Ce este GPL, de ce este periculos și ce înseamnă dacă se simte miros de gaz în jurul unei stații. La ce să fim atenți
Mai multe explozii produse la o stație GPL din Crevedia, Dâmbovița, au cauzat decesul a două persoane și rănirea a peste 50, dintre care, mai mulți au fost salvatori care au intervenit la stingerea incendiului.
Explozia de sâmbătă seara, de la stația GPL din Crevedia a adus în atenție pericolele reprezentate de gazul petrolifer lichefiat și ce problem poate cauza un incident ca cel de pe DN1A.
Ce este GPL?
GPL este prescurtarea de la Gazul Petrolier Lichefiat. Este un combustibil lichid care se obține prin lichefierea gazelor naturale
Gaz petrolier lichefiat este compus dintr-un grup de gaze de hidrocarburi inflamabile. Aceste hidrocarburi sunt lichefiate prin procesul de presurizare, iar apoi sunt folosite ca şi combustibil. Rafinarea petrolului şi prelucrarea gazelor naturale sunt procesele din care gazul petrolier lichefiat provine.
În categoria GPL există un număr de gaze care include butanul, propanul, izobutanul, dar şi combinaţii ale acestora.
Gazul petrolier lichefiat este comprimat în lichid la temperaturi destul de scăzute.
În general, GPL este depozitat în formă lichidă în recipiente de oţel (sticle de gaz, butelii şi chiar rezervoare mari de stocare).
De unde provine GPL
GPL provine din puţuri de foraj pentru petrol şi gaze şi este un combustibil fosil. În natură, gazul petrolier lichefiat se găseşte în combinaţie cu alte hidrocarburi, în mare parte cu gaze naturale şi ţiţei.
Procesarea gazelor naturale şi rafinarea petrolului au rolul de a produce gaz petrolier lichefiat în stare izolată, lichefiata prin presurizare. În final, GPL este depozitat în recipiente sub presiune, potrivit bizigaz.ro.
GPL este un combustibil popular pentru utilizare în transport, încălzire și producție de energie electrică. Este mai ieftin decât benzina sau motorina, iar emisiile sale de gaze cu efect de seră sunt mai mici.
Deși GPL este considerat o alternativă mai curată și mai eficientă din punct de vedere energetic, există și riscuri asociate cu utilizarea sa. Potrivit Dacia, deși consumul de GPL este cu aproximativ 25% mai mare decât cel de benzină, GPL-ul emite mai puțin CO2 decât benzina și are astfel o amprentă de carbon mai redusă.
De ce este periculos GPL
GPL este un combustibil inflamabil, ceea ce înseamnă că poate fi aprins și poate provoca un incendiu sau o explozie. Este, de asemenea, toxic, ceea ce înseamnă că poate provoca probleme de sănătate dacă este inhalat în cantități mari.
Incendiile și exploziile pot fi cauzate de scurgerile de GPL. Scurgerile pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv deteriorarea echipamentelor, instalarea necorespunzătoare și utilizarea necorespunzătoare, potrivit Rompetrol.
Inhalația de GPL poate provoca o varietate de simptome, inclusiv:
► Amețeli
►Dureri de cap
► Vărsături
► Conștiență alterată
►Coma
În cazuri severe, inhalarea de GPL poate fi fatală.
Ce înseamnă dacă se simte miros de gaz în jurul unei stații
Mirosul de gaz este un semn că există un scurgere. Scurgerile de GPL pot fi periculoase, deoarece pot provoca incendii sau explozii.
Dacă simțiți miros de gaz, luați următoarele măsuri imediate:
Evacuați zona.
Nu fumați sau nu folosiți flăcări deschise.
Nu declanșați alarma de incendiu.
Contactați autoritățile, cum ar fi pompierii sau poliția,sunt sfaturile Departamentului de Energie și Protecția Mediului din SUA.
La ce să fie atenți cei care au o stație GPL în apropiere
Cei care au o stație GPL în apropiere ar trebui să fie conștienți de pericolele asociate cu GPL și să ia măsuri pentru a se proteja. Iată câteva sfaturi:
Nu fumați sau nu folosiți flăcări deschise în apropierea stației.
Nu depozitați materiale inflamabile sau explozive în apropierea stației.
Fiți atenți la semne de scurgeri, cum ar fi mirosul de gaz sau bule de gaz în apă.
În cazul unei scurgeri, contactați imediat pompierii.
Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a vă proteja de pericolele GPL:
Nu alimentați mașina dacă simțiți miros de gaz.
Dacă simțiți miros de gaz în interiorul mașinii, opriți motorul și ieșiți din mașină.
Nu încercați să reparați singuri o scurgere de GPL.
Explozii la o stație GPL din Crevedia
Trei explozii violente s-au produs în Crevedia, la o stație GPL, sâmbătă seară. Două persoane au murit și 56 au fost rănite.
Cele mai multe victime au fost după a doua explozie. Atunci, pe lângă trecători și localnici, au fost răniți și 43 de angajați din cadrul Ministerului de interne: 39 de pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi. Unii sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic.