Cât alcool și câte țigări poți transporta în bagaj atunci când călătorești în UE. Nu ai cum să depășești aceste cantități

vama ue aeroport
Shutterstock

Descoperă care sunt regulile pentru trecerea frontierei în țările din Uniunea Europeană. De asemenea, află cât alcool și câte țigări poți transporta în bagaj.  

Cetățenii români, conform condițiilor stabilite, beneficiază de posibilitatea de a călători în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European. La trecerea frontierei către aceste destinații, cetățenii români au obligația de a se legitima cu documente valabile precum cartea de identitate sau pașaportul.

Reguli pentru trecerea frontierei în UE

Este important de menționat că există o listă specifică a statelor care permit intrarea pe baza cărții de identitate.

În ceea ce privește dreptul de liberă circulație în străinătate, cetățenii români trebuie să se asigure că nu se află în niciunul din cazurile care limitează exercitarea acestui drept.

Având statutul de cetățeni ai Uniunii Europene, românii au avantajul de a beneficia de un control minim la trecerea frontierei. Acest control constă în efectuarea unei verificări rapide și imediate a documentelor de călătorie pentru a stabili identitatea persoanei.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Verificarea se desfășoară pe un culoar special amenajat pentru cetățenii Uniunii Europene și Spațiului Economic European. De asemenea, este important de menționat că Poliția de Frontieră nu aplică ștampila de intrare sau ieșire în sau din țară pe documentul de călătorie.

Cu toate acestea, polițiștii de frontieră pot efectua controale mai riguroase sau suplimentare asupra persoanelor, mijloacelor de transport sau obiectelor acestora, fie aleatoriu, fie pe baza unor analize de risc. În orice situație, aceste controale se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare.

În cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condițiile de ieșire din țară, șeful punctului de trecere a frontierei poate dispune întreruperea călătoriei.

Membrii de familie ai cetățenilor români, care nu dețin cetățenia Uniunii Europene, pot părăsi teritoriul României cu un pașaport valabil și viză de intrare, cu excepția situațiilor în care obligativitatea vizei este eliminată conform legii.

Cu toate acestea, un membru de familie care nu este cetățean al Uniunii Europene, dar deține un document valabil care atestă rezidența într-un stat membru (ca membru de familie al unui cetățean al Uniunii Europene), este scutit de obligativitatea obținerii unei vize.

În cazul în care cetățenii români minori doresc să părăsească țara, trebuie să respecte prevederile Legii 248/2005.

Politica Frontierei României recomandă cetățenilor români să respecte termenul de ședere în statele de destinație și să se informeze în prealabil, la reprezentanțele diplomatice ale țărilor respective din România, cu privire la condițiile particulare de intrare și ședere în fiecare dintre aceste state, potrivit Poliției de Frontieră.

Este important de menționat că există o listă a statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Cele 26 de state membre ale Spațiului Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Lista statelor care permit intrarea pe baza cărții de identitate cuprinde: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Cât alcool și câte țigări poți transporta în bagaj

De obicei, accizele trebuie plătite în țara unde se consumă alcoolul și tutunul. Cu toate acestea, persoanele fizice beneficiază de excepții atunci când călătoresc în țările UE.

Aceste excepții se aplică atâta timp cât produsele achiziționate sunt destinate uzului personal și nu pentru revânzare. Taxele (TVA și accizele) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara în care cumpărați produsul, astfel încât nu vi se vor percepe taxe suplimentare în alte țări din UE.

Cu toate acestea, pentru a determina dacă produsele sunt cumpărate în scop personal, autoritățile vamale din UE pot verifica unele aspecte, cum ar fi deținerea unei întreprinderi comerciale sau ocuparea într-o astfel de întreprindere, modul în care sunt ambalate și transportate produsele și cantitatea de produse pe care le transportați.

Din acest motiv, fiecare țară din UE poate stabili propriile valori orientative pentru cantitățile de produse din tutun și băuturi alcoolice pe care le puteți aduce în țară.

Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt destinate uzului personal sau sunt destinate revânzării, este posibil să fiți nevoit să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (prezentând, de exemplu, dovada achiziționării). Dacă nu puteți furniza dovezi suficiente, este posibil să vi se ceară să plătiți taxe suplimentare în țara de destinație sau să vi se confiște produsele.

