Cât investesc iubitorii de pescuit în pasiunea lor. „Câteva pensii. Nu îți ajunge pensia pe toată vara”
Piața echipamentelor de pescuit din România valorează peste 80 de milioane de euro și este în continuă creștere cu tot mai multe bălți amenajate. Iar pasionații sunt atrași de tot ce este nou în domeniu.
Peste 15.000 de oameni au stat la cozi întinse, ca să poată intra la târgul de pescuit din Capitală. După ce au cumpărat ce și-au dorit, unii au plecat cu brațele pline. Alții au făcut calcule să se încadreze în buget.
Reporter: Cât investiți?
Participant: „Mult, câteva pensii. Nu îți ajunge pensia pe toată vara, cât te duci la așa ceva”.
Reporter: Soția stie, e de acord?
Participant: „Cum să nu fie de acord?! Dacă ai plecat de acasă, salut, te întorci când iți vine”.
Participant: „Banii sunt la purtător și vom cumpăra”.
Reporter: Cât ați cheltuit?
Participant: „În jur de 300 de lei”.
Reporter: Soția ce zice?
Participant: „Pasiunea asta implică să cheltuiti bani și să fiți plecat de acasă. Ne alegem momentul potrivit. O lași și pe ea să plece o săptămână, pleci și tu 3”.
Cei mai mulți recunosc că au o pasiune scumpă, dar admit că le face viața mai frumoasă. Pentru ei nu este vorba doar despre prinderea peștelui, ci și despre bucuria de a petrece timp în mijlocul naturii.
Participant: „O mulinetă de top ajunge până la 1.000 de euro, o lanseta tot cam pe acolo, deci un ansamblu ne duce spre 10.000 de lei, iar un pescar de competiție cum suntem noi, are minim 8 bucăți. În afară de asta mai este cortul, patul, scaunul, sacul de dormit, după aceea vezi că toate astea nu au în ce să îți intre îi iei o mașina mai mare...”
Tehnologia a evoluat și în domeniul pescuitului. Au apărut tot felul de dispozitive inteligente, iar bărcile sunt tot mai moderne și mai utilate. Una cu 4 locuri poate să depășească și 30.000 de euro.
Cristian Albu, organizatorul târgului: „Tehnologia a ajuns până la nivelul în care vezi efectiv naluca cu care pescuiești, în apa, vezi peștele când atacă, și clasicii spun că practic nu mai ai niciun fel de satisfacție când vezi totul, deja sunt sonare, sunt camere de luat vederi în apă”.
Deși investesc în pasiunea lor, atât timp cât și bani, puțini pescari pleacă acasă cu peștii prinși. Majoritatea îi eliberează în apă.