Autoritățile au început deja să pregătească pachetele cu alimente pentru persoanele defavorizate. Vor ajunge înainte de Paște
Așa cum se întâmplă mai mereu, înainte de sărbători, autoritățile sunt generoase.
Aproape un milion două sute de mii de români, care trăiesc în condiții dificile, vor primi în următoarele săptămâni pachete cu alimente din fonduri acordate de Uniunea Europeană. Este ultima tranșă acordată din bani europeni, însă autoritățile vor să prelungească măsura și pentru anii următori. În paralel, și cardurile de alimente vor putea fi folosite pentru cumpăturile făcute în Săptămâna Mare.
Muncitorii au început deja să pregătească pachetele cu alimente
Printre munți de produse, dar cu sarcini bine stabilite, cei 90 de muncitori dintr-un depozit pregătesc pachetele cu alimente pentru persoanele vulnerabile. Fiecare pachet cântărește 25 de kilograme și costă 190 de lei. Luate din magazine, la prețurile actuale, alimentele ajungeau să coste aproape dublu. Pentru pachete au fost, însă, achiziționate direct de la producători, la prețuri preferențiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cel mai mare depozit din țară se pregătesc, în total, 400.000 de pachete. Multe dintre ele vor fi distribuite la sediile primăriilor din Călărași, Vaslui sau Dolj, și urmează să fie împărțite de acolo oamenilor, înainte de Paște. Este pentru a șasea oară când astfel de alimente ajung la persoanele vulnerabile, iar autoritățile iau în calcul să prelungească măsura și anii viitori.
Alimentele ar urma să fie acordate fie sub forma unor pachete, așa cum s-a întâmplat până acum, fie sub forma unor vouchere valorice, iar banii vor fi tot europeni. În acest fel, ar urma să fie încurajată industria alimentară internă și stimulați furnizorii români. Cu excepția orezului, produsele sunt românești, iar autoritățile au plătit pentru fiecare tranșă peste 50 de milioane de euro, adică 250 de milioane de lei.
Monica Florea, director executiv, managerul programului: „S-au livrat până acum 150 de tone de produse din toate cele cinci tranșe, suntem la tranșa șase, avem produse românești. Uleiul îl avem aici, compoturile, gemurile, zahăr, ulei, făină, mălai, produsele de bază, care se pun în pachete, în pachete sunt 12 sortimente de produs”.
Alimentele vor ajunge la aproape 1,2 milioane de beneficiari
În total, alimentele vor ajunge la peste trei mii de primării, iar de acolo, la cei aproape 1,2 milioane de beneficiari, persoane aflate în risc de sărăcie, care primesc un ajutor social, în valoare de 260 de lei. La Iași, în comuna Costuleni, 414 oameni sunt așteptați să își ridice pachetele.
Reporter: Care e venitul dumneavoastră?
Beneficiar: „Zero lei. Dacă nu muncești azi, nu găsești nici mâine”.
Reporter: Ați mai primit alimente?
Beneficiar: „Da, sunt bune”.
Reporter: Ați mai primit alimente?
Beneficiar: „Da”.
Reporter: Cam cât timp vă ajung?
Beneficiar: „Probabil până la toamnă. E foarte de ajutor în casă”.
În paralel, autoritățile au anunțat că vor alimenta mai repede și cardurile de alimente, în valoare de 250 de lei.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor și Investițiilor Europene: „Tot pentru Sărbătorile Pascale încărcăm voucherul de alimente cu cei 250 de lei, anunțăm în premieră acest lucru, pentru că Guvernul a aprobat decalarea termenului pentru voucherele alimentare și încărcarea lor cu 250 de lei, până la Sărbătorile de Paște”.
În total, peste 2,4 milioane de persoane au primit cardurile de alimente, pe care le pot folosi doar în anumite magazine și pentru a cumpăra produse alimentare de bază. În plus, alte ajutoare în valoare de un miliard de euro, bani europeni, vor ajunge începând cu a doua jumătate a anului la mai multe categorii defavorizate: vârstnici, copii din familii modeste și persoane cu dizabilități.
Banii vor fi folosiți pentru cumpărarea de rechizite și haine pentru aproximativ 360.000 de copii, sunt promise ajutoare și pentru părinții de nou-născuți, iar studenții cu burse sociale vor primi un ajutor în valoare de 1.500 pentru plata chiriei.