Avem o producţie record de varză, dar nu are cine să o cumpere. "Nu mai ţine lumea butoaie"
Deși anul acesta avem o producție record de varză, fermierii vorbesc deja de pagube.
Din cauza pandemiei, nu au cui să o vândă, pentru că restaurantele și hotelurile erau o piață importantă de desfacere. În aceste condiții, mulți spun că nu-și vor acoperi nici măcar investiția. Cel mai probabil, o parte din recoltă va ajunge hrană pentru animale.
Agricultorii din Buzău se uită neputincioși la recolta bogată, de 40 de tone pe hectar, pe care nu au cui să o dea. Restaurantele nu mai cumpără legume și fructe, iar oamenii care ajung la piață iau doar pentru consum propriu, așa că varza se vinde cu mai puțin de un leu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fermier: „Populația preferă varză la 2 kilograme, nu prea mare, că nu se mai murează în butoaie ca în vremea lui Ceaușescu. Acum toată lumea își pune varză în butoaie de plastic de 20, 30 de kg. Din păcate, livrarea rămâne o problemă fundamentală, mai ales în anul acesta când HoReCa, deci restaurantele, nu mai cumpără."
Comuna Moțăței din Dolj este renumită în Oltenia pentru culturile de varză. Oamenii adună zeci de tone de pe fiecare hectar, însă nici ei nu au clienți.
Fermier: „S-au închis restaurantele și nu mai avem unde livra. Când erau restaurantele, multe firme sau populație bagă la murat. Am avut și noi cunoștințe la Hunedoara, Oradea. Toată lumea a închis, nu mai bagă nimeni la murat și vă dați seama, se vând 30 tone de varză cu sacul. Vindem 1-2 tone aici, în sat, dar să fie măruntă, undeva până într-un kilogram."
Fermier: „Producția foarte bună anul acesta, calitate super, dar prețul este derizoriu, 30-40-50 bani, depinde cum găsești clientul.”
Reporter: „Dacă nu reușiți să vindeți varza, ce faceți?”
Fermier: „O tocăm aici, pe loc, și o băgăm îngrășământ dacă nu reușim să o recoltăm pe toată.”
Inspector agricol: „Ei își fac probleme că nu au unde să își desfacă producția și multe au început să se strice, să se spargă varza și nu au unde să o vândă."
Este greu și pentru agricultorii din Lungulețu, Dâmbovița. Pagubele sunt uriașe, mai cu seama că recolta lor ajungea în restaurante, pensiuni sau saloanele de nunți, toate închise în perioada pandemiei.
Agricultor: „Nu mai sunt vânzări, din cauza Covid-ului.”
Reporter: „Cu ce procente au scăzut vânzările?”
Agricultor: „La jumate', și prețul la fel. Nu a fost niciun an cum a fost pandemia asta."
Agricultor: „Ne-a afectat din punct de vedere economic, am investit mult. Le e frică și la negustori să mai vină. 40 la sută față de anul trecut. În perioada asta a scăzut vânzarea."
Așa că varza murată va costa mai puțin anul acesta. Tradiția spune că trebuie pusă de Sfântul Dumitru, ca să nu se strice.