Cât alcool și câte țigări poți transporta în bagaj atunci când călătorești în UE. Nu ai cum să depășești aceste cantități

vama ue aeroport
Shutterstock

Descoperă care sunt regulile pentru trecerea frontierei în țările din Uniunea Europeană. De asemenea, află cât alcool și câte țigări poți transporta în bagaj.  

Cetățenii români, conform condițiilor stabilite, beneficiază de posibilitatea de a călători în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European. La trecerea frontierei către aceste destinații, cetățenii români au obligația de a se legitima cu documente valabile precum cartea de identitate sau pașaportul.

Reguli pentru trecerea frontierei în UE

Este important de menționat că există o listă specifică a statelor care permit intrarea pe baza cărții de identitate.

În ceea ce privește dreptul de liberă circulație în străinătate, cetățenii români trebuie să se asigure că nu se află în niciunul din cazurile care limitează exercitarea acestui drept.

Având statutul de cetățeni ai Uniunii Europene, românii au avantajul de a beneficia de un control minim la trecerea frontierei. Acest control constă în efectuarea unei verificări rapide și imediate a documentelor de călătorie pentru a stabili identitatea persoanei.

Citește și
toba
Tobă de casă – rețeta tradițională de tobă de porc. Cum se prepară toba la sticlă și ce conține

Verificarea se desfășoară pe un culoar special amenajat pentru cetățenii Uniunii Europene și Spațiului Economic European. De asemenea, este important de menționat că Poliția de Frontieră nu aplică ștampila de intrare sau ieșire în sau din țară pe documentul de călătorie.

Cu toate acestea, polițiștii de frontieră pot efectua controale mai riguroase sau suplimentare asupra persoanelor, mijloacelor de transport sau obiectelor acestora, fie aleatoriu, fie pe baza unor analize de risc. În orice situație, aceste controale se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare.

În cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condițiile de ieșire din țară, șeful punctului de trecere a frontierei poate dispune întreruperea călătoriei.

Membrii de familie ai cetățenilor români, care nu dețin cetățenia Uniunii Europene, pot părăsi teritoriul României cu un pașaport valabil și viză de intrare, cu excepția situațiilor în care obligativitatea vizei este eliminată conform legii.

Cu toate acestea, un membru de familie care nu este cetățean al Uniunii Europene, dar deține un document valabil care atestă rezidența într-un stat membru (ca membru de familie al unui cetățean al Uniunii Europene), este scutit de obligativitatea obținerii unei vize.

În cazul în care cetățenii români minori doresc să părăsească țara, trebuie să respecte prevederile Legii 248/2005.

Politica Frontierei României recomandă cetățenilor români să respecte termenul de ședere în statele de destinație și să se informeze în prealabil, la reprezentanțele diplomatice ale țărilor respective din România, cu privire la condițiile particulare de intrare și ședere în fiecare dintre aceste state, potrivit Poliției de Frontieră.

Este important de menționat că există o listă a statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Cele 26 de state membre ale Spațiului Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Lista statelor care permit intrarea pe baza cărții de identitate cuprinde: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Cât alcool și câte țigări poți transporta în bagaj

De obicei, accizele trebuie plătite în țara unde se consumă alcoolul și tutunul. Cu toate acestea, persoanele fizice beneficiază de excepții atunci când călătoresc în țările UE.

Aceste excepții se aplică atâta timp cât produsele achiziționate sunt destinate uzului personal și nu pentru revânzare. Taxele (TVA și accizele) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara în care cumpărați produsul, astfel încât nu vi se vor percepe taxe suplimentare în alte țări din UE.

Cu toate acestea, pentru a determina dacă produsele sunt cumpărate în scop personal, autoritățile vamale din UE pot verifica unele aspecte, cum ar fi deținerea unei întreprinderi comerciale sau ocuparea într-o astfel de întreprindere, modul în care sunt ambalate și transportate produsele și cantitatea de produse pe care le transportați.

Din acest motiv, fiecare țară din UE poate stabili propriile valori orientative pentru cantitățile de produse din tutun și băuturi alcoolice pe care le puteți aduce în țară.

Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt destinate uzului personal sau sunt destinate revânzării, este posibil să fiți nevoit să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (prezentând, de exemplu, dovada achiziționării). Dacă nu puteți furniza dovezi suficiente, este posibil să vi se ceară să plătiți taxe suplimentare în țara de destinație sau să vi se confiște produsele.

