Cât de puternic era leul românesc în 1881: un kg de pâine era 23 de bani, un kg de carne 75 de bani, 1 l de vin 25 de bani
Leul românesc era extrem de puternic la apariția primelor bancnote, în anul 1881, iar prețurile produselor de bază stau dovadă în acest sens, arată guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu a declarat miercuri că emiterea primelor bancnote românești la 1881 a fost mai tare decât sunt acum criptomonedele sau au fost cardurile de credit, guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR) spunând că directorii de atunci ai instituției erau mai bine plătiți decât în prezent.
Astfel, cei patru directori primeau câte 1.000 de lei pe lună fiecare, iar cei patru casieri centrali şi cei patru contabili aveau salarii cuprinse între 350 şi 500 de lei pe lună.
Pentru a evalua ce însemna pe atunci un salariu, Mugur Isărescu a oferit şi câteva preţuri medii, cu amănuntul, din Bucureşti în 1881: un kg de pâine - 23 de bani, un kg de cartofi 12 bani, un ou de găină - 8 bani, un kg de brânză de oi - 94 de bani, un kg de carne de porc 75 de bani, o găină vie - 1 leu şi 60 de bani, un litru de vin obişnuit - 25 de bani.
1881, primul an de normalitate al BNR
"1881 a fost primul an de normalitate din istoria Băncii Naţionale a României, primul în care operaţiunile au început la 1 ianuarie, s-au terminat la 31 decembrie. A fost un an al paşilor fundamentali în organizarea şi funcţionarea instituţiei. În acelaşi timp, în 1881 a fost votată şi legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri", a spus Mugur Isărescu.
Banca Naţională a României organizează în perioada 30 iunie - 1 iulie 2021, cea de-a XXIX ediţie a simpozionului de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu" având ca teme - Banca Naţională a României acum 140 de ani. Evenimentele anului 1881 - şi - Evacuarea Tezaurului BNR în Rusia şi depozitarea lui la Moscova - Cercetări recente în arhivele româneşti şi străine.