Ce spune poliția despre noul drog cu șoricioaică, ce face ravagii printre români
Substanţa denumită popular "şoricioaică" nu a fost găsită, nici vândută ca drog şi nici în amestec cu vreun drog, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Precizările survin în urma informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind apariţia unui nou amestec de droguri sintetice, care ar conţine fentanil şi "şoricioaică".
"La nivelul Laboratoarelor de analize şi profil al drogurilor sunt evaluate anual peste 20.000 de probe. Astfel, în anul 2021, au fost analizate 20.000 de probe, în anul 2022 - 22.000 de probe, iar până la această dată au fost analizate mai multe probe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În toate probele analizate, s-au pus în evidenţă, procentual, foarte puţine probe conţinând substanţa "fentanil". Fentanilul identificat şi pus în evidenţă în anul 2022 a fost deturnat din circuitul licit, fiind achiziţionat cu prescripţie medicală, apoi vândut ca drog.
Fentanil amestecat cu aşa-zisa "şoricioaică" nu a fost identificat. Substanţa denumită popular "şoricioaică" nu a fost găsită, nici vândută ca drog şi nici în amestec cu vreun drog", conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Peste o tonă de droguri confiscate în 2022
Sursa citată atrage atenţia că "ingerarea de substanţe necunoscute, inclusiv droguri, poate dăuna grav sănătăţii".
"Din punct de vedere al combaterii traficului de droguri, acţiunile investigative desfăşurate de poliţişti împreună cu procurorii DIICOT au avut ca rezultat, în anul 2022, confiscarea a peste o tonă de droguri şi aproximativ o jumătate de milion de comprimate.
Peste 1.000 de persoane au fost arestate preventiv, iar aproximativ 90 de culturi ilegale de droguri au fost descoperite şi desfiinţate. Desigur, pentru combaterea fenomenului, au fost intensificate controalele în trafic, peste 3.200 de persoane fiind depistate la volan sub influenţa substanţelor psihoactive.
Pe linia combaterii traficului de droguri, în anul 2022, au fost înregistrate 8.451 de sesizări de natură penală, fiind desfăşurate activităţi în 25.814 ordonanţe de delegare emise de către procurorii DIICOT", informează IGPR.