Calendar ortodox 7 decembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia
Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită de creștinii ortodocși în fiecare an pe 7 decembrie. Sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Mucenița Filofteia este cunoscută drept ocrotitoarea copiilor și a femeilor care vor să se căsătorească.
Viața Sfintei Filofteia
Potrivit atestării documentare, Filofteia s-a născut în anul 1206 în Țaratul Vlaho-Bulgar în apropiere de orașul Târnovo, astăzi Veliko-Târnovo. Filofteia a trăit într-o familie de oameni simpli cu credință în suflet, de la care a învățat să respecte tradiția creștină.
La vârsta de 13 ani, după ce mama ei a murit, Filofteia a pus în practică toate învățăturile primite. Fata mergea des la biserică, asculta Sfintele Scripturi, îi ajuta pe cei săraci și își păzea cu sfințenie fecioria.
După ce a murit mama Filofteiei, tatăl ei s-a căsătorit cu altă femeie, lipsită de credință. Femeia nu era de acord cu faptele bune pe care le făcea Filofteia și îi făcea necazuri, o bătea și chiar a reușit să-l întoarcă pe tatăl fetei împotriva ei.
Moartea Sfintei Filofteia
La un moment dat, Filofteia a fost certată de tatăl ei pentru că lua mâncare din casă și le-o împărțea celor sărmani. Cuprins de mânie, bărbatul a început să-și bată fiica fără milă. Într-un final, fata a reușit să scape, dar tatăl ei a luat un topor și a aruncat după ea. Lovitură a fost atât de puternică, încât Filofteia a murit pe loc.
Potrivit scrierilor bisericești, în locul în care Filofteia a murit s-a aprins o lumină puternică. Văzând cele întâmplate, tatăl fetei a vrut să ia trupul acesteia, dar nu a putut să se apropie de el.
Ulterior, bărbatul s-a dus la arhiepiscop și la conducătorii cetății ca să povestească cele întâmplate. Auzind cele petrecute, arhiepiscopul împreună cu poporul au venit la trupul fetei cu lumânări, conștienți de minunea lui Dumnezeu.
Moaștele Sfintei Filofteia
Moaștele Sfintei Filofteia au fost puse în Biserica Domnească din orașul Argeș, unde au rămas până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeș, de către Neagoe Basarab. Apoi au fost mutate în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș, unde se află și în prezent.
În fiecare an, pe 7 decembrie, moaștele sfintei Filofteia sunt scoase din paraclis și racla este deschisă. Acestea sunt puse într-un pavilion special amenajat din fața bisericii și mii de credincioși vin în pelerinaj.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia
Potrivit tradiției, de Sfânta Filofteia nu este bine să se muncească. Femeile nu au voie să spele, să calce sau să coasă, iar bărbații nu au voie să meșterească.
Tot în această zi este bine să se dea de pomană mâncare, copiilor săraci. Tradiția spune că femeile care vor face acest lucru vor fi protejate de rele și de boli grave.
Sursa: crestinortodox.ro
Etichete: sarbatori, crestinism, sfanta filofteia,
Dată publicare:
07-12-2022 10:53