Descoperire în ochii principelui transilvănean Gabriel Bathory, într-un portret. Tehnica folosită de Bibiblioteca Batthyaneum
Portretele principilor din Transilvania sunt de-acum disponibile pe internet, după ce reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum au făcut un pas important spre digitalizare.
Fotografierea panoramică a tablourilor creează un asamblu din imagini compozite, iar tehnica folosită este aceeași ca în redarea imaginilor de pe Marte.
Cele 11 potrete ale principilor din Transilvania fac parte din colecția valoroasă a bibliotecii din Alba Iulia. Cu ajutorul tehnologiei, un fel de robot pune aparatul de fotografiat în pozițiile necesare pentru a putea acoperi o anumită suprafață.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin zoom-ul digital au putut fi observate pentru prima dată culorile autentice ale acestor tablouri, dar și detalii nemaivăzute.
”Este o tehnică cunoscută drept gigapixel panorama, se numește și gigapan, a fost folosit prima dată pentru roverele de pe Marte”.
În ochii principelui Gabriel Bathory, pictat în ulei pe pânză, au fost descoperite literele A și I.
Literele pictate în ochii principelui reprezintă semnătura pictorului
Călin Șuteu, specialist în documentare fotografice: ”Practic, având acces la o rezoluție extraordinară, anumite detalii din tablourile respective pot furniza chiar suprize. Am reusit să observăm niște detalii în zona ochilor. Practic, sunt două inițiale pe ochiul stâng, pe ochiul drept, care, în mod normal, e o practică care vine din Renaștere. Unii pictori semnau în felul acesta, cu inițiale".
În Occident, majoritatea muzeelor folosesc această tehnică pentru a veni cât mai aproape de iubitorii de artă care pot admira exponatele pe internet.
Cristi Mladin, șef de birou la Biblioteca Batthyaneum: ”Ideea foarte la modă, de altfel, în muzeele occidentale, cel puțin de a scana obiecte muzeale 3D. De pildă, modelul este Rijkmuseum, muzeul care este liderul pe modelul acesta de experimentare, cel puțin în Europa. Toată colecția este digitalizată”.
După digitalizarea acestor portrete, urmează și alte colecții ale Bibliotecii Bathyaneum.
Sursa: Pro TV
Etichete: alba iulia, digitalizare, Transilvania, portret, principe, Biblioteca Bathyaneum,
Dată publicare:
21-02-2023 17:57