Câte țigări și cât alcool poți transporta dintr-o țară UE în alta

Fiecare țară din UE poate stabili propriile valori orientative pentru cantitățile de produse din tutun și băuturi alcoolice pe care le puteți aduce în țară, dar aceste valori nu pot fi mai mici decât următoarele:

-       Țigări – 800 țigarete – 40 de pachete

-       Țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare) – 400 bucăți

-       Trabucuri – 200 bucăți

-       Tutun - 1 kg

-       Băuturi spirtoase (de exemplu whiskey sau gin) - 10 litri

-        Vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto) - 20 de litri

-       Vin - 90 de litri (din care numai 60 de litri pot fi de vin spumant)

-       Bere - 110 litri

Pentru călătorii cu vârsta sub 17 ani, se aplică reguli mai stricte care pot varia între țări.

În ceea ce privește TVA-ul și accizele la intrarea în UE dintr-o țară din afara UE, puteți aduce produse cu dumneavoastră fără a plăti TVA și accize, atâta timp cât acestea nu sunt destinate revânzării și respectați limitele menționate mai sus. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care veniți din Insulele Canare sau din alte teritorii în care normele UE privind TVA-ul și accizele nu se aplică.

Câte țigări și cât alcool poți aduce dintr-o țară din afara UE

Așadar, iată care este cantitatea de alcool permisă în bagaj atunci când intrați ăn UE dintr-o țară care nu este membră, potrivit europa.eu:

- 4 litri de vin și 16 litri de bere.

- 1 litru de băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de peste 22% vol. (cum ar fi vodca sau ginul) sau 1 litru de alcool nediluat (alcool etilic) cu un conținut de alcool de 80% vol. sau mai mult.

- 2 litri de vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto) sau vin spumant.

Fiecare dintre cantitățile menționate reprezintă totalul de alcool pe care îl puteți transporta din această categorie de băuturi alcoolice - puteți distribui această cantitate după preferințele dumneavoastră. De exemplu, puteți aduce 4 litri de vin, 16 litri de bere, 0,5 litri de băuturi spirtoase și 1 litru de vin alcoolizat sau 4 litri de vin, 16 litri de bere și 2 litri de vin spumant.

Limita superioară pentru produsele din tutun poate consta în 200 de țigarete, 100 de țigări de foi, 50 de trabucuri sau 250 g de tutun. În schimb, limita inferioară poate consta în 40 de țigarete, 20 de țigări de foi, 10 trabucuri sau 50 g de tutun.

Este permis să combinați aceste produse din tutun în orice mod doriți, dar fără a depăși limita totală. De exemplu, dacă mergeți în țări din UE care aplică limita superioară, puteți transporta 50 de țigări de foi și 25 de trabucuri, aceasta fiind cantitatea totală la care aveți dreptul.

Cu câte țigări poți trece granița

În funcție de țara pe care o vizitați în Uniunea Europeană, există limite mai mari sau mai mici pentru produsele din tutun. Anumite țări precum Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria aplică limite inferioare doar pentru pasagerii care călătoresc pe mare și pe uscat, în timp ce Estonia și România le aplică tuturor pasagerilor.

Este important de menționat că informațiile menționate mai sus sunt orientative și reprezintă în general limitele superioare. Pentru cele mai recente informații cu privire la cantitățile de tutun, este recomandat să verificați limitele indicate de autoritățile vamale din țara UE în care călătoriți.

Articol recomandat de sport.ro
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Citește și...
Tobă de casă – rețeta tradițională de tobă de porc. Cum se prepară toba la sticlă și ce conține
Tobă de casă – rețeta tradițională de tobă de porc. Cum se prepară toba la sticlă și ce conține

Toba de porc este unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale din România, fiind nelipsită de pe mesele de sărbători.  

Program de curățenie în casă - trucuri pentru a avea casa curată, fără efort. Cât de des trebuie să facem menajul locuinței
Program de curățenie în casă - trucuri pentru a avea casa curată, fără efort. Cât de des trebuie să facem menajul locuinței

Curățenia în casă nu ar trebui să fie un efort copleșitor sau o activitate care consumă prea mult timp. Cu un program de curățenie bine organizat, vei putea să îți păstrezi casa curată și ordonată fără stres.  

Istoria cozonacului. Unde a apărut prima dată și cum a ajuns să fie cel mai iubit desert românesc
Istoria cozonacului. Unde a apărut prima dată și cum a ajuns să fie cel mai iubit desert românesc

Cu toții știm gustul inconfundabil al cozonacului pufos și aromat, nelipsit de pe mesele românilor de sărbători.

Recomandări
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM

Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție
VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție

Imaginile difuzate de postul german de televiziune MDR au arătat momentul în care presupusul atacator de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliția germană.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..