Cum se manifestă long Covid la copii. Explicațiile medicului pediatru Mihai Craiu
Aproape o treime dintre testele făcute în România, în ultimele 24 de ore, au ieșit pozitive, adică peste 32 de mii. Iar autoritățile precizează că peste 3.300 de persoane au mai trecut o dată prin boală.
Spitalele de pediatrie sunt tot mai pline, iar alaturi de copiii bolnavi, se internează și părinții infectați. Din fericire, un medicament folosit ca terapie țintită pentru pacienții cu forme ușoare sau medii ale bolii a ajuns și în Romania.
32.671 cazuri noi în 24 de ore, 10.719 de bolnavi internați, dintre care 993 la terapie intensivă. 111 oameni pentru care medicii nu au mai putut face nimic și sunt acum pe lista deceselor. Acesta este ultimul bilanț raportat de autorități.
Iar 849 dintre pacienți au sub 18 ani. În spitalul de pediatrie din Arad toate locurile sunt ocupate.
„Sunt și situații în care va trebui să punem chiar și doi pacienți într-un pat sau adultul și un copil, care sunt amândoi pozitivi, să ocupe un singur pat pentru a face loc pentru alți pacienți. Facem un apel la populație, apelul la spital să se facă la cazurile care chiar au nevoie sa se interneze”, a declarat dr. Rujița Ciura, medic șef secție pediatrie.
„În ultimile 10 zile avem 1088 de copii pozitivi între 0 si 18 ani. 75% dintre copii provin din familii nevacinate”, a transmis Horea Timiș, directorul DSP Arad.
Chiar dacă infecția în fază acută provoacă rar forme grave la copii, doctorii vorbesc tot mai des de complicații care pot aparea ulterior.
„La copilul între 5 și 11 ani, problema este cum se vindecă dupa boala acută. Există și copii care fac long Covid și se manifestă exact ca la adult: neatenție, minte încețoșată, se vede în notele școlare că acel copil nu mai este el. Dureri de burtă cu vărsături, dar dureri rău, adică acești copii vin și spun că pe o scară de la 1 la 10 îi doare 10 plus, mă doare înfiorător. Există dovezi indubitabile că în populațiile în care copiii au fost afectați de SARS-CoV-2 a crescut incidența diabetului”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie INSMC.
În tot acest timp au ajuns în spitale și în centrele de evaluare 50 de mii de cutii de Molnupiravir.
„Este un medicament care ar putea sa facă diferența, cu condiția să fie administrat încă de la începutul bolii, adică în primele 5 zile, să fie vorba de pacienți care au forme ușoare sau medii”, a spus dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.
„Se pare că este eficient pe tulpina Omicron. Studiile arată că jumătate dintre ei nu mai fac forme simptomatice sau fac forme ușoare de boală”, a spus dr. Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
„N-am niciun simptom, sunt ok, soția e mai grav. Are dureri de articulațiii, de încheieturi, de toate”, a spus un bărbat.
În ceea ce privește infectarea cu varianta OMICRON...
„Perioada de incubație este mult mai scurtă, în medie 2-3 zile. Sunt date științifice care arată că după un contact cu risc infecțios o persoană se infectează în primele 5 zile, cine nu s-a infectat în primele 5 zile nu se mai infectează”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.
Conform unui ordin nou al ministrului Sănătății, persoanele vaccinate care fac infecția Covid stau în izolare 5 zile, iar cele care nu sunt vaccinate 7 zile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, copii, omicron, Long Covid,
Dată publicare:
03-02-2022 18:22