Buletinul electronic cu cip: cum îl obții în 2023 dacă îți reînnoiești cartea de identitate și ce acte sunt necesare

buletin electronic
Pro TV

Începând din 2023, toți românii vor putea obține cărți de identitate electronice, conforme cu standardele UE, care vor avea cipuri pe care vor fi stocate o mare parte din informațiile personale.

În 2019, Parlamentul European a cerut României să emită cartea electronică de identitate începând 2021. Conform Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 „cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 3 încetează să fie valabile la data expirării lor sau în termen de 3 august 2031, oricare dintre aceste date survine mai întâi”.

Astfel, pe 2 august 2021, Ministerul Afacerilor Interne a dat drumul unui program pilot de eliberare a cărților de identitate electronice în județul Cluj.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, în cadrul unui eveniment dedicate digitalizării, că programul va fi extins în București în intervalul iunie-iulie 2023, iar în a doua parte a acestui an va fi extins în toată țara.

Potrivit ministrului, până la finalul anului 2023, orice român va putea solicita eliberarea unui buletin electronic după expirarea actualului act de identitate.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Buletinul electronic cu cip nu va fi obligatoriu

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Cartea electronică de identitate conține informații înscrise cu privire la: denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin), cetățenia, data nașterii, codul numeric personal (C.N.P.), numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului, domiciliul, data emiterii și autoritatea emitentă, zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ), zonă cip.

De asemenea, cartea de identitate electronică va ține locul și cardului de sănătate și va putea fi folosită pentru a accesa sistemele online ale instituţiilor statului.

Potrivit legislației românești, cartea de identitate electronică, cu cip, nu va fi obligatorie. Cetățenii români care nu doresc acest tip de act pot opta pentru cărți simple de identitate.

Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării", a explicat şeful Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Marea diferență între buletinele electronice cu cip și cărțile simple de identitate este că a doua variant nu va putea fi folosită pentru a călătorii peste hotare. Românii care nu trec la buletinele electronice vor avea nevoie de pașaport pentru a trece granița.
O altă diferență între cele două tipuri de buletin este prezența termenilor „sex” și „gen”. În timp ce pe noile cărți de identitate electronice se va regăsi termenul de „gen”, pe cele simple va fi păstrată terminologia „sex”.

Cum obții buletinul electronic în 2023

Până la implementarea sistemului de cărți electronice de identitate în București și în restul țării, doar în Cluj se pot emite deocamdată buletine electronice.

Clujenii care au nevoie de un nou document de identitate trebuie să se înscrie pe platforma MAI - Cărți electronice de identitate.

Primul pas este cel de alegere a datei și orei la care solicitantul se va prezenta să depună cerea. Mai departe se introduce o adresă de email, numele și prenumele și motivul pentru care este necesară o nouă carte de identitate.

În continuare, solicitantul va primi apoi un mail în care trebuie să confirme programarea. Mailul este valabil 15 minute, dacă în acest interval de timp nu se dă click pe butonul de confirmare din mesaj, programarea este anulată.

Trebuie menționat că, deocamdată, doar persoanele cărora le-a expirat buletinul pot să obțină cărți electronice de identitate.

Acte necesare pentru buletinul cu cip

Potrivit Direcției Județene de Evidența Persoanelor Cluj, singura care eliberează deocamdată cărți electronice de identitate, persoanele care își schimbă buletinele au nevoie de următoarele documente:

• actul de identitate,
• certificatul de naștere, original
• certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original,
• certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate,
• extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original,

În cazul în care o persoană nu poate prezenta certificatul de divorț, dovada statutului civil și, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate; în cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiunile aplicate, care să dovedească statutul civil și numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii.

O altă specificație de pe site-ul DJEP Cluj se referă la extrasul de carte funciară, care trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii și poate fi prezentat și în format electronic.

Termenul de eliberare a buletinelor electronice

Cărțile electronice de identitate se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, iar în cazuri deosebite poate fi prelungit cu maxim 15 zile de către şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.