Cataif făcut în casă – secretul pentru rețeta tradițională de cataif turcesc. Cum se prepară și cum este folosit în deserturi

cataif
Shutterstock

Cataif, cunoscut și sub denumirea de „kataif”, este un desert tradițional din bucătăria mediteraneană și orientală, cunoscut în special în țări precum Turcia, Grecia și cele din Orientul Mijlociu.  

Când ne referim la cataif ne gândim fie la rețeta tradițională turcească – care poate fi umplută cu brânză, nuci sau cremă de fistic – fie la firele subțiri de fidea care pot fi folosite în diverse deserturi, cum este populara ciocolată Dubai.

Ce este cataif

Cataif este un desert delicios care, la fel ca baklava, este foarte popular în Orientul Mijlociu. Conține o umplutură de nuci mărunțite amestecate cu scorțișoară și cuișoare măcinate, învelită în aluat de kataif uns cu unt și însiropat. Deși rețeta clasică ce cataif conține puține ingrediente, aceasta este incredibil de gustoasă. Acest desert se servește în special în bucătăria grecească și turcească, conform mygreekdish.com.

Numele cataif (sau kataif) are rădăcini în limba arabă, provenind din cuvântul kunāfa, care se referă la un tip de fidea subțire și crocantă utilizată în preparatele dulci din Orientul Mijlociu. Cuvântul arab se referă adesea la deserturile care folosesc acest tip de fidea, dar este și numele unui desert specific care combină cataiful cu brânză sau nuci și este acoperit cu un sirop dulce.

Cataiful are origini străvechi, fiind popular în bucătăria din Orientul Mijlociu, dar și în alte culturi mediteraneene. Este folosit în special în deserturile din Turcia, Grecia și țările arabe.

Citește și
nava militara turcia
Turcia trimite nave militare în Liban. Erdogan amenință Israelul: „Va plăti pentru genocid mai devreme sau mai târziu”
Secretele murdare ale marilor companii IT din România: „Când apare «cioclul» în sediu, știm”

De-a lungul timpului, numele a fost adaptat și în alte limbi, păstrându-și forma similară, dar cu pronunții ușor diferite. De exemplu, în turcă se numește katmer sau kadayıf.

Cataif fidea

Când spunem cataif ne putem referi și la fidea, având în vedere că aspectul său este similar cu cel al firelor subțiri de aluat. Totuși, este important să menționăm că fideaua cataif este făcută dintr-un aluat special care este turnat în fire subțiri, apoi gătit până devine crocant, spre deosebire de fideaua clasică, care este adesea preparată din făină și apă și poate avea o consistență diferită.

Deși cataiful și fideaua pot fi folosite în preparate dulci sau sărate, cataiful este adesea asociat cu deserturi, în special în tradițiile mediteraneene și orientale, în timp ce fideaua este utilizată mai des în supe, salate sau preparate principale.

Dacă ne referim la rextură și gust, cataiful are o textură crocantă și un gust distinct, în special când este stropită cu sirop, în timp ce fideaua poate avea o textură mai moale, în funcție de modul de preparare.

Așadar, este bine de precizat că cataiful este o fidea specială, folosită mai ales în deserturi. Cataiful nu trebuie confundat cu fideaua obișnuită.

Aluat de cataif

Este foarte important să știți cum să lucrați cu aluatul de cataif pentru prîjituro. Dezghețați peste noapte aluatul dacă îl aveți în congelator. Pentru a face acest lucru, secretul este să lăsați aluatul să se dezghețe în frigider și nu la temperatura camerei, pentru a evita ca acesta să se îmbibe cu apă. Dacă aluatul kataifi se îmbibă cu apă, va fi dificil de lucrat cu el și își va pierde din textura crocantă.

Stropiți cu suficient unt cataiful pentru a ajuta aluatul să se coacă și să capete o culoare aurie. Cataiful este de fapt un aluat filos mărunțit și se usucă foarte repede, așa că este mai bine să nu îl expuneți foarte mult la aer pentru că astfel se poate umezi.

Descoperiți folia de plastic a cataifului, dacă este cumpărat, atunci când sunteți gata să folosiți aluatul. Nu lăsați ambalajul cataifului deschis mai multe ore la rând pentru că nu va mai fi la fel de crocant.

Rețetă pentru fidea cataif

Ingrediente:

  • 1 cană de făină
  • 1/2 cană de amidon
  • 1-2 linguri de ulei
  • Apă (cât este necesar pentru a obține o consistență potrivită)

Într-un bol, combină făina, amidonul și uleiul. Amestecă bine ingredientele. Adaugă apă treptat, până când obții o compoziție fluidă, dar consistentă. Este important să nu fie nici prea subțire, nici prea groasă. Ajustează cantitatea de apă după necesitate.

Dacă ai un cilindru special pentru fidea de kataif, este perfect. Dacă nu, poți improviza. Umple o sticlă cu aluatul obținut și taie capacul pentru a crea o gaură mică. Încălzește o tavă antiaderentă sau o tigaie la foc mediu. Folosind sticla cu aluat, trasează fire subțiri de aluat pe suprafața tăvii, formând spirale sau linii. Lasă fiecare fir câteva secunde, până când devine opac.

