Birourile companiilor din România s-au golit din nou. Din ce în ce mai mulți angajați sunt pozitivi la coronavirus
„În fiecare zi aflăm că alți colegi s-au îmbolnăvit, și rămân acasă”. Este realitatea pe care o trăiesc, în această perioadă, majoritatea angajaților din România.
După o scurtă perioadă de acalmie, în care românii au revenit la birou, spațiile de lucru sunt iar goale pentru că mulți au Covid, ori au intrat în contact cu o persoană pozitivă. Cei care au făcut forme ușoare lucrează on-line.
„Primul exemplu sunt eu. De aceea suntem în acest moment prin intermediul platformei tehnologice de comunicare. Sunt pozitiv acasă și ca mine au fost și alte exemple”, spune managerul unei companii.
Horațiu este managerul unei companii de contabilitate. În ultima perioadă, o bună parte dintre colegii săi s-au îmbolnăvit sau au intrat în caratină pentru că au în familie pe cineva infectat.
„Lucrurile se întâmplă foarte des. Am monitorizat, au apărut cazuri noi. Avem cazuri când părinții sunt ok, vor să vină la muncă, dar fiul lor aflat în clasele primare este izolat. Sunt foarte, foarte, foarte multe situații. Sunt cazuri în care simptomele sunt puțin mai grave”, spune Horațiu.
La fel stau lucrurile și la o companie de consultanță financiară și audit. În fiecare din cele 9 departamente există cel puțin trei cazuri confirmate la un interval de cel mult 24 de ore. Peste 250 de angajați lucrează aici, iar în luna ianuarie mai bine de 20 la sută dintre ei au trecut prin boală.
Efectele valului 5 al pandemiei se văd cel mai bine în acest spațiu de lucru, dedicat angajaților din departamentul de audit. Aici lucrează aproximativ 70 de persoane, iar înainte de valul 5 veneau la muncă în jur de 20 – 25 de angajați. Acum, spațiul de lucru este gol, asta pentru că o mare parte dintre salariați au fost depistați pozitiv, alții au intrat în contact cu persoane care sunt în acest moment bolnave de coronavirus.
„Proiectele pe care le avem în desfășurare au un impact pentru deadlinurile de audit și avem o respensabilitate. Vorbim de o coluncrate foarte bună, o delegare de sarcini și multă muncă în echipă pentru a acoperi aceste plecări, lipsă de personal”, a explicat directorul de resurse umane.
Specialiștii în resurse umane spun că acum, la nivelul companiilor, aproximativ 30 la sută dintre angajați sunt izolați sau în carantină.
„Ce am observat în ultima perioadă este că acum pică precum piesele de la Domino. Acum se îmbolnăvește unul, acum altul, acum te trezești că sunt 5-10. Și este tot timpul o rocadă, acum se face cineva bine, pică următorul departament și așa mai departe. Mai fac și call-uri pe Zoom dacă se poate, nu la volumul normal, dar muncesc cam 40 la sută din timp”, a transmis un specialist în resurse umane.
Cele mai multe firme au păstrat programul în ture și își testează angajații la început de săptămână. Medicii recomandă vaccinarea și respectarea măsurilor de distanțare, iar acolo unde activitatea permite, munca să fie făcută de la distanță pentru a se evita deplăsările cu mijloacele de transport în comun.