Berea a devenit preferata româncelor în pandemie, spun statisticile. Am ajuns pe locul 2 în Europa

Dată publicare: 24-02-2021 19:45
Dată actualizare: 24-02-2021 21:57


În pandemie, româncele au ajuns pe locul al doilea în Europa, după poloneze, în privinţa preferinţei pentru bere!

 

79% dintre femei găsesc plăcere într-o halbă cu guler de spumă sau o sticlă cu bere artizanală... fructată, eventual nefiltrată, şi în ediţie limitată. Asta arată un studiu, care a cuprins 26 de ţări. Între timp, consumul mediu de bere a ajuns de jumătate de litru la fiecare două zile - adică, surprinzător, bem mai mult decât cehii. Medicii avertizează, că alcoolul, tăria în special, a fost pentru unii, un prieten periculos, în ultimul an.

A curs mai puţin direct din butoaie, pentru că localurile au stat, în 2020, mai mult închise. Dar romanii, descurcăreţi, au mutat cu sacoşa consumul de bere recreativ... la ei acasă! A fost perioada experimentelor, pentru categorii atipice de consumatori.

Faţă de acum doi ani, rezultatele arată că româncele le-au depăşit pe italience, în dorinţa de a sta la o bere. 80% declară că din categoria alcool, e băutura lor preferată.

Julia Leferman, reprezentantul Asociației Berarii României: „Vorbim aici de berile specialităţi, dar la fel de importante sunt berile aromatizate cu sau fără alcool, mixurile de bere, care în principal sunt pe gustul femeilor. Sigur că nu e o regulă, pentru că există şi pe piaţa din România beri cu concentraţie de 7% sau mai sus.”

La sticle mici, dar extrem de diverse, şi-au făcut loc mai în față berile artizanale.


Bogdan Puia, producător: „Proporţia bărbați-femei a început să se echilibreze, cel puţin la noi.

Reporter: Chiar ele fac comandă?
Bogdan Puia: Da da, chiar am avut surpriza asta. Iniţial credeam că sunt pentru soţi, prieteni.”

Doamnele au fost gura de oxigen şi pentru cei 70 de producători romani ai berilor craft, al căror număr nu s-a schimbat în pandemie. Unii au închis, dar alţii au intrat pe piaţă, fără lansări sonore. I-au ajutat şi magazinele online şi fizice. Au trimis pachete cu noutăţi direct la uşa clienţilor, ca să le menţină interesul.


Adina Murgescu, proprietarul unui magazin: „Am încercat să promovăm cât mai mult abonamentul nostru de bere, pe care din fericire apucasem să-l lansăm chiar cu o lună înainte să izbucnească pandemia. Ne-am gândit să punem trei tipuri de bere care se lansează de la o lună la alta şi în felul acesta, într-un an de zile, să încerci 36 de sortimente diferite de bere.”

Aşa că acum România este pe locul al şaptelea în Europa în topul consumului de bere, la scurtă distanţă de podiumul condus de Germania, Marea Britanie şi Spania. În total, se beau peste 16 milioane şi jumătate de hectolitri pe an, adică aproximativ 28.000 de cisterne pline ochi! În medie, ar fi 86 de litri anual. Ceea ce înseamnă, în medie - un consum responsabil de alcool, doar că aici se adăugă şi 22 de litri de vin pe an şi câteva sticle de tarie- nu ştim exact câte, pentru că horinca, ţuica şi rachiul făcute în gospodărie nu intră în calcule.

Abia peste câteva luni vom şti impactul paharelor golite în spatele uşilor închise. Numărul internărilor voluntare în spital pentru abuz a scăzut anul trecut la jumătate. S-a întâmplat însă doar pentru că cei bolnavi s-au temut să ceară ajutor.