Ce se întâmplă cu gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Anunțul cercetătorilor
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, pe unde radiaţia ultravioletă nocivă de la Soare pătrunde în stratosferă, s-a micşorat foarte mult, fiind în prezent mai mică decât atunci când a fost descoperită, în anii '80.
De obicei, în această perioadă a anului, gaura din stratul de ozon - un strat format din molecule ce conţin trei atomi de oxigen - creşte până ajunge la o suprafaţă de 20 de milioane de kilometri pătraţi, o suprafaţă mai mare decât Rusia, conform NASA. Însă, vremea neobişnuit de caldă din emisfera sudică, din această perioadă a anului, a făcut ca gaura să aibă o extindere mai mică de 10 milioane de kilometri pătraţi.
"Această încălzire reprezintă un lucru bun pentru emisfera sudică, pentru că va fi mai mult ozon şi niveluri mai mici ale radiaţiei ultraviolete", a comentat Paul Newman, cercetător şef la Departamentul de ştiinţe ale Pământului din cadrul Centrului Spaţial Goddard, aparţinând NASA, din Greenbelt, Maryland.
În timpul lunilor de iarnă din emisfera sudică se formează nori în stratosferă la o altitudine între 9,5 şi 50 de kilometri deasupra solului. Acolo, chiar şi o cantitate foarte mică de lumină solară duce la scindarea atomilor de clor din clorul gazos existent în nori, iar aceşti atomi distrug moleculele de ozon. Conform Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului, un singur atom de clor poate distruge până la 100.000 de molecule de ozon. Din această cauză, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este mai extinsă pe perioada iernii.
Atunci când temperaturile deasupra Antarcticii cresc, norii polari din stratosferă se dispersează şi astfel nu se mai produce această reacţie chimică ce duce la distrugerea moleculelor de ozon. Acest lucru s-a întâmplat anul acesta, condiţii în care gaura din stratul de ozon a rămas foarte mică.
"Este la fel de mică cum era la începutul anilor '80", conform lui Newman. Gaura din stratul de ozon era atât de mică încât nici nu a fost descoperită până în 1985, notează Live Science.