Cele mai curate, dar și cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc. Ce au găsit ecologiștii după sezonul estival
Plajele de pe litoralul românesc sunt mai curate după sezonul estival de anul acesta, față de verile trecute. Ecologiștii au luat la pas mai multe sectoare de litoral și au strâns cu aproximativ 30% mai puține deșeuri decât în 2021.
Chiar și așa, turiştii tot au lăsat în urma lor resturi din plastic și mormane de mucuri de țigară.
Zeci de ecologiști de la ONG-ul Mare Nostrum au luat la pas plajele de pe litoralul românesc, cu excepția suprafețelor de la Eforie, aflate în plin proces de extindere.
Angela Paiu, manager proiect: „81% din toate elementele identificate erau din plastic și mucul de țigară este pe primul loc, plajele românești sunt considerate în continuare o mare scrumieră, nu mai persistă deșeurile de dimensiuni mari, sunt cele de dimensiuni mici, între 2,5 si 5 centimetri”.
În total, au găsit 19 mii de astfel de diverse deșeuri, lăsate de turiști la întâmplare, în nisip - cu 30% mai puține, însă, față de anul trecut. Există, aşadar, speranţă.
Marian Paiu, director ONG Mare Nostrum: „Vedem o îmbunătățire a calității zonei costiere, practic deșeuri mai puține. Am găsit deșeuri și în apă sau cel puțin în vecinătatea apei. Mii de deșeuri, mii de mucuri am colectat, și paiele de băut bețele de amestecat, cu toate că avem o directivă și ar trebui să nu mai folosim astfel de echipamente”.
Mucurile de țigară sunt cele mai periculoase, spun specialiștii.
Adrian Bîlbă, biolog: „Acolo sunt foarte multe substanțe chimice, toxice, substanțe de material plastic care se întorc în mare, ele sunt cele mai periculoase. Tot gunoiul pe care îl lăsăm aiurea, mai ales plastice se reîntoarce în farfuria noastră, în farfuria copiilor noștri”.
Cele mai curate plaje de pe litoralul românesc sunt cele de la Corbu, Tuzla și Edighiol, acolo au fost găsite cele mai mici cantități de deșeuri.
Anul acesta, cea mai mare cantitate de gunoi a fost strânsă de pe plajele din Mamaia, Saturn și Năvodari.