Au apărut renumiții pepeni de Dăbuleni. Prețul va fi mai mic anul acesta
S-au copt renumiții pepeni de Dăbuleni, iar fermierii vor să dea de veste în toată țara.
Dulci ca mierea, primii pepeni vor ajunge zilele acestea pe tarabe. Prețul va fi mai mic anul acesta, ca să poată învinge concurența din import. Pepenii din Grecia și Turcia se vând deja în hipermarketuri și piețe.
Fermierii culeg primii pepeni copți în nisipul fin de la Dăbuleni, județul Dolj. Recolta e dublă față de 2020.
Viorel Mușat, fermier: "Calitativ sunt mai bune ca anul trecut și ca miez și ca dulceață și ca aspect. Anul acesta sperăm la 60-70 de tone la hectar. Din cauza temperaturilor scăzute au ajuns la maturitatea optimă."
Dacă anul trecut pepenii au plecat de la producător cu doi, trei lei pe kilogram, anul acesta prețul nu va fi mai mare de 1,6 lei, asta pentru că s-au copt mai târziu și între timp cei din import s-au ieftinit.
Codruța Diaconu, fermier: ”Lubenița românească are alt gust. Zici că mănânci lubeniță. Ailaltă mănânci…o mănânci de poftă, că ai plăcere să cumperi înainte, dar nu are niciun gust."
Fermierii au investit în semințe din străinătate și în îngrășăminte. Până când culeg toți pepenii, îi păzesc de iepuri și ciori, zi și noapte.
Fermier: "Merg toate soiurile la noi pe nisipuri, dar e pământul slab, trebuie băgat multă îngrășăminte ca să facem producție, ceva.”
Înființată în urmă cu doi ani, cooperativa "Patria Lubenițelor" a rămas, din păcate, la stadiul de proiect. Dacă la început avea peste 60 de membri, acum s-au înjumătățit.
Aurel Băjenaru, primar Dăbuleni: ”Mulți membri nu au avut posibilitatea financiară de a contribui la crearea unui fond care să gestioneze marketingul, mai bine spus, și de aici și întârzierea nejustificată."
În piețe "Dulcele de Dăbuleni" se va bate cu pepeni din Grecia și Turcia, din această cauză fermierii cultivă tot mai puțini. De anul trecut și până acum din Dăbuleni au dispărut 300 de hectare cultivate cu pepeni, mai bine de o treime din întreaga suprafață.