Cel mai tânăr pompier român care a plecat în misiune în Grecia are 20 de ani: „Eram în concediu când am primit anunțul”

Andor

Unul dintre cei mai tineri pompieri salvatori plecați în misiune în Grecia are doar 20 de ani. Se numește Andor și este din cadrul Detașamentului 1 Brașov.

"Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la comandant. "Deseară se pleacă spre București, iar mâine spre Grecia”. L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie. În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!”, a povestit tânărul, conform unei postări pe Facebook a MAI.

Andor spune că localnicii le sunt recunoscători pentru ajutorul acordat.

„Vorbim des cu localnicii, sunt impresionați de cum ne-am mobilizat și ne mulțumesc pentru ajutor. Chiar ne-au spus că ne consideră de-ai lor. Cineva ne-a mulțumit chiar în limba română și ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi te copleșesc și îți confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume”, a mai spus Andor.

Citește și
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România
Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România

Postarea integrală a Ministerului Afacerilor Interne:

"Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la comandant.

"Deseară se pleacă spre București, iar mâine spre Grecia”.

L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie. În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm

Când le-am spus că plec, ai mei s-au temut, dar au înțeles că îmi doresc să fiu acolo și să pun și eu umărul la tot acest efort comun. Acum vorbim zilnic, după ce termin tura.

Intervențiile sunt destul de dificile. Terenul este foarte accidentat, iar din cauza căldurii și a vegetației uscate, pot apărea incendii oriunde. E ca o cursă contracronometru.
Trebuie să acționăm imediat ca să stingem focul înainte de a se extinde.

Vorbim des cu localnicii, sunt impresionați de cum ne-am mobilizat și ne mulțumesc pentru ajutor. Chiar ne-au spus că ne consideră de-ai lor.

Cineva ne-a mulțumit chiar în limba română și ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi te copleșesc și îți confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume.

Voi rămâne în Grecia cât va fi nevoie de noi și sper ca la anul să mă întorc aici în vacanță, iar viața să revină la normal.

Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din cadrul Detașamentului 1 Brașov și de la Secția de Pompieri Zărnești pentru că m-au ajutat să pătrund tainele meseriei de salvator.

Sunt cu adevărat profesioniști, iar peste ani îmi doresc ca, la rândul meu, să le împărtășesc colegilor mai tineri din experiența acumulată.

Chiar dacă suntem pompieri din toate colțurile țării, aici în Grecia, pot spune că ne înțelegem din priviri, pentru că toți știm ce avem de făcut și pe toți ne unește bucuria de a fi salvator.

Și mai știm că ceea ce ne-a adus în această misiune este dorința puternică de a ajuta și dragostea pentru semeni".

A cincea zi de luptă cu incendiile din insula Evia

 

Începând cu ora 08.00, acțiunile de lichidare a incendiilor continuă cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă, în zonele Spathari și Kalivia. Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. Alături de ei vor fi pompierii din Republica Moldova, care intervin cu 2 mașini de stingere, fapt ce conduce la mărire zonei de acțiune și protecție, informează autoritățile române.

Salvatorii din teren sunt informați permanent privind direcția și intensitatea vântului, reușind astfel să aibă o prognoză cât mai bună asupra posibilităților de propagare a incendiului. Pe parcursul serii trecute, în zona de acțiune a pompierilor români și moldoveni, s-au înregistrat precipitații pe o durată de aproximativ 2 ore, iar, potrivit prognozelor, temperaturile vor fi ușor mai scăzute azi față de zilele anterioare.

Monitorizarea aeriană s-a realizat cu ajutorul dronei, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației din teren. De asemenea, la solicitare pompierilor greci, a fost efectuată monitorizarea și altor zone unde intervin aceștia.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Flăcările continuă să facă ravagii în Grecia, dar localnicii refuză să-și părăsească locuințele
Flăcările continuă să facă ravagii în Grecia, dar localnicii refuză să-și părăsească locuințele

Focul continuă să ardă amenințător în Insula greacă Evia, iar localnicii luptă până la epuizare să-și apere casele.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.