Canicula afectează grav mediul. Mai multe lacuri din România au secat. „Nu avem de unde să luăm apă”
Canicula și lipsa precipitațiilor afectează grav mediul. În județul Galați, un lac declarat arie protejată a secat complet, iar păsările se luptă pentru supraviețuire.
La fel se întâmplă și în Iași unde heleșteele au rămas fără pește. Pentru refacerea lacurilor este nevoie de ploi îndelungate, spun specialiștii.
În urmă cu 10 luni balta Tălăbasca, de lângă Galați era plină de apă și peste, iar pasările aveau cu ce se hrăni. Acum însă, lebedele se îngrămădesc să supraviețuiască într-un ochi de apă, singurul rămas după ce lacul a secat.
Localnic: „A fost crescătorie de pește aici.”
În secolul 20, aici a funcționat o cherhana, iar în 2007 a fost desemnată arie protejată, pentru că este în apropiere de lunca Siretului. Acum din cauza uscăciunii n-a mai rămas nimic.
Din loc în loc, pe deșertul întins sunt și resturi de păsări. Au mai rămas doar câteva exemplare vii de mila puilor, pe care nu îi pot abandona fiindcă nu au putere să zboare.
Mădălin Șerban, biolog: „E o familie de lebede cu doi adulți și patru pui. Astăzi mai sunt patru pui. Ieri erau șase. În zonă sunt foarte mulți șacali, după cât relatau localnicii, care fac dezastru. Ele au un comportament normal. Stau în mijlocul ochiului de apă, tocmai pentru a evita contactul cu prădătorii.”
În Delta Moldovei heleșteele sunt și ele grav afectate de secetă. Au secat peste 300 de hectare, iar pierderile sunt mari, spun administratorii.
Radu Huian, proprietarul Deltei Moldovei: „Este afectată producția de peste, este afectat turismul în zonă, sunt afectate și pasările. Nu mai avem așa de multe pasări ca înainte. Avem un heleșteu care a secat complet complet pentru că nu avem de unde să luăm apă.”
Gabriel Plăvan, hidrobiolog în cadrul Universității Al. Ioan Cuza Iași: „Cantitatea redusă de precipitații din vara aceasta ar fi principala cauză. Apa nu a fost suficientă pentru refacera acviferelor. A plouat o zi, două, trei. Cantitatea de apă nu a fost suficientă.”
Viorel Chendes, Institul Național de Hidrologie: „Perioada 2011- 2024 a fost o perioadă deficitară din punct de vedere hidric. În special după anul 2017 - 2018 când s-a înregistrat o reducere semnificativă a precipitațiilor. Așadar, lipsa precipitațiilor pentru o perioadă de aproape 10 ani. Fac ca aceste probleme să aibă rădăcini într-o perioadă mai lungă.”
Pe lângă lipsa de precipitații, temperaturile de peste 40 de grade Celsius au grăbit evaporarea apei care mai rămăsese în lacuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, seceta, romania, lacuri, myimpact,
Dată publicare:
01-08-2024 19:40