167 de lucrări semnate de artiști români, cumpărate de Muzeul Naţional de Artă Contemporană

Ultima actualizare: 08-12-2020 19:48

Pentru prima oară în ultimii 12 ani statul cumpără lucrări ale unor artişti plastici români pentru a le expune la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Este în egală măsură o încercare de a stimula creaţia, dar şi de a-i sprijini pe autori în acest an dificil. Patrimoniul cultural gestionat de muzeu se îmbogăţeşte astfel cu 167 de lucrări care au costat în total două milioane de lei.

Procesul de achiziţie a început în aprilie şi se încheie acum.
Operele selectate de un juriu format din 11 specialişti aparţin unui număr de 100 de artişti. Cel mai tânăr are 23 de ani, iar cel mai vârstnic 85.

Printre ei se afla Dan Djamo, stabilit în Belgia. Este producător de film, sculptor, perfomer, trainer -practic creează frumos din orice poate.

Dan Djamo, Artist: "Am început să fac artă într-un stil mai nebunesc, adică să dau drumul şi unor idei pe care le-ai fi văzut cretine, ca fiind cretine în România probabil".

Recunoaşte însă că nu trăieşte doar din artă, ci colaborează la diferite proiecte pentru Parlamentul şi Comisia Europeană.

Muzeul de artă contemporană va găzdui un film realizat de el.

Dan Djamo, Artist: "Filmul ăsta este primul meu film de lung metraj, făcut despre o vecină de-a mea care a ajutat-o pe mama să mă crească şi a fost ca o a treia bunică pentru mine doamnă asta. Eu am documentat-o fotografic şi filmic în ultimii ani de viaţă a ei pentru că voiam să am o amintire a ei. Nu a fost un studiu al degradării ci o comprimare a poveştii noastre".

Artistul vizual Mihai Zgondoiu s-a făcut cunoscut cu lucrarea interactivă "fighting with mozart", un sac de box ridicat la nivel de artă. Spune că autoironia şi fake news-ul sunt temele lui favorite. Acum a impresionat juriul cu o sculptură născută dintr-o întâmplare din viaţa lui.

Mihai Zdondoiu, Artist: "A fost vorba despre un accident care mi-a declanşat această idee, o fractură la mâna dreaptă, care apoi s-a continuat într-un proiect conceptual. Deci cumva unealta, mâna, care este unealta între creaţie şi creier şi imaginaţie, am transformat-o într-un obiect ce intră în muzeu".

Aurora Kiraly este artist fotograf, dar îşi expune ideile şi prin intermediul unor instalaţii textile. Muzeul Naţional de Artă Contemporană a cumpărat de la ea o serie de 10 fotografii.

Artista povesteşte că, în timpul unei plimbări printr-o pădure din Văratec, a avut impresia că cineva a mers înaintea ei şi a aranjat printre ramuri mici instalaţii. Fotografiate, acestea constituie colecţia "Reconnection". Nici unul dintre artişti nu vrea să spună cu cât şi-a vândut lucrarea.

Aurora Kiraly, Artist: "Au fost nişte sume negociate şi au fost date cu reduceri şi cu discounturi, cum se procedează aşa. Iei în considerare că ai lucrarea într-o instituţie, lucru care îţi aduce un prestigiu şi o apreciere şi din partea unor colecţionari".

Câţiva artişti au donat muzeului 13 lucrări, care se adaugă colecţiei cumpărate.

Călin Dan, Director Muzeul Naţional de Artă Contemporană: "Organizăm aici expoziţia după 12 ani, o privire asupra artei din România în 180 de lucrări. De la sculptură, pictură, grafică, fotografie, până la instalaţii multimedia, documente, o privire unică asupra a 50 de ani de artă produsă în România".

Multe dintre operele selectate sunt însoţite de schiţe pregătitoare, machete, desene, documentări foto şi video, astfel încât să poată fi studiate de generaţiile viitoare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO