Cea mai veche pâine din lume poate fi admirată la Muzeul de Istorie din Galați

Dată publicare: 18-03-2021 10:38
Dată actualizare: 18-03-2021 10:38


Cea mai veche pâine din lume arată de parcă abia a fost scoasă din cuptor, doar că nu miroase.

O puteți admira la Muzeul de Istorie din Galați. Ce-i drept s-a uscat puțin, dar asta pentru că are 129 de ani.

Specialiștii în industrie alimentară sunt uimiți de felul în care s-a păstrat pâinea neatinsă de mucegai sau alte microorganisme.

Povestea pâinii a început în 1892, când regele Carol I a trimis la Genova, în Italia, crucişătorul Elisabeta şi bricul Mircea pentru a reprezenta ţara noastră la celebrarea a 400 de ani de la descoperirea Americii. Un marinar a cumpărat atunci pâinea dintr-o piaţă, cu tot cu caseta în care se afla şi acum.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Paul Păltânea, Galaţi: ”A ţinut pâinea acasă până în 1915, când o donează muzeului regional, primul muzeu regional din România, muzeul Paul Pașa, aşa cum era cunoscut în epocă.”

În 1939, pâinea a fost donată Muzeului Cuza Voda din Galaţi, unde a și rămas. Surprinzător este că, în tot acest timp, ea s-a conservat perfect. Poate şi pentru că, la un moment dat, în perioada comunistă, a fost retrasă din expoziție și ţinută la întuneric.

În 2009 pâinea a fost descoperită într-un depozit al muzeului şi scoasă la lumină. Academia Recordurilor Mondiale, cu sediul la Miami, a recunoscut pâinea de la 1892 ca fiind cea mai veche din lume.

Aura Cristian, Muzeul de Istorie Paul Păltânea, Galaţi: ”Specialiştii de acolo au decis că este un exponat unic. Aşadar, în anul 2019, muzeul nostru a primit certificatul care atestă unicitatea acestui produs”.

Romulus Burluc, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi ”Nu prezintă urme de mucegai. Ea s-a uscat în condiţii bune şi a ajuns la o activitate a apei foarte mică, care nu mai permite dezvoltarea microrganismelor”.

Acum, pâinea de la 1892 este păstrată în condiţii speciale la Muzeul de Istorie din Galaţi şi este expusă o singură dată pe an, timp de o lună.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO