum Canada, SUA, Australia și Japonia.
De asemenea, Elveția are cote de impozitare favorabile și tratate de dublă impunere. Iar cetățenii au dreptul de a nu declara veniturile obținute din afara țării.
Un alt avantaj este că odată ce au obținut cetățenia elvețiană, cetățenii străinii care vor să-și înființeze o compania vor trece printr-un proces mult mai simplu pentru înregistrarea companiei în Elveția.
Având în vedere că Elveția are unul dintre cele mai sigure sisteme bancare din lume, nu există nicio posibilitate ca datele personale ale clienților și capitalul să fie descoperite.
De asemenea, odată dobândită cetățenia elvețiană, cetățenii străinii vor putea să-și achiziționeze un apartament sau o casă în Elveția.
Cum se obține cetățenia elvețiană: condiții
Potrivit Secretariatul de Stat pentru Migrări în Elveția, persoanele pot obțin cetățenie prin desecendență paternă sau maternă, numită „ius sanguinis”, prin naturalizare sau prin adopție de către un părinte elvețian.
Pentru a obține cetățenia elvețiană prin procesul de naturalizare, persoana în cauză trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
► persoana în cauză a locuit 10 ani în Elveția, dintre care 2 ani trebuie să fie în ultimii 5 ani înainte de a aplica pentru cetățenie;
► deținerea unui permis de ședere permanent;
► solicitantul trebuie să demonstreze că s-a integrat cu succes în societatea elvețiană;
► persoana în cauză trebuie să îndeplinească următoarele cerințe lingvistice: nivel B1 vorbit și nivel A2 scris într-una dintre cele patru limbi naționale ale Elveției;
Pentru a demonstra abilitățile lingvistice, cetățenii străinii trebuie să obțină un certificat de la o școală de limbi străine recunoscută oficial sau să promoveze examenul de limbă FIDE.
Documentele și actele necesare
Pentru a obține cetățenie elvețiană, persoanele în cauza au nevoie de următoarele acte:
► un act eliberat de la registrul de stare civilă elvețian cu o vechime mai mică de 6 luni;
► două fotografii dimensiune pașaport pentru solicitantul principal și o fotografie pentru fiecare membru de familie inclus în cerere;
► o adeverință de la organele fiscale, cu o vechime mai mică de 3 luni;
► adeverință de la parchet, cu o vechime mai mică de 3 luni;
► un certificat de cunoștințe orale și scrise de limba, care îndeplinește standardele de evaluare „fide”, nivel B1 oral și A2 în scris ale Cadrului european comun de referință pentru limbi străine;
► un certificat de absolvire cu succes a testului care validează cunoștințele de istorie, geografie și instituțiile elvețiene și de la Geneva;
De asemenea pentru a obține cetățenia elvețiană, solicitanții trebuie să mai plătească o serie de taxe pentru comună și canton:
• Taxa de comună: de la 500 la 1.000 de franci elvețieni de persoană;
• Taxa cantonală: până la 2.000 de franci elvețieni de persoană;
• Taxa de confederație: cuplu cu sau fără copii minori: 150 franci elvețieni; Persoană singură cu sau fără copii minori: 100 franci elvețieni; Minor singur: 50 de franci elvețieni;
De asemenea va fi necesar plata unei taxe pentru alte documente precum: certificatul de rezidență, verificarea cazierului judiciar și extrasul din registrul de executare a creanțelor.
Pentru mai multe detalii consultați site-ul oficial al Secretariatului de Stat din Elveția pentru Migrări.
Sursa: sem.admin.ch
Etichete: elvetia, drepturile omului, cetățenie,
Dată publicare:
29-12-2022 13:11