Folosește o spatulă pentru a strânge ușor fidea pe care ai trasat-o. Continuă acest proces până când ai terminat tot aluatul. Poate dura ceva timp, dar poți să te uiți la serialul tău preferat pentru a face timpul să treacă mai repede.

După ce ai terminat, păstrează fidea într-o pungă cu fermoar sau într-un recipient etanș. Dacă vrei să o depozitezi la congelator, aplatizează punga pentru a economisi spațiu.

Adaugă puțin amidon pentru a absorbi umiditatea excesivă și a preveni lipirea fidelei. Când vrei să o folosești, las-o la temperatura camerei pentru câteva ore.

Cataif prăjit

Dacă dorești să obții o textură crocantă, topește puțin unt într-o tigaie și adaugă fidea tăiată. Rumeneste-o până devine aurie și crocantă, similară cu cea din comerț.

Fideaua se poate folosi imediat în preparatele tale preferate, dar și se păstrează bine, fiind foarte versatilă.

Depozitarea cataifului prăjit corect este esențială pentru a-i menține textura crocantă și pentru a preveni umiditatea. După prăjire, lasă-l să se răcească complet pe un suport de răcire sau pe un prosop curat. Acest lucru ajută la prevenirea condensului și a umezelii.

Odată ce cataiful s-a răcit complet, îl poți pune într-o pungă cu fermoar. Asigură-te că scoți cât mai mult aer posibil din pungă înainte de a o închide. Astfel, cataiful va rămâne crocant mai mult timp. Poți folosi și recipiente de sticlă sau plastic cu capac etanș. Asigură-te că recipientul este curat și uscat înainte de utilizare.

Dacă vrei să păstrezi cataiful pentru câteva zile, poți să-l depozitezi în frigider. Acesta ar putea să-și piardă un pic din crocantenie, dar va rămâne comestibil.

Dacă dorești să păstrezi cataiful pentru o perioadă mai lungă, îl poți congela. Așază-l într-o pungă de congelare, scoate aerul și apasă bine. Când vrei să-l folosești, lasă-l să se dezghețe la temperatura camerei sau pune-l direct în cuptorul preîncălzit pentru a-l readuce la crocantenie.

Prăjitura cataif

Secretul pentru cel mai aromat cataif de casă este să folosiți unt proaspăt de bună calitate. Rețeta autentică de cataif conține unt din lapte de vacă, care dă o aromă unică și un miros uimitor.

Un alt pas foarte important în realizarea prăjiturii cataif este realizarea siropului. Acesta trebuie să fie bine aromat și să fie rece în momentul în care se toarnă peste cataif. Secretul constă în a turna siropul rece peste cataiful fierbinte. Întotdeauna turnați foarte încet siropul, astfel încât tot lichidul să fie absorbit. Trebuie să așteptați ca prăjitura să se răcească puțin înainte de a o servi.

Cataif turcesc – rețetă

Ingrediente:

· 500 g aluat de cataif (se poate găsi congelat în magazinele specializate)

· 200 g unt topit

· 200 g fistic măcinat (sau nuci)

· 100 g zahăr

· 1 linguriță de scorțișoară

· 300 g zahăr

· 300 ml apă

· 1 lingură de suc de lămâie

· 1 linguriță de apă de flori de portocal sau de trandafir

Într-o cratiță, combină zahărul și apa. Fierbe la foc mediu, amestecând până când zahărul se dizolvă complet. După ce a început să fiarbă, adaugă sucul de lămâie și lasă să fiarbă timp de aproximativ 10-15 minute, până când siropul devine puțin mai gros. Adaugă apa de flori de portocal sau de trandafir, dacă folosești, și lasă să se răcească.

Într-un bol, amestecă fisticul măcinat cu zahărul și scorțișoara. Asigură-te că ingredientele sunt bine combinate.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Desfă aluatul de cataif și împarte-l în două. Pe o tavă de copt, așază prima jumătate de aluat și presară uniform untul topit peste acesta.

Adaugă umplutura de fistic în strat uniform, apoi acoperă cu a doua jumătate de aluat. Folosește restul de unt topit pentru a unge deasupra.

Coace cataiful în cuptorul preîncălzit timp de 30-40 de minute, sau până când devine auriu și crocant. Verifică-l din când în când pentru a te asigura că nu se arde.

Odată ce cataiful este copt, scoate-l din cuptor și toarnă siropul răcit deasupra. Lasă-l să absoarbă siropul timp de aproximativ 30 de minute înainte de a-l tăia în porții.

Servește kataiful cald sau la temperatura camerei, garnisit cu fistic măcinat deasupra, dacă dorești. Este delicios alături de un ceai turcesc sau un cafea.