Câte țigări și cât alcool poți transporta dintr-o țară UE în alta

Fiecare țară din UE poate stabili propriile valori orientative pentru cantitățile de produse din tutun și băuturi alcoolice pe care le puteți aduce în țară, dar aceste valori nu pot fi mai mici decât următoarele:

-       Țigări – 800 țigarete – 40 de pachete

-       Țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare) – 400 bucăți

-       Trabucuri – 200 bucăți

-       Tutun - 1 kg

-       Băuturi spirtoase (de exemplu whiskey sau gin) - 10 litri

-        Vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto) - 20 de litri

-       Vin - 90 de litri (din care numai 60 de litri pot fi de vin spumant)

-       Bere - 110 litri

Pentru călătorii cu vârsta sub 17 ani, se aplică reguli mai stricte care pot varia între țări.

În ceea ce privește TVA-ul și accizele la intrarea în UE dintr-o țară din afara UE, puteți aduce produse cu dumneavoastră fără a plăti TVA și accize, atâta timp cât acestea nu sunt destinate revânzării și respectați limitele menționate mai sus. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care veniți din Insulele Canare sau din alte teritorii în care normele UE privind TVA-ul și accizele nu se aplică.

Câte țigări și cât alcool poți aduce dintr-o țară din afara UE

Așadar, iată care este cantitatea de alcool permisă în bagaj atunci când intrați ăn UE dintr-o țară care nu este membră, potrivit europa.eu:

- 4 litri de vin și 16 litri de bere.

- 1 litru de băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de peste 22% vol. (cum ar fi vodca sau ginul) sau 1 litru de alcool nediluat (alcool etilic) cu un conținut de alcool de 80% vol. sau mai mult.

- 2 litri de vin alcoolizat (cum ar fi sherry sau Porto) sau vin spumant.

Fiecare dintre cantitățile menționate reprezintă totalul de alcool pe care îl puteți transporta din această categorie de băuturi alcoolice - puteți distribui această cantitate după preferințele dumneavoastră. De exemplu, puteți aduce 4 litri de vin, 16 litri de bere, 0,5 litri de băuturi spirtoase și 1 litru de vin alcoolizat sau 4 litri de vin, 16 litri de bere și 2 litri de vin spumant.

Limita superioară pentru produsele din tutun poate consta în 200 de țigarete, 100 de țigări de foi, 50 de trabucuri sau 250 g de tutun. În schimb, limita inferioară poate consta în 40 de țigarete, 20 de țigări de foi, 10 trabucuri sau 50 g de tutun.

Este permis să combinați aceste produse din tutun în orice mod doriți, dar fără a depăși limita totală. De exemplu, dacă mergeți în țări din UE care aplică limita superioară, puteți transporta 50 de țigări de foi și 25 de trabucuri, aceasta fiind cantitatea totală la care aveți dreptul.

Cu câte țigări poți trece granița

În funcție de țara pe care o vizitați în Uniunea Europeană, există limite mai mari sau mai mici pentru produsele din tutun. Anumite țări precum Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria aplică limite inferioare doar pentru pasagerii care călătoresc pe mare și pe uscat, în timp ce Estonia și România le aplică tuturor pasagerilor.

Este important de menționat că informațiile menționate mai sus sunt orientative și reprezintă în general limitele superioare. Pentru cele mai recente informații cu privire la cantitățile de tutun, este recomandat să verificați limitele indicate de autoritățile vamale din țara UE în care călătoriți.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Ce s-a auzit într-o localitate din Alba, miercuri dimineață. Oamenii au ieșit în stradă și au filmat
Ce s-a auzit într-o localitate din Alba, miercuri dimineață. Oamenii au ieșit în stradă și au filmat

Ziua de 1 Mai a început cu acorduri de fanfară pe ulițele unei localități din Alba.  

Declarația Unică, 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună
Declarația Unică, 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună

Declarația Unica 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile din chirii, bursă, dobânzi, dividende sau din tranzacții cu criptomonede.

Românii au încins grătarele de 1 Mai. Vremea rece de afară nu i-a descurajat
Românii au încins grătarele de 1 Mai. Vremea rece de afară nu i-a descurajat

La munte, cei mai harnici au încins deja grătarele. Turiștii care au plecat devreme din București au avut parte de un trafic lejer și acum se pregătesc de prânz, la iarbă verde.  

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.