Poți experimenta cu alte tipuri de nuci pentru umplutură, cum ar fi migdalele sau nucile. Asigură-te că folosești unt de calitate pentru a obține un gust bogat. Dacă preferi o aromă mai intensă, poți adăuga o linguriță de esență de vanilie în umplutură.

Deserturi cu cataif

Cataiful este un ingredient versatil folosit în diverse deserturi din bucătăria orientală și nu numai.

Iată câteva exemple de deserturi populare care conțin cataif:

Baklava - Un desert tradițional din foi de cataif, umplut cu nuci și migdale măcinate, îndulcit cu sirop de zahăr sau miere. Cataiful adaugă o textură crocantă și delicioasă.

Kataif (Kunefe) - Un desert turcesc care constă din cataif umplut cu brânză sau nuci, acoperit cu un sirop dulce. Este adesea servit cald și poate fi presărat cu nuci măcinate.

Cataif cu fistic - Similar cu rețeta de cataif cu crema de vanilie, dar în acest caz, fisticul măcinat este adăugat pentru un plus de aromă și textură.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Statul NATO care subvenționează Rusia. Metodele prin care Kremlinul își umple conturile în ciuda embargoului UE
Statul NATO care subvenționează Rusia. Metodele prin care Kremlinul își umple conturile în ciuda embargoului UE

Turcia şi Brazilia au fost principalii importatori de motorină şi păcură rusească, după ce a UE a interzis complet importurile de produse petroliere ruseşti transportate pe cale maritimă.

Turcia trimite nave militare în Liban. Erdogan amenință Israelul: „Va plăti pentru genocid mai devreme sau mai târziu”
Turcia trimite nave militare în Liban. Erdogan amenință Israelul: „Va plăti pentru genocid mai devreme sau mai târziu”

Ministerul turc de Externe a anunțat marți că va trimite două nave militare în Liban pentru a-și evacua cetățenii din țară, pe fondul atacurilor israeliene. Între timp, președintele Erdogan amenință din nou statul evreu.

Turcia denunţă o ”tentativă de invazie ilegală” a Libanului şi cere Israelului să-şi retragă militarii ”cât mai repede”
Turcia denunţă o ”tentativă de invazie ilegală” a Libanului şi cere Israelului să-şi retragă militarii ”cât mai repede”

Turcia a denunţat, marţi, o ”tentativă de invazie ilegală” a Libanului şi a cerut Israelului, într-un comunicat al Ministerului de Externe turc, să-şi retragă militarii ”cât mai repede”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Noul spital din Lugoj: o afacere frauduloasă în care o firmă din Turcia se folosește de NATO. Codruța Kovesi a intrat pe fir
Noul spital din Lugoj: o afacere frauduloasă în care o firmă din Turcia se folosește de NATO. Codruța Kovesi a intrat pe fir

Lucrări de zeci de milioane de euro sunt în pericol de a nu fi duse la pun sfârșit pentru că Uniunea Europeană a oprit de la plată facturi după ce firmele câștigătoare sunt investigate pentru fraudă.

Sentință nemaiîntâlnită. Ce pedeapsă a primit constructorul unui bloc de 14 etaje prăbușit la cutremurul din Turcia
Sentință nemaiîntâlnită. Ce pedeapsă a primit constructorul unui bloc de 14 etaje prăbușit la cutremurul din Turcia

Constructorul blocului de 14 etaje prăbușit la Adana în timpul catastrofalului cutremur care a lovit Turcia în februarie 2023 a fost condamnat la 865 de ani de închisoare. 96 de oameni au murit în imobilul prăbușit.

Recomandări
”România, te iubesc!”. Semnal de alarmă pentru agricultura națională: ”Mergem cu frâna de mână trasă. Nu conștientizăm”
”România, te iubesc!”. Semnal de alarmă pentru agricultura națională: ”Mergem cu frâna de mână trasă. Nu conștientizăm”

”Degeaba ne lăudăm cu terenuri fertile. Zero producții. Nimic. Asta au recoltat, prin sudul țării, unii dintre fermieri”, avertizează jurnalistul Rareș Năstase.  

Dezastru în SUA, din cauza fenomenelor meteo extreme. Președintele cere Congresului să aprobe fonduri suplimentare de ajutor
Dezastru în SUA, din cauza fenomenelor meteo extreme. Președintele cere Congresului să aprobe fonduri suplimentare de ajutor

Președintele Joe Biden va vizita, duminică, zonele lovite de uraganul Milton, care a distrus sute de mii de locuințe. Totodată, liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să aprobe fonduri suplimentare de ajutor în caz de dezastru.

Război în Ucraina. Soldații ucraineni trec granița ”cu încredere” în blindatele Marder din Germania: ”Nu ne facem griji!”
Război în Ucraina. Soldații ucraineni trec granița ”cu încredere” în blindatele Marder din Germania: ”Nu ne facem griji!”

Incursiunea trupelor ucrainene în regiunea Kursk, pe teritoriul Rusiei, a intrat în a treia lună. Forțele Kremlinului au început o contraofesivă puternică și ar fi recucerit câteva